RÜZGÂRIN PEŞİNE TAKIL

Alternatif ve ekstrem sporlara ilgi duyanların son gözdesi kitesurf. Rüzgâr kontrolüne dayalı olan bu spor, deniz tutkusu olan sporcular için hobi değil, tam anlamıyla bir yaşam tarzı.

ABONE OL
19 Ağustos 2015 Çarşamba 16:33 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
RÜZGÂRIN PEŞİNE TAKIL

Yazı: Serpil Çekin

 

Havai’nin Maui Adası’nda doğan Kitesurf’ün yaklaşık 17 yıllık bir geçmişi var dünyada. Türkiye’de ise Türkiye Yelken Federasyonu’na bağlı olarak 12 yıldır yapılıyor. İlk Kitesurf okulu Fethiye’de açılmış. Son yıllarda düzenlenen organizasyonlar, festivaller, etkinliklerle popülaritesi her geçen gün artıyor. Hem Kitesurf yapılan alanlar, hem ekipman sağlayan tesisler çoğalıyor.

 

 

Kitesurf’te başarılı olan sporcularımız da eğitmen olarak birçok surf’çü yetiştirmeye devam ediyor. Profesyonel anlamda uluslararası organizasyonların ülkemizde de yapılıyor olması bu spora olan ilgiyi artırıyor. Kitesurf’ün 2020 yılında Tokyo’da düzenlenecek olan olimpiyatlara kategori olarak girmesi söz konusu. Türkiye’de de 12 yılda Kitesurf konusunda çok yol kat edildi; bu spor hobi olmanın ötesinde bir yaşam tarzı.Türkiye, Kitesurf açısından çok elverişli bir ülke, Akdeniz’in batısı ve Ege’nin tamamında bu spor yapılabiliyor. Rüzgâr kontrolüne dayalı bir spor olan Kitesurf, alternatif sporlara ilgi duyanlar için biçilmiş kaftan. Hız, adrenalin ve özgürlük hissinin yanında kas geliştirmek, denge ve koordinasyon için de müthiş bir spor. En az 8 deniz mili rüzgârın olduğu bölgede ve sığ bir denizde, özel tasarlanmış bir uçurtmaya kemerle bağlanıp bir board’la rüzgâra bırakıyorsunuz kendinizi. Tabii hangi stilde rüzgârın peşine takılmak istediğiniz size kalmış; Wake Style, Wave Riding, Freestyle, Jumping ya da Crusing… Elbette burada yazdığımız kadar kolay değil bu stilleri geliştirmek. Önce temel eğitimleri alıp ardından belli bir süre yine eğitimci gözetiminde kitesurf yaptıktan sora bir ‘kitesurfer’ olabiliyorsunuz.

 

Kitesurf bir doğa sporu, dolayısıyla doğa şartlarını kolaylaştıracak ekipman ve araçlar büyük önem kazanıyor. Volkswagen'in, 8 ileri otomatik vitesiyle sınıfında tek olan 4X4 pick-up aracı Amarok'un, tüm donanımı doğa şartları için dizayn edilmiş. 4 motion özelliği sayesinde keşfedilmemiş plajlarda rahatça ilerleyebileceğiniz gibi, 2.52 metre kare yük alanı da kite malzemelerinizi rahatça sığdırmanıza imkan veriyor. Eğer planınız yaz boyunca koy koy dolaşıp özgürce kitesurf yapmak ise Amarok size büyük kolaylık sağlayacak.

 

 

TEMEL EĞİTİM ÜÇ GÜN

 

Kitesurf öğrenmek için 3 gün, toplam 9 saatlik bir eğitimin almak gerekiyor. Günümüz teknolojisindeki malzemeler eğitimi çok kolaylaştırıyor. İlk ders karada veriliyor. Rüzgârın yönü ve uçurtmanın nasıl kontrol edileceği öğretiliyor.İkinci gün aynı eğitim, su üzerinde veriliyor. Burada da uçurma ile board dengesinin nasıl kurulacağı öğretiliyor.

