İşe bir beslenme günlüğü tutarak başlayabilirsiniz. Bir hafta boyunca yediğiniz ve içtiğiniz her şeyi yazın. Böylece kendi zayıflama serüveninize başlayın! Beslenme günlüğü tutmak, bir anlamda kişinin kendi kendine yeme planı ve yeme kontrolü yapmasının da en yararlı ve güzel yöntemidir. Bu da kişiye özerklik ve kendini analiz edebilme yetisi kazandırır. Yediklerinizi yazmak, her zaman daha az yemenizi ve daha sağlıklı besinler seçmenizi sağlar. "Söz uçar yazı kalır" diye bir atasözümüz vardır; yediklerinizi yazarsanız, neyi ne kadar yediğinizin daha çok farkında olursunuz.
Eğer yediklerinizi yazmazsanız tıpkı sözün uçtuğu gibi gün içinde yediğiniz yiyecekleri de unutursunuz; böylece yiyecekleri masumlaştırıp hep daha fazla yersiniz. 2019 yılında 85 kilo olan hastam, dört ayda 12 kilo vermişti. Bütün bu süreç içinde birlikte çalıştık, sağlık taramalarını ve kontrollerini bizzat yaptım. Sonra bir süre ondan hiç ses soluk çıkmadı. Bir gün dahiliye check-up'ı yaptırmak için bana geldiğinde, ideal kilosu olan 58 kiloya düştüğünü gördüm ve çok sevindim. Evet, bunu bizim oluşturduğumuz disiplinle kendi kendine yapmıştı. Yalnız hastamın bana bir sürprizi olmuştu. Birbirimizi görmediğimiz son bir yıl içinde dahi beslenme günlüğü tutmaya devam etmiş ve bu günlüklerin hepsini bana hediye ederek, "Hocam, bana günümü planlama ve kontrol edebilme özgürlüğü verdiğiniz için çok teşekkür ederim; yazmak, planlama ve kontrol konusunda beni çok analitik davranmaya itiyor, bir daha asla kilo alacağıma da inanmıyorum" demişti. Ben de bu istikrarı konusunda onu tebrik ederek, "Artık yazmana gerek yok, gece yastığa kafanı koyduğunda o günkü yediklerini düşün ve ertesi günkü yeme planını yap." diyerek, bundan sonraki süreci kendi kendine yönetebileceğini öğütlemiştim. Yani demem o ki, sadece düşünce boyutunda kendinize planlama becerisi kazandırana kadar yazmaya devam edin.
Gelelim işin bilimsel boyutuna... Beslenme günlüğü tutmak kilo vermenize yardımcı olur Beslenme günlüğü tutmanın önemi üzerine yapılan araştırmalarda; kişilerin beslenme günlüğü tuttuğu haftalarda daha fazla kilo verdikleri gözlemlenmiştir. Günlük yenilen yiyecekleri gösteren çizelgelerin, yeme miktarının ve yemek zamanının insanların gözlerinin önünde bulunması daha az yemelerini sağlamış, yeme motivasyonlarını etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çoğu çalışmada, beslenme günlüğü tutan kişilerin uygunsuz beslenme alışkanlıklarını ve uygunsuz beslenmeye sebep olan davranışları da fark ettikleri ortaya çıkmıştır. Diyet günlüğü tutma konusunda yönlendirilmeyen birçok hastanın ise uygunsuz beslenme alışkanlıklarını farkında olmadan devam ettirdikleri gözlenmiştir. Bu nedenle siz siz olun kendinize güzel bir defter ve kalem alarak işe başlayın; bu zor gelir derseniz yediklerinizi akıllı telefonunuza da kaydedebilirsiniz veya yemeklerinizi bir tabağa sığdırarak fotoğraflarını çekebilirsiniz; her gün kontrol etmeyi ve planlama yapmayı unutmamak kaydıyla...