Uzun yıllardır yoga ile iç içesiniz. Hikayenin başına dönersek yoga hayatınıza nasıl girdi?
Yogaya 1998 senesinde başladım. O zamanlar New York'ta yüksek öğretim öğrencisiydim. Sınıf arkadaşım, yoga dünyasına birçok hediye katmış olan zeynep Aksoy'du. Zeynep yogaya gidiyordu ve bir gün, "Sen de gelir misin?" diye sordu. Ben de gittim. Ve ilk yoga dersinde gözümden yaşlar süzülüyordu. Çok büyük bir rahatlama ve şaşkınlık içindeydim. Ne mutlu ne de mutsuz olmuştum. Yoga aşkım, böyle başladı. Her gün kendimi yogaya giderken buldum. Ben küçükken, annem de yoga yapardı. Onun beni birkaç kez yoga dersine götürdüğünü ve evimizin salonunda yoga yaptığını, baş aşağıya durduğunu hatırlıyorum. Çok içime atan bir yapım vardı. Yoga aracılığı ile birçok çözülmeler yaşamaya başlamıştım. Kendi derinliklerime bakma cesaretiyle birlikte yogaya olan tutkum gitgide artmaya başlamıştı. Bu vesile ile ilk temel hocalık eğitimine New York'ta yaşarken sevgili yoga annem Cyndi Lee ile başladım. İlk başlama motivasyonum yoga dersi vermek değildi. Bana iyi gelen yogayı ve meditasyonu anlamaktı. Bütün bunlar hikayenin başlangıcı oldu.
Mantralar, meditasyonlar ve ses terapilerine gelirsek... Bunların hem kişisel hayatınızda hem de kamp ve eğitimlerdeki yeri nedir?
Üç sene süren, sinir sistemi anatomisini yakından öğrendiğimiz somatik bir eğitim aldım. organic ıntelligence adlı bu eğitim, bedenin zekasına güvenerek koşullanmış sinir sistemini anlamayı ve sistemi regüle edebilmeyi bilinçli bir şekilde öğretiyor. Anlayışımı dönüştüren çok bütünsel bir eğitimdi benim için. Eğitimden sonra, yapılan farkındalıklı bütün bu çalışmaların; nefes, meditasyon ve yoganın sinir sistemini regüle eden çok büyük kaynaklar olduğunu anladım. Tabii yaklaşım ve kullandığımız dil, hepsi çok önemli. İtmeden, çekmeden, güvenli bir alan yaratarak. Dolayısıyla tüm bu çalışmaları çok seviyorum. Benim için hepsi çok değerli ve hepsi kendi şifa yolculuğumda ilk önce kendim için kullandığım pratikler. Bu konuda gerek çalışmalar yapan arkadaşlarımın alanlarına girerek ve gerek beraber alanlar tutarak şifalanıyorum. İlk olarak kendime, sonrasında da kendi anlayışım içinde derslerime entegre etmeye özen gösteriyorum. Ama önce bireysel çalışma önemli...
Githa Yoga'da başka yoga eğitmenleri yetiştirmek için de dersler veriyorsunuz. Orada işleyiş nasıl gidiyor?
Githa Satya -hakikatin şarkısı anlamına geliyor- ortağı olduğum, Kadıköy'de var olan küçük bir yoga stüdyosu. Stüdyomuzda temel ve ileri seviye uzmanlık eğitimleri veriyorum. Haftada bir stüdyo dersim var. Büyük bir aşkla bana iyi gelen, kendimden yola çıkarak, ruhumun ve kalbimin şarkısını paylaşıyorum. Ama hep dediğim gibi her eğitimi ilk önce kendim için yapıyorum. Her eğitim bir anımsama yolculuğu. Gelen öğrencilere birazcık dahi olsa dokunabiliyor ve kendi şifa yolculuklarında kalplerinde biraz ışık yakabiliyorsam, ne ala. Yoga yumuşaklık ve hassasiyeti hissetmekle ilgili. Githa Satya'da haftalık ders programı dışında, birçok güzel eğitim var. Bunlardan bazıları; Travma Duyarlı Yoga Eğitimi, Yin Yoga Hocalık Eğitimi, Kinesiyoloji ve Hareket Bilimi Eğitimi, Temel ve İleri Seviye Eğitimleri.
Günlük rutinleriniz neler? Her gün mutlaka okuduğunuz bir söz ya da yaktığınız bir tütsü var mı?
İstanbul'da olduğum zamanlarda olabildiğince evimin huzurunda vakit geçirmeyi seviyorum. Rutinlerim sabah kalkınca bir bardak limonlu su içmek. İlahi olanla bağımı anımsamak üzere kutsal yedi yöne şükür ederek güne başlıyorum. Bu, bugünlerde sıklıkla yaptığım meditasyon rutinlerimden. Fiziksel yoga pratiğim ise değişiyor. Her gün yapmıyorum ama haftada 3–4 kez matımın üstüne çıkıyorum ya da stüdyo derslerine gidiyorum.
Yoga ile hayatınızın iniş ve çıkışları arasından akabilmek mümkün mü?
Yoga ve meditasyon sinir sistemini regüle eden ve bütünlük anlayışı içinde teslimiyeti öğreten çok büyük kaynaklar. Şükür etmek, niyet etmek, dua etmek, doğa ve güzel bir dost... Hepsi kaynaklarımız. Bilinçli seçimler ile kaynaklarımıza güvenerek yaşamın içindeki zorluklarına rağmen esnek dayanıklılığımız artarak daha güvenli, daha akışta, gelen ne varsa daha kalpten ve otantik yaşayarak yaşamın iniş ve çıkışları içinde sörf etmene kesinlikle yardımcı oluyor.
Sık sık kamplar düzenliyorsunuz. Bu sene rotanızda hangi şehir ve ülkeler var?
Evet, sık sık kamplar yapıyorum. Genelde kamplarımı bana ilham veren ve ruhumu besleyen bir dost ile yapmayı seviyorum. Bu sene de birçok kampım olacak. Kamplarımı görebilmeniz için web sitemi ziyaret etmenizi öneriyorum. Bunların arasında Bali, heyecanla beklediğim bir kamp. Belki Brezilya'da da olabilir bu sene. Yurt içinde ise Kaz Dağları, Datça, Bonjuk Bay, Yenice Vadi var.
Kendi web sitenizi açıyorsunuz. İçerisinde neler olacak, biraz bahsedebilir misiniz?
Evet web sitemi yeniledim. Pek çok yoga ve meditasyon videolarına erişim var. Kamplar ve eğitimlerim hakkında bilgiler var. Blog yazılarım var. Konuk olarak yer aldığım podcast'ler var. Beni canlı tutacak bir yaratım alanı. Lütfen gelin, www.meyelbi.com adresine e-postanızı bırakın ve iletişimde olalım.