 

 

Son gün ise, board’ın üzerinde kayma egzersizleriyle son buluyor dersler. Bu üç günde başladığınız yere geri dönmeyi, rota çizmeyi ve rüzgâr altı, rüzgâr üstü dönüşler yapmayı; yani rüzgâr sörfünün temellerini öğrenmiş oluyorsunuz.Temel derslerin sonunda ortalama bir haftalık egzersizle Kitesurf yapabildiğinizi söyleyebilir duruma geliyorsunuz.

 

 

Bir ya da iki ayınızı bu işe verdiğinizde ise bu sporu hakkıyla öğrenebiliyorsunuz. Kitesurf’ün sizden istediği en önemli şey denge. Aynı zamanda gövdenizi güçlendiren bir spor. Ve ne kadar sportif bir vücuda sahip olursanız Kitesurf’te o kadar hızlı ilerleme şansı yakalıyorsunuz. Ayrıca bir ayda kaslarınız ve refleksleriniz inanılmaz derecede güçleniyor. Kitesurf, bilgiden çok hissiyat sporu yani teorik bilgiden sonra kendinizi geliştirmek tamamen size ve rüzgârın sizi götürdüğü yere kalıyor.

 

 

GÜVENLİK ÖNEMLİ

 

Verilen eğitimi doğru uyguladığınız takdirde Kitesurf için sert ve tehlikeli bir spor demek doğru olmaz, ancak yaşanabilecek kazaları, sakatlanmaları önlemek için güvenlik önlemlerinin çok önemli olduğunu da söylemek gerek. Bu nedenle nereden ve kimden eğitim aldığınız daha bir önem kazanıyor. Eğitim aldığınız okulun Türkiye Yelken Federasyonu’na bağlı ve standartlarına uygun eğitim veriyor olması önemli. Türkiye Yelken Federasyonu tarafından hazırlanan programla Kitesurf Eğitmenlik Kursları (TÜYEP) veriliyor. Dolayısıyla eğitimleri de ancak bu kurslardan mezun olan kişiler verebiliyor. 

 

 

TESİSLER DE HİZMET KALİTESİ DE ARTTI

 

Kitesurf’e ilginin artması eğitim veren okulların ve tesislerin de artmasına neden oldu. Kitesurf alanında hizmet veren yerler duş, masaj, tamir, güvenlik ve eğitim botları, internet gibi ihtiyacınız olan her şeyi karşılıyor. Son model ekipmanlar ve telsizli kask, video gibi ileri teknik destek de alabiliyorsunuz. Her gün eşyalarınızı otele taşımak zor olacağı için size özel kilitli dolap kiralama imkânı da sunuluyor. Bazı okullar sadece denemek isteyenler için birkaç saatlik ‘tadımlık Kitesurf’ eğitimi de veriyor.

Kitesurf’ün bir yaşam tarzı, bir tutku sporu olduğu düşünülürse, pahalı bir spor olduğu söylenemez. Ortalama olarak 2 bin Euro gibi bir rakama kite, board ve trapez gibi ihtiyacınız olan ekipmana sahip olabiliyorsunuz.

 

 

KITESURF DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE NERELERDE YAPILIYOR?

 

Rüzgârın denizden geldiği bölgeler Kitesurf için elverişli yerler. Çünkü bu durumda rüzgar daha stabil oluyor. Karadan denize estiğinde ise Kitesurf için tehlikeli bir rüzgâra dönüşüyor. Aynı zamanda suyun sığ olması da düşüp kalkmalar açısından eğitimi kolaylaştırıyor.

 

Tüm bu kriterler düşünüldüğünde Türkiye’de Kitesurf’ün başkenti Gökova. Tam dokuz okul hizmet veriyor. Bugün küçük bir kite kasabasına dönüştü Gökova. Dünyadan da birçok sporcu geliyor buraya. Sezon boyunca neredeyse her gün rüzgâr oluyor. İkinci en önemli Kitesurf merkezi ise Alaçatı, eğitim veren 4-5 okul var. Alaçatı daha çok Windsurf’ün merkezi, ama Kitesurf için de buranın rüzgârı çok uygun. Eğitimi burada alanlar kaymak için ise daha çok Pırlanta Plajı ve Urla’yı tercih ediyor. Özellikle Urla, son zamanlarda bu anlamda çok revaçta. Rüzgârı ve denizi çok uygun.

