Joia, 1989'daki açılışından bu yana bitki ağırlıklı ve tamamen vejetaryen ve %80 oranında vegan bir restoran. Joia, 1996'da Michelin yıldızı ve Yeşil Michelin Yıldız ödülü alarak, Avrupa'nın ilk Michelin yıldızlı vejetaryen restoranı oldu. Çevre dostu ve sürdürülebilir menü öğeleri geliştirmeye inanan Şef Pietro Leemann'ın kreasyonları, bir dizi deney ve keşifle ortaya çıkıyor. Ayrıca minimum oranda rafine içerik, glüten ve şeker kullanarak sağlık odaklı bir beslenme de sunuyor.
Adres: Via Panfilo Castaldi, 18, Milano, İtalya
Şef Daniel Humm, 2021 yılında üç Michelin yıldızlı Eleven Madison Park'ı tamamen vegan bir girişim olarak yeniden açtığında 'fine-dining' işletme dünyasında çığır açtı. Restoranın bitki temelli olarak yeniden açılmasından önce, iki Japon shojin şefi restoranda üç ay geçirdi. Sonuç; doğu etkilerinin belirgin olduğu, daha uluslararası, 11 çeşit mevsimlik bir vegan menü oldu. Değişmeyen şey ise Eleven Madison Park'ın dünyanın en iyi restoranlarından biri olarak görülmeye devam etmesi ve uzun bekleme listesi.
Adres: 1 Madison Ave, New York, ABD
Daigo'da, set menülerde servis edilen yemekler için Atago Dağı'nın eteğinin yakınındaki Seisho-ji Tapınağı'ndan günlük olarak mevsimlik malzemeler getiriliyor. İki Michelin yıldızlı restoranın yemekleri, beş duyuyu kullanarak huzurlu bir ortamda yemek yeme felsefesi etrafında şekilleniyor. 1950 yılında kurulan Daigo'da oturma düzeni, restoranın Japon tarzı bahçesinin tüm yemek odalarından görülebileceği şekilde tasarlanmış. Büyük oranda vegan olan Daigo'da bazı yemeklerde az miktarda kuru palamut ve yumurta kullanılıyor ancak önceden talep edilmesi durumunda restoran, bu seçenekleri de tamamen vegan halde sunabiliyor.
Adres: 2 Chome-3-1 Atago, Minato City, Tokyo, Japonya
Gauthier Soho'nun şefi Alexis Gauthier, sahip olduğu sayısız ödülün yanı sıra Michelin yıldızıyla da ödüllendirildi. Soho'daki tarihi bir konakta yer alan Gauthier Soho, klasik bir Fransız yemek deneyimi sunuyor. Tabii vegan olarak. Her yemekte kullanılan malzemeler, sürdürülebilirlik dikkate alınarak seçiliyor ama lezzetten ödün verilmiyor. Klasik Fransız yemekleri, restoran müdavimlerinin damak zevklerini tatmin etmeyi amaçlayan bitkiler kullanılarak yeniden yaratılıyor. Gauthier Soho, hem sürdürülebilir gastronominin ön saflarında yer alıyor hem de lezzetleriyle veganları olduğu kadar et yiyenleri de klasik Fransız yemeklerinin vegan yorumlarıyla mutlu ediyor.
Adres: 21 Romilly St, Londra, W1D 5AF, İngiltere
Biraz daha salaş ve yakın mesafedeki vegan restoranlardan biri olan karşımıza Atina'daki Vegan Beat çıkıyor. 2022 Tripadvisor Travellers Choice Ödülü sahibi, %100 vegan bir sokak yemeği restoranı. Geleneksel Akdeniz mutfağı ile kültürler arası modern sokak yemeklerinin bir karışımını sunuyor. Tatlı patates burgerlerinden mantarlı dönerlere, Vegan Beat'in her lokmasında bitki bazlı soslar, baharatlar ve yerel malzemeler kullanılıyor. Mekan, dünyanın dört bir yanındaki restoranları sıralayan, en büyük küresel vegan beslenme platformu Happy Cow kullanıcıları tarafından en çok oy alan restoran olmayı da başardı.
Adres: Perikleous 56, Atina 105 60, Yunanistan
Michelin yıldızlı Seven Swans, Frankfurt'un Main Nehri kıyısında yer alıyor. Şef Ricky Saward ve ekibi, şehrin en dar binasındaki küçük bir mutfakta, çoğu malzemenin, doğrudan şehrin kuzeyindeki restoran çiftliğinden geldiği, yaratıcı ve karmaşık vegan yemekler pişiriyor. Mutfağı daha sonradan vegana evrilen Ricky Saward'ın hazırladığı yemekler; bölgesellik, mevsimsellik, "tarladan sofraya", "kökten yaprağa" gibi kavramlar gözetilerek oluşturuluyor.
Adres: Mainkai 4, 60311 Frankfurt am Main, Almanya
Fu He Hui'nin yönetici şefi Tony Lu, yemeklerinde yalnızca en iyi yerel malzemeleri kullanıyor ve mevsimlere göre değişen bir menü sunuyor. Malzemelerin çeşitliliği kapsayıcı bir tema olmasına rağmen, egzotik ve nadir mantarlar, birçok Fu He Hui yemeğinde öne çıkan öğe. Menülerin tamamına hem kara hem de deniz sebzeleri dahil ediliyor. Hem veganlar hem de et severler, bu eşsiz lezzetlerin tadını çıkarıyor. Birçok ödül ve Michelin yıldızı sahibi Fu He Hui, "Asya'nın En İyi 50 Restoranı" listesinde de 12. sırada yer alıyor.
