Tam tahıllar, kolesterol içermezler, yağ açısından fakirdirler ve diyet posası, nişasta, protein, vitamin ve mineraller bakımından zengindirler. Tam tahıllarda bulunan diğer bileşikler, lignanlar, tokotrienoller, fenolik bileşikler ile fitik asid, taninler ve enzim inhibitörleri gibi besin öğesi olmayan bileşiklerdir. Rafinasyon işlemi sırasında, kepeğin büyük bir kısmı ve rüşeymi (öz) ayrılır ve sağlık için yararlı olan diyet posası, vitaminler, mineraller, lignanlar, fito östrojenler, fenolik bileşikler ve fitik asit kayba uğrar. Böylece, rafine edilmiş tahıllarda, tam tahıllardan daha fazla nişasta bulunur.
Eğer tahıllı ürün yiyorsanız ve rafine mi tam tahıl mı merak ediyorsanız bunu anlamanın kolay yolu ürünün etiketini okumaktır. Ürün tam tahıl ise, içindekiler listesinde sadece tam buğday, çavdar veya tam tahıl yazıyor olmalıdır. Zaten birinci veya ikinci sırada mutlaka bu bilgi belirtilir. Eğer ürün rafine ise, zenginleştirilmiş veya beyazlatılmış buğday unu yazıyordur. Farkı anlamanın bir başka yolu da ürünün lif içeriğini kontrol etmektir. Tam tahıllı olanlar rafine olanlara oranla daha çok lif içerir.