Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Demir, A vitamini, sağlıklı yağlar (doymamış yağ asitleri) ve protein içerir. Depolama koşullarından, pişirilme tekniğine kadar yumurta tüketimi hakkında bilmeniz gereken her şeyi mercek altına aldık. Yumurta alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Yumurta yeterli seviyede pişirilmelidir. Az pişirildiğinde gıda zehirlenmeleri için risk taşırken yumurtanın gereğinden daha uzun süre haşlanması durumunda yumurtanın sarısı etrafında gri-yeşil renk oluşabilir. Bu renk, yumurta içindeki demir mineralinin artık vücudumuz tarafından kullanılamayacak bir forma dönüşmüş olduğunu bize bildirir.
Yumurtanın etiketlenmesi Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre yapılır. Yumurtanın yetiştirilme metoduna göre 4 farklı kod vardır. Bu kodlar ve anlamlarını aşağıda listeledim.
Organik bir şekilde yetiştirilen tavuğun yumurtası olduğunu belirtir.
Serbest gezinen tavuğun yumurtasıdır.
Kümeste kafessiz yetiştirilen tavuğun yumurtası olduğunu belirtir.
Kafeste yetiştirilen tavuğun yumurtasıdır.
Yumurtayı su dolu derin bir kabın içerisine bırakalım. Yumurta ne kadar su üzerine yakınsa o oranda bayatlamıştır.