KALP HASTALIKLARINA DİREK NEDEN OLAN BESLENME FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Haftanın merak edilen sorusu: Kalp hastalıklarına direk neden olan beslenme faktörleri nelerdir?

21 Ekim 2015 Çarşamba 17:06 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

Tüketicilerin gerçek beslenme bilgileri ile yüzleşmesinin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü kalp hastalıkları ile beslenme arasında kafa karışıklığı oldukça üst düzeyde. Ancak toplum sağlığı araştırmaları kalp-damar hastalıkları için risk faktörü oluşturan kandaki trigliserit, toplam ve LDL kolesterol değerleri açısından duyarlı olmalarının temelde çok önemli belirleyiciler olduğunu belirtiyor. Kayda değer önemli araştırmalar kalp hastalıklarının belirleyicileri olan bu kan değerlerini yükselten diyet etmenlerinin günlük beslenmede fazla tüketilen doymuş ile trans yağlar ve rafine edilmiş endüstriyel şekerlerden kaynaklandığını işaret ediyor. Bunu açıklayan değerli iki bilimsel mekanizmanın vücudumuzda da nasıl etki ettiğini sizlerle paylaşmak istiyorum. 


Mekanizma 1: Kan şekerini hızlı yükseltebilen saflaştırılmış karbonhidrat içeren besinler yenildiğinde kanda ani ve aşırı yükselten kan şekerini normal düzeye indirmek için pankreastan salgılanan insülin hormonu kan şekerini düşürmenin yanı sıra trigliseritlerin yükselmesine ve damarı koruyan sizlerin iyi huylu olarak bildiği HDL kolesterol türünün de düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca früktoz içeren saflaştırılmış besinler de fazla tüketildiğinde kan yağları yükselmekte, insülin direnci gelişmekte, kalp hastalıkları için zemin hazırlayan karın iç bölgesi yağlanma tetiklenmektedir. 


Mekanizma 2: Yağlı süt, kaymaklı yoğurt, kuyruk yağı, kırmızı etin yağlı kısımları, krema, kaymak ve şarküteri ürünlerinde bulunan yağ asidi çeşitleri olan laurik asit, miristik asit ve palmitik asitler kalp damarlarını zedeleyen LDL kolesterol türünün artışını sağladığı görülmüştür. Bu yiyecekleri günlük yenilen miktarına bağlı olarak kan kolesterolünü arttırma şekilleri de farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca tereyağı, oda ısısında tereyağı gibi katı formda durabilen (yani sıvı – akışkan olmayan formları dışında) bazı margarin çeşitleri, pişirme sırasında kek, kurabiye, bisküvi gibi yiyeceklerde oluşan trans yağ asitleri LDL kolesterolü arttırıp, HDL kolesterolün kanda azalmasını sağlayarak direk kalp hastalıklarında olumsuz etki yaratmaