Hindistan cevizi yağı bir doymuş yağ çeşididir. Doymuş yağlar oda sıcaklığında bile katı halde bulunan yağlar diyebiliriz. (Örneğin tereyağı veya hayvansal yağlar da doymuş yağ grubuna girer.)
Doymuş yağlar kalp damar sağlığını korumak için fazla miktarda kullanımı sağlık otoriteleri tarafından önerilmez. Fakat Hindistan cevizi yağ kullanıcıları ve savunucuları; “Hindistan cevizi yağının doymuş yağ fakat orta zincirli yağ asitlerinden oluştuğunu düşünürler. MCT dediğimiz yağ çeşidi vücutta kolayca metabolize olur, kan kolestrolünü negatif etkilemez.
Peki Hindistan cevizi yağı gerçekten MCT, yani orta zincirli yağlardan mı oluşuyor?
2016 yılında yayınlanan “Güncel Kardiyoloji Raporları”nda, “Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asidinden daha çok uzun zincirli yağ asitlerinden olan laurik asit ve miristik asit içerir. Ve bu yağ asitleri de LDL kolestrol seviyesini yükseltme etkisi yüksektir. Bu nedenle kalp damar hastalıkları riskini azaltmak isteyen veya damar sağlığına dikkat eden kişilere hindistan cevizi yağı tavsiye edilmemelidir” diye önerilmekte.
2017'de "Journal of American Collage of Cardiology" de tartışmalı konu olan "Kalp Hastalıklarında Beslenme" üzerine yapılan derlemede "hindistan cevizi yağı kaçınılması gereken yağlardandır" şeklinde belirtilmiştir.
Yani eğer, kalp damar hastalıkları riskiniz veya aile geçmişinizde bu hastalıklara yatkınlık varsa Hindistan cevizi yağı sizin için faydalı değil, zararlı olabilir. Tercih edeceğiniz yağ öncelikle zeytinyağı olmalıdır.