Bağışıklık sisteminizin gücünün %70'inin sindirim sisteminize bağlı olduğunu biliyor muydunuz? Günümüz tıp dünyasında bedenin ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsakların sağlığı aslında tamamen tükettiğiniz besinlere bağlıdır diyebiliriz. Çünkü bağırsak floranızdaki herhangi bir dengesizlik, bedeninizde düşündüğünüzden daha fazla sorun oluşturabilir. Sadece sindirim bozukluğu değil; bağışıklık düşüklüğüne bağlı kolay hastalanma, diyabet, kalp sorunları ve hatta kanser. Bütün bunların önüne geçmek için yapmanız gereken ise beslenme şeklinizi düzene sokup, daha dengeli bir hayata geçiş yapmak. Çünkü bazı besinler bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri çoğaltarak dengeli flora oluşmasını sağlar. Bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek bağışıklığınızı güçlendirecek beş besin:
Kefir tüketebileceğiniz en iyi probiyotik kaynaklarındandır. Yoğurttan 10 kat daha fazla probiyotik içerir. Bağırsak hareketlerinizin düzenlenmesine yardımcı olacak muhteşem bir besindir. Genel sağlığınızın artmasına da yardımcı olan bu mucizeyi günde bir bardak içmenizi tavsiye ediyoruz. Hazır olarak sade veya meyveli çeşitlerine de kolayca ulaşabilirsiniz. Dilerseniz evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Düzenli tüketimde bedeninizdeki farka tanık olacaksınız.
Bağırsaklar için doğal temizleyici arayışındaysanız lahana turşusuna şans vermeye ne dersiniz? Özellikle ev yapımı olarak tükettiğinizde faydasına inanamayacaksınız. Fakat tuz yerine sirke kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu muhteşem besin sadece bağırsak sağlığı ve hareketlerinizi düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda içeriğindeki vitamin ve mineraller ile de sağlığınıza sağlık katar. Bunların dışında zengin lif kaynağıdır. Bu sayede yine bağırsaklardaki hareketliliği artırmaya yardımcı olur.
Yeşilliği bağırsak sağlığınız için bolca tüketmeniz doğru bir seçimdir. Özellikle ıspanak, pazı, karalahana ve roka bağırsak hareketliliğini artırmada oldukça etkilidir. Çünkü içerisinde bulunan magnezyum ve potasyum mineralleri bu etkiyi sağlamaya yardımcı olur. Magnezyum bağırsak kaslarınızın kasılmasını sağlarken, potasyum ise sıvı dengesi ve kaslar üzerinde etkilidir. Bu nedenle bu yeşillikleri bolca tüketmenizde fayda var. Günde bir öğün bile olsa tüketmeniz yeterli olacaktır.
Bağırsaklarınız normal fonksiyonlarını sürdürürken yararlı bakteriler dışında zararlı bakterilere, virüslere ve tabii ağır metallere de maruz kalabilirler. Bu sebeple bağırsaklarınızın güçlenmesi için bağırsak floranızda kemik suyunun da önemi oldukça büyüktür. Sadece bağırsak sağlığınıza değil farklı birçok beden fonksiyonunuza da olumlu etki gösterir. İçerisindeki vitaminler, mineraller, doğal yağlar ve jelatin ile hem kemik sağlığınıza hem de cilt sağlığınıza fayda sağlar. Tabii ki yine önemli olan düzenli ölçüde ve yeterli miktarda tüketmeniz.
Her mevsim tüketilen muhteşem bir sağlık deposu! Dost bakteriler açısından oldukça zengin olan yoğurdu hemen her öğününüzde bir kase tüketmenizde fayda var. İçeriğindeki probiyotikler bağırsak hareketliliğini sağlarken; kabızlık, ishal gibi sindirim sorunlarını da ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bunların dışında probiyotikler ile bağışıklık sisteminizin de güçlenmesine yardımcı olur. Dilerseniz ara veya ana öğününüzde yemeklerinizin yanında bir kase tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Mevsim meyveleri ile karıştırarak da yaz aylarında tüketebilirsiniz.