 

Gökçeada da bu spor için cennet niteliğinde. Ulaşımı zor ama Kitesurf için çok doğru ve çok güzel bir yer; burada da eğitim veren iki okul var. Bu yıl Bozcaada’da bir okulun açılmasıyla, bu bölge de ilgi çekmeye başladı. İstanbul’da ise Kilyos’ta Burc Beach’te bu spor yapılıyor; Burc Becah, uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Fethiye ise bu sporun yapıldığı ilk adreslerden; ancak sadece bir okul var bu bölgede. Ayrıca, Antalya Didim’de, Bodrum Bitez’de ve Ayvalık’ta da yapılıyor Kitesurf. Güvenlik açısından Kitesurf’ün yapıldığı yerlerde bir okul olması önemli, çünkü her okulun kurtarma botları, cankurtaran ekipleri var.

 

Dünyada ise Kitesurf için her ülkenin sezonu farklı. Kitesurf’ün en çok yapıldığı yer Mısır. Özellikle Kitesurf anlamında ciddi bir turizm var bu bölgede. Mısır’la birlikte Fas bize en yakın alternatifler. Güney Afrika’da ise Cape Town çok önemli bir bölge. Burada sezon ocakta başlayıp martta bitiyor. Zanzibar Tanzanya’da sezon çok kısa; yalnızca ocakta Kitesurf yapılabiliyor ama özellikle Türkler çok tercih ediyor bu bölgeyi. Asya tarafında, Filinpinler Borakay Adası Türk sporcuların çok gittiği, aralık ayından nisana kadar sezonu uzun olan bir yer. Taylad, Endonezya, Srilanka da Kitesurf için mükemmel bölgeler.

 

Güney Amerika da Kitesurf konusunda çok iddialı; özellikle Brezilya bu sporun Güney Amerika’daki başkenti olarak anılıyor. Zaten Havai Maui Adası sporun doğduğu yer. Venezuela’da da Margarita önemli yerlerden biri. Avrupa’da ise birçok bölgede yapılıyor ama kışlar sert geçiyor; ancak özel kıyafetlerle yapılabiliyor.

 

 

GEREKLİ BİLGİLER

 

- Güneşten korunmak için yanınızda mutlaka likra üst, şort, güneş gözlüğü, yüksek koruma faktörlü güneş kremi bulundurun. Güneş gözlüğünün suda düşme ihtimali çok yüksek, bu nedenle Kitesurf’e uygun tasarlanmış gözlükler tercih edin.

- Bikiniyle kitesurf yapmak mümkün olmadığından Kitesurf için tasarlanmış bikiniler tavsiye ediliyor.

- Malzeme seçerken mutlaka bir profesyonelden yardım alın.

- Malzemelerinizi suyla yıkayarak tuzdan ve kumdan arındırın, ama ıslak-nemli bırakmayın. Böylece malzemenizin ömrünü iki yıl daha uzatırsınız.

 

 

 - Kitesurf’e başlamadan önce ısınma hareketleri çok önemli. Dizleri, dirsekleri ve boyun olmak üzere tüm eklemlerinizi ve kaslarınızı ısındırın. Özellikle de bir gün önce çok fazla suda kaldıysanız ve ertesi gün kaslarınızda ağrılar ve yanmalar hissediyorsanız, vücudunuzu iyice ısındırdıktan sonra suya çıkın ya da bir gün dinlenin. Ağrıyan kaslarla suya çıkarsanız ağrılarınız daha da artabilir, performansınız düşebilir.

- Kitesurf yaparken, mutlaka kask takın ve darbe koruyucu yelek giyin.

- Rüzgârlı bir denizde vücudunuzun yandığını hiç hissetmeyeceksiniz muhtemelen. Bu nedenle Kitesurf’ten önce güneşe karşı tüm koruma önleminizi alın.

