Dünyada yükselen önemli bir trend ise “Balkon Bahçeleri, Çatı Petekleri…” İstanbul’da Balkon Bahçeleri adıyla bir Slow Food Birliği de kuruldu. Bütün büyük şehirlerde balkon bahçeleri kuruluyor ve hirbit olmayan tohumlarla üretilen sebzeler hatta meyveler de tüketiliyor. Dünyanın başkenti New York’ta ise yeni akım, bal üretmek için petekleri çatılara yerleştirmek…
Önce Londra’da küçük çapta başlamıştı bu iş ama New York’ta hızla gelişti. Manhattan'daki ofis binalarının çatılarında, arılar için kolektif bir yaşam oluşmuş durumda. Burada yeni koloniler yeşil çatılara polenlerini yayıyor ve alt katlarda çalışan şanslı kişiler için bal üretiyor. Arıcılık, New York'ta uzun süredir var olan bir gelenek. Şu anda arıcılık yapılan yerler arasında Waldorf- Astoria Hotel ve Whitney Sanat Müzesi'nin terasları da bulunuyor.
www.thehoneybeeconservancy.org isimli destek grubundan James Fischer, arı kovanlarının şehrin dört bir yanında git gide yaygınlaştığını söylüyor. Bu eğilim, 1999 yılında yürürlüğe giren arıcılık yasağının kaldırılmasının ardından son üç yılda ivme kazanmış.
İngiltere'nin başkenti Londra'da şehir merkezindeki arı kovanlarının sayısında son yıllarda patlama yaşanıyormuş. Belediyenin artan arı nüfusunu beslemeye yönelik arı dostu bitki stokları yetersiz kalmış.