Karalahana’nın keşfi!

Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var...

ABONE OL
26 Nisan 2015 Pazar 11:27 | Son Güncellenme:
2 dakika okunma süresi
Karalahana’nın keşfi!

 Bizim Karadeniz mutfağının has yemeği olan karalahanayı İngilizler ve Fransızlar, Amerikalılar üzerinden keşfediyorlar desem inanmazsınız belki ama inanın… İnanın… Okuduğumuz haberlere göre lifli bir sebze olan karalâhana uzun süredir Amerikalı şefler, sağlık uzmanları ve restoran müşterileri tarafından çok büyük bir rağbet görüyormuş. Gelin görün ki, Fransızlar karalahanaya karşı Fransızlar… Fikirleri yok, fikir sahibi olmayı da pek istiyor gözükmüyorlar. 

Tıp, bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapıyor. Burada gıdalardaki lif oranları, vitaminler, beslenmedeki protein, karbonhidrat ve yağ miktarları, yağlardaki doymuş yağ asidi yüzdeleri neredeyse hepimizin öğrenmeye başladığımız kavramlar. Karalahanın lif zenginliği hekimlerin başını döndürüyor. Fransızlara bir şey yapmıyor…

Fransızlar, bu sebzeye ne isim koymaları gerektiği konusunda bile bir karara varamamışlar. İngilizce'de tek bir kelime ile "Kale" olarak söylenen sebzeyi Fransızlar en az beş ayrı isimle çağırıyor. Sebzenin literatürdeki ismi 'chou frisé non-pommé'. Yani 'Kıvırcık başsız lahana' anlamına geliyor. Amerikalılar bu sebzeyi Fransızlara tanıtma konusunda çok kararlı imiş ama mutfaklarıyla gurur duyan bazı Fransızlar, Amerikalıların kendilerine yeme-içme konularında akıl vermeye çalışmasından da son derece rahatsızlarmış… Gelecekte bu da var tabii ki… Herkesin mutfakta da herkese öğretecek bir şeyleri var. Hatta Fransızlara…

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Napoli Kraliçesi'nin Mirası
Napoli Kraliçesi'nin Mirası

Napoli Kraliçesi'nin Mirası

3 dakika okunma süresi
2026 Yol Haritası
2026 Yol Haritası

2026 Yol Haritası

11 dakika okunma süresi
070 Shake, Stili ve Müzikal Evrimiyle Dior'a Yeni Bir Soluk Getiriyor
070 Shake, Stili ve Müzikal Evrimiyle Dior'a Yeni Bir Soluk Getiriyor

070 Shake, Stili ve Müzikal Evrimiyle Dior'a Yeni Bir Soluk Getiriyor

2 dakika okunma süresi
Miray Beşli Çapa ile Sanat ve Hayatın Ritimleri
Miray Beşli Çapa ile Sanat ve Hayatın Ritimleri

Miray Beşli Çapa ile Sanat ve Hayatın Ritimleri

28 dakika okunma süresi
Aralık 2025'te Kaçırılmaması Gereken Sergiler
Aralık 2025'te Kaçırılmaması Gereken Sergiler

Aralık 2025'te Kaçırılmaması Gereken Sergiler

14 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar
Karalahana’nın keşfi!

Mantar Zengini Türkiye'de Bulabileceğiniz Yenilebilir Mantarlar

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri
Karalahana’nın keşfi!

Gastronomi Dünyasının İlham Veren Kadın Şefleri

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri
Karalahana’nın keşfi!

Dünyanın En Fazla Michelin Yıldızı Alan Şefleri

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild
Karalahana’nın keşfi!

Sürdürülebilir Gıda Markası: The Good Wild

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi
Karalahana’nın keşfi!

Michelin Yıldızlı Şeften Uzayda Gastronomi Deneyimi

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü
Karalahana’nın keşfi!

Mutfağın Sürdürülebilir Yüzü

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı
Karalahana’nın keşfi!

Ömür Akkor ile Anadolu Mutfağı

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da
Karalahana’nın keşfi!

Çikolata Tutkunları İçin Kaçırılmayacak Bir Etkinlik: Ilse Wilmots İstanbul'da

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları
Karalahana’nın keşfi!

Türkiye'nin Michelin Yıldızlı Restoranları

Mekan Önerisi: Canella Bakery
Karalahana’nın keşfi!

Mekan Önerisi: Canella Bakery

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde
Karalahana’nın keşfi!

Türkiye Gastronomisinde Yeni Dönem: Kapadokya Michelin Rehberi'nde

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk
Karalahana’nın keşfi!

Dünyadan Kahve Kültürleri: Fincandan Dünyaya Açılan Yolculuk