Her ne kadar anne sütünün önemi anlatılsa ve annelerin bebeklerini emzirmesi teşvik edilse de sağlık komitelerinin önerdiği sürelerde anne sütü ile emzirme oranları oldukça düşüktür. Bebeklere sadece 6 ay süresince anne sütü verme oranı dünyada % 35 civarlarındadır. Az gelişmiş ülkelerde bu oran % 20’lere kadar düşmektedir. Buna paralel olarak ek besinlere erken geçiş ise % 80’leri bulmaktadır. Araştırmalar sütünün yetmediğini düşünen annelerin oldukça fazla olduğunu belirtmektedir. Ancak bilinen en önemli bilimsel gerçek ise; her kadın en az 2 çocuk büyütecek kadar emzirme kapasitesine sahiptir. Dengesiz beslenme, stres, doğru emzirme tekniğini bebeğe uygulayamama, ailesel sosyal – psikolojik travmalar, annenin huzursuz ortamda yaşaması ve annenin çalışma zorunluluğu anne sütü ile emzirmenin optimal sürelerde olmasını engelleyebilmektedir. Anne sütünü artırmak için ilk önce bir yiyecek veya içecek yerine; annenin bebeği görmesi, kucaklaması, sık emzirmesi, meme başı ile memenin siyah alanını bebeğin ağzına tamamen kavrayarak emdiğinden emin olması, memeden sütün tam boşalmasının sağlanması, annenin dinlenmesi, yeterli uyuması ve stresli ortamdan mümkün olduğunca uzak tutulması anne sütünün verimli ve fazla salgılanması için ana etkenlerin oluşturulması önemlidir.
Araştırma sonuçları genellikle annelerin rezene, ısırgan otu, ıhlamur, anason, galaktagog bitki karışımı çayları (bunlara anne sütü arttırıcı özel firma çayları diyebiliriz) ve ayva yaprağı gibi bitkisel kürler ile sütlerini arttırmak için bitkisel çay şeklinde kullandıklarını ifade etmektedirler. Kullanan annelerin anne sütlerinde artış gözlediği bilimsel bir kanıt olmasa da bulunması hem ekonomik hem de içimi sağlığı koruyucu bu çaylardan günde 700 ml geçmeyecek şeklide açık olarak tüketmelerinin bir sakıncası olmayacağını belirtmekte fayda olduğunu söylemeliyim. Temelde anne sütünün artması için doğumdan sonra ilk 1 saat içinde emzirmeye başlamak, annenin bebeğin isteğine göre emmesini doğru teknikle izlemek, anne ve bebek arasındaki mucizevi bağ içeceklerden daha etkili sütün uzun süreli salgılanmasında rol oynamaktadır.