Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

Mutfaklarda, yerelin ve doğalın kıymetini bilmek… Yeniliğin peşinde koşmak…

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 09:38 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Küreselleşmeye direnen mutfaklar…

2014 yılında da dünyada en çok konuşulacak mevzuların arasında “gıdanın geleceği” ya da “geleceğin gıdaları” ön sıraları alacağa benziyor. Son 20 yıldır olduğu gibi yine geleceğin gıdaları üzerine kafamızı yoracağız anlaşılan… Baştan söyleyeyim, dünyada yükselen trend olarak tanımlanan “yerel” ve “doğal” olanın kıymetini bilmek daha da önemli hale gelecek…
Yönetim Kurulu Üyesi olduğum Mutfak Dostları Derneği’nde sık sık gündeme gelen konulardan biri de yeme-içmenin geleceği. Hakeza Slow Food Hareketi de gıdanın geleceğini tartışıyor, hem de bütün dünyada… Dernek Başkanımız Ahmet Örs’e göre, “Glokalleşme” diye bir şey var. Bizim “Yerellik ve yöreselliğin yükselişi dediğimiz şeye Örs, “glokalleşme” diyor ve ekliyor: “Lokal ürünler, mahalli yemekler büyük kentlerin restoranlarında şık tabaklara yansıyor. Buna paralel olarak globalleşme de aynı yoğunlukla mutfaklarda kendini gösteriyor. Refahtan payını alan kesim arttıkça, dört duvar arasından kurtulup sınır ötesini tanıma eğilimi de güçleniyor. Komşu adalardan başlayıp, ulusal havayolumuzun komşu kapısı haline getirdiği en ücra ülkelere kadar giden, “uzaktaki” yerel ve yöresel mutfaklarla tanışanlar az değil. Hakiki Meksika yemeğinin tadını, Çin mutfağında ne kadar bol sebze kullanıldığını, İtalya’nın kuzeyi ile güneyindeki yemekler arasında büyük farklar olduğunu bizzat yaşayıp, fırsatını bulduğunda anlatanlarla hep karşılaşıyorum. Bu tür dünya görmüş, bilinçli restoran müşterileri, profesyonel mutfakların her telden çalmalarından hoşlanmıyor; restoranlardan daha uzmanlaşmış mutfak konseptlerine yönelmelerini bekliyor.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Dubai'de Festival Sezonu
Dubai'de Festival Sezonu

Dubai'de Festival Sezonu

10 dakika okunma süresi
2025 Güzellik Trendleri
2025 Güzellik Trendleri

2025 Güzellik Trendleri

10 dakika okunma süresi
Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar
Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar

Gastronomide Yeni Yıl Rehberi: 2025'te En Çok Konuşulacak Restoranlar

13 dakika okunma süresi
"Cozy" ve Nostaljik Trendlerle Yılbaşı Rehberi
"Cozy" ve Nostaljik Trendlerle Yılbaşı Rehberi

"Cozy" ve Nostaljik Trendlerle Yılbaşı Rehberi

5 dakika okunma süresi
Aralık Ayı Sergileri
Aralık Ayı Sergileri

Aralık Ayı Sergileri

6 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?
Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

Tofu Nedir ve Nasıl Tüketilebilir?

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği
“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

“Hattrick & Cheftrick” Gastronomi Etkinliği

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Mekan Önerisi: Canella Bakery

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?
Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Sağlıklı Pişirme Teknikleri Neler?

Paris'in En Trend 5 Restoranı
Paris'in En Trend 5 Restoranı

Paris'in En Trend 5 Restoranı

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

2023 Yılı Gastronomi Trendleri
2023 Yılı Gastronomi Trendleri

2023 Yılı Gastronomi Trendleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bağ Bozumu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da
Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

Dünyanın En İyi Pasta Şefi İstanbul'da

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul
İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul

İstanbul'da Brunch Mekanı Keşfi: Roka İstanbul