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR

2024 Yılının En İyi Kırmızı Halı Elbiseleri
2024 Yılının En İyi Kırmızı Halı Elbiseleri

2024 Yılının En İyi Kırmızı Halı Elbiseleri

17 dakika okunma süresi
Yeni Yıl Ruhunu Yaşayacağınız 11 Tatil Rotası
Yeni Yıl Ruhunu Yaşayacağınız 11 Tatil Rotası

Yeni Yıl Ruhunu Yaşayacağınız 11 Tatil Rotası

13 dakika okunma süresi
2025'in Trend Gözlükleri Tanıtıldı
2025'in Trend Gözlükleri Tanıtıldı

2025'in Trend Gözlükleri Tanıtıldı

1 dakika okunma süresi
Dua Lipa ve Callum Turner'ın Evlilik Yolunda İlk Adımı
Dua Lipa ve Callum Turner'ın Evlilik Yolunda İlk Adımı

Dua Lipa ve Callum Turner'ın Evlilik Yolunda İlk Adımı

1 dakika okunma süresi
Ocak 2025'te Prime Video'ya Gelecek Olan Diziler ve Filmler
Ocak 2025'te Prime Video'ya Gelecek Olan Diziler ve Filmler

Ocak 2025'te Prime Video'ya Gelecek Olan Diziler ve Filmler

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İNGİLTERE SUSSEX'DE LÜKSÜN DANSI
İNGİLTERE SUSSEX'DE LÜKSÜN DANSI

İNGİLTERE SUSSEX'DE LÜKSÜN DANSI

BİRLEŞİK KRALLIK COTSWOLD’DA PASTORAL BİR GÖL EVİ
BİRLEŞİK KRALLIK COTSWOLD’DA PASTORAL BİR GÖL EVİ

BİRLEŞİK KRALLIK COTSWOLD’DA PASTORAL BİR GÖL EVİ

BİN TANRILI BİR HALK ANADOLU'NUN İLK İMPARATORLUĞU HİTİTLER
BİN TANRILI BİR HALK ANADOLU'NUN İLK İMPARATORLUĞU HİTİTLER

BİN TANRILI BİR HALK ANADOLU'NUN İLK İMPARATORLUĞU HİTİTLER

ENTELLEKTÜEL BİR TASARIM: PERGAMON SUNAĞI
ENTELLEKTÜEL BİR TASARIM:  PERGAMON SUNAĞI

ENTELLEKTÜEL BİR TASARIM: PERGAMON SUNAĞI

FAL, KEHANET VE BİLİCİLİK
FAL, KEHANET  VE BİLİCİLİK

FAL, KEHANET VE BİLİCİLİK

REZZAN BENARDETE, ZEYNEP MUTLU VE AYŞE BOYNERİN LÜKS TERCİHLERİ
REZZAN BENARDETE, ZEYNEP MUTLU VE AYŞE BOYNERİN LÜKS TERCİHLERİ

REZZAN BENARDETE, ZEYNEP MUTLU VE AYŞE BOYNERİN LÜKS TERCİHLERİ

DOĞA İNSAN GİBİ DÜŞÜNMEZ Kİ...
DOĞA İNSAN GİBİ DÜŞÜNMEZ Kİ...

DOĞA İNSAN GİBİ DÜŞÜNMEZ Kİ...

SÖZ UÇAR YAZI KALIR İNSANLIĞIN EN BÜYÜK İCADI: YAZI
SÖZ UÇAR YAZI KALIR İNSANLIĞIN EN BÜYÜK İCADI: YAZI

SÖZ UÇAR YAZI KALIR İNSANLIĞIN EN BÜYÜK İCADI: YAZI

HER ÇAĞA AİT BİR KENTİ KEŞFETMEK; GAZİANTEP
HER ÇAĞA AİT BİR KENTİ KEŞFETMEK; GAZİANTEP

HER ÇAĞA AİT BİR KENTİ KEŞFETMEK; GAZİANTEP

FİGEN ÇİFTÇİ İLE TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ
FİGEN ÇİFTÇİ İLE TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ

FİGEN ÇİFTÇİ İLE TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ

İTALYAN RİVİERA’SINDA UFKA UZANAN BİR EV
İTALYAN RİVİERA’SINDA UFKA UZANAN BİR EV

İTALYAN RİVİERA’SINDA UFKA UZANAN BİR EV

FİGEN ÇİFTÇİ İLE TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ
FİGEN ÇİFTÇİ İLE  TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ

FİGEN ÇİFTÇİ İLE TARİHİN SÜZGECİNDEN İNSAN YÜZLERİ