İlikli Kemik Suyunun Faydaları Neler? İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?

İlikli kemik suyunun faydaları neler? İlikli kemik suyu nasıl hazırlanır? Bağışıklık sisteminin en büyük destekçilerinden olan ilikli kemik suyunun faydalarını ve ilikli kemik suyunun nasıl hazırlanacağını derledik.

YAZAR: Dr. Ayça Kaya
ABONE OL
12 Şubat 2021 Cuma 15:31 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
İlikli Kemik Suyunun Faydaları Neler?

İlikli Kemik Suyunun Faydaları Neler?

  1. Kemiğin uzun süre sıcak suda pişirilmesi sayesinde, içerisindeki protein yapılar sıcaklığın etkisiyle parçalanır ve suya geçer.

  2. Dolayısıyla, kemik suyu iyi bir protein kaynağıdır. 25 gram saf kemik suyu yaklaşık 2-5 gram protein içerir.
  1. Kemik suyunun içerdiği protein; arjinin, glutamin, prolin ve glisin aminoasitlerinden zengindir.
  1. İyi bir protein kaynağı olmasıyla, tokluk sürenizi uzatmaya yardımcı olur yani kilo verme sürecinizi kolaylaştırır.

  2. Kemik suyu kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve selenyum gibi önemli mineraller açısından zengindir.

  3. Kalsiyum, fosfor ve jelatin içermesi sayesinde kemik ve eklem sağlığı için faydalıdır. Özellikle menopoz öncesi dönemde kullanılması fayda sağlayacaktır.

  4. İçerdiği glisin aminoasiti sayesinde uyku sorunlarına iyi gelir.
  5. Jelatin, bağırsaktaki mukus tabakasını onarır. Dolayısıyla, bağırsak sağlığı ve bağışıklık güçlendirmek için de kemik suyu yararlı olacaktır.

  6. Yine jelatin sayesinde cilt elastikiyetinin korunması desteklenir ve yaşlanmanın cilt üzerindeki etkileri geciktirilebilir.

İlikli Kemik Suyu Nasıl Hazırlanır?

Kemiğin pişirilme süresi kullanılan kemiğin kaynağını, yani hayvanın doğal beslenip beslenmediğini bilmekle ilgilidir. Gdo'lu yem ile beslenen hayvanın kemiklerinin uzun süreli pişirilmesiyle kemiklerdeki sentetik D-glutemik asiti yani Çin tuzunun suya geçişi hızlanır. Bu da çok tehlikelidir. Bu yüzden eğer kemiğin kaynağından emin değilsek, mum gibi ateşte altı saat pişirmenin güvenli olduğunu biliyoruz. Ancak doğal yem ile beslenmiş bir hayvanın kemiğini bulduysak 24 saat pişirmek uygundur.

Malzemeler:

  1. * 2 kg dana kemiği
  2. * 2-3 dal pırasa
  3. * 1 soğan
  4. * 2-3 kereviz sapı
  5. * 2-3 adet defne yaprağı
  6. * 5-6 diş sarımsak
  7. * 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  8. * 1 tutam zerdeçal
  9. * 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi

Yapılışı:

  1. · İlikli kemikler, yarım saat suda bekletilir ve sonra suyu dökülür.
  2. · Tencereye kemiklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
  3. · Suyun içine 2-3 yemek kaşığı elma sirkesi, tane karabiber, zerdeçal, soğan, sarımsak, defne yaprağı ve istenen sebzeler eklenebilir.
  4. · Önce yüksek ateşte, kaynama noktasına geldikten sonra da ocağın en kısık ateşinde, mum alevi şeklinde bir ateşte, tencerenin kapağı kapalı şekilde, altı saat pişirilir (kaynak doğalsa 24 saat).
  5. · Piştikten sonra süzülür, cam bir kapta 12 saat buzdolabında dinlendirilir.
  6. · Üzerinde oluşan tabaka sıyrılıp atılır.
  7. · Küçük porsiyonlara ayırarak (buz kalıplarına dökülebilir), derin dondurucuda üç- dört ay muhafaza edilebilir.
  8. · Çorbalarda, sebze yemeklerinizde kullanabilir veya direkt kendisini içebilirsiniz.

Güçlü Bir Bağışıklık Sistemine Nasıl Sahip Olunur?

Bağışıklık Güçlendiren 11 Tarif

EN ÇOK OKUNANLAR

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi
Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor
Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

Gossip Girl'ün Çapkın Chuck Bass'ı Ed Westwick Baba Oluyor

1 dakika okunma süresi
New York'ta Türk Gecesi
New York'ta Türk Gecesi

New York'ta Türk Gecesi

1 dakika okunma süresi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi
“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

“Bizans'a Yelken Açmak” Sergisi

4 dakika okunma süresi
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu
Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

Contemporary Istanbul'un 19. Edisyonu Sanatseverlerle Buluştu

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar
Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Metabolizmayı Yavaşlatan Hatalar

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?
Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Hangi Gıdaları Birlikte Tüketmeliyiz?

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları
Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Kilo Vermeye Yardımcı Sabah Alışkanlıkları

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu
Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Tatil Öncesi Son Çıkış: 3 Günlük Yaz Detoksu

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri
Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Su Deposu Yaz Sebze ve Meyveleri

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar
Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Sağlıklı ve Enerji Veren Atıştırmalıklar

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri
Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Mevsim Geçişlerinde Enerji Veren Gıda Takviyeleri

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks
Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Yaz Öncesi 1 Haftalık Yağ Yakıcı Detoks

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?
Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Internal Shower Nedir ve Neye Yarar?

Vegan Beslenmenin İncelikleri
Vegan Beslenmenin İncelikleri

Vegan Beslenmenin İncelikleri

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları
Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Sağlıklı Karbonhidrat Kaynakları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları
Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları

Yağ Yakımına Yardım Eden Klorellalı Detoks Suları