Adres: Changning District, Şangay, Çin
Bu listedeki restoranların aksine Crossroads Kitchen, %100 vegan olduğu halde kendisini "vegan" olarak tanımlamıyor. Bu nedenle çoğu misafir, yedikleri yemeklerin tamamen vegan olduğunu fark etmiyor bile. Restoranın Calabasas, Las Vegas ve Los Angeles olmak üzere ABD'de üç farklı mekanı bulunuyor ancak Los Angeles'taki, özellikle listelerin başına geçiyor ve ödülden ödüle koşuyor. Kalamar fritti, scallopini parmesan ve çan çiçeği, restoranın favori lezzetlerinden.
Adres: 8284 Melrose Ave, Los Angeles, Kaliforniya, ABD
KLE, ismini geçmişten beri kullanılan eski bir bitkiye atıfta bulunan Almanca "Sauerklee" kelimesinden alıyor. Yerel ürünler, ayrı ayrı benzersiz olsa da birbirini tamamlayan zarif şaheserler yaratmak için bir tuval olarak kullanılıyor. İspanyol şef Zineb (Zizi) Hattab, tamamlayıcı tatlar ve dokular yaratmak için Fas ve Meksika mutfağından yararlanıyor. KLE, Michelin yıldızına sahip olmasının yanı sıra, olağanüstü sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamaları yansıtan Michelin Yeşil Yıldızı'na da sahip. Tüm menüsünden şaraplarına yüzde yüz vegan olarak çalışan KLE, modern ama evi anımsatan bir atmosferi benimsiyor.
Adres: Zweierstrasse 114, 8003 Zürih, İsviçre
Sürdürülebilir bitki bazlı Güney yemekleri hazırlayan Cadence, tamamen vegan olmasının yanı sıra soya içermeyen, yüzde yüz organik lezzetler kullanıyor. Kızarmış bamyadan akçaağaç sütlü mısır ekmeğine, tütsülenmiş irmikten istiridye mantarından tavuğa ve waffle'a, klasikleşmiş ve tadına doyulmayan seçeneklere sahip. Ayrıca menünün en güçlü lezzetlerinden kızarmış lazanya, Yılın En Üstün Vegan Seçeneği olarak ödüllendirildi. Yenilikçi kokteyller ve renkli atmosferi de restoranın ilgi çeken özelliklerinden.
Adres: 111 E 7th St, New York, NY 10009, ABD
Michelin Yeşil Yıldız sahibi Frea'nın ana odak noktası sürdürülebilirlik. Tabii ki bu, lezzet kalitesine daha az odaklanıldığı anlamına gelmiyor. Frea, 2019'da en trend restoranlardan biri seçildi. Modern bir atmosfere ve ev benzeri bütünleştirici bir yemek deneyimi yaratan kısmen açık bir mutfağa sahip. Hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük ilgi gören bu %100 vegan restoranın popülaritesi hızla artmaya devam ediyor. Ayrıca sıfır atık yemek üreten ilk tamamen vegan restoran.
Adres: Kleine Hamburger Str. 2, 10115 Berlin, Almanya
Gordon Ramsay'nin yanında dokuz yıl çalıştıktan sonra Şef Jason Atherton, 2011 yılında kendi restoranı Pollen Street Social'ı açtı. Londra'nın üst düzey restoran sahnesinin önemli bir parçası haline gelen mekan, %100 vegan olmasa da sekiz servisli enfes vegan tadım menüsü sayesinde dünyanın en iyi vegan restoranları listelerine girmeyi başarıyor. Taze böğürtlenli pancar, kerevizli turta ve brokoli püresi özellikle en çok tercih edilen lezzetlerden.
Adres: 8-10 Pollen St, Londra, W1S 1NQ, İngiltere
Helsinki'nin merkezindeki Grön, listemizdeki yalnızca vegan olmayan, ancak olağanüstü bir vegan menü sunan başka bir restoran. Bu Michelin ve Yeşil Michelin yıldızlı mekan, organik İskandinav ürünleriyle harikalar yaratıyor. Şefler Toni Kostian ve Janne Keskevaari, restoranın açık mutfağında doğanın güzelliğini kutlayan tabaklar üretiyor. İddialı menü, mevsimlere göre değişiyor. Yemeklere doğal şaraplar ve çeşitli alkolsüz seçenekler eşlik ediyor.
Adres: Albertinkatu 36, 00180 Helsinki, Finlandiya
Dünya standartlarında, sebze odaklı mutfağın ön saflarında yer aldığı kabul edilen Çin'in başkentindeki King's Joy, dünyanın en iyi vegan restoranları listelerinin sadık seçeneklerinden. Tarihi Lama Tapınağı'na bakan bu zarif ve lüks restoran, cam çatılı bir yemek odasına sahip olacak şekilde mimari olarak dönüştürülmüş, avlulu şık bir evde yer alıyor. Baş Şef Gary Yin tarafından yönetilen King's Joy, 2020'de Pekin'de iki Michelin Yıldızı'na ek olarak Yeşil Michelin Yıldızı alan ilk restoran oldu.
Adres: 2 Wudaoying Hu Tong, Dongcheng, Beijing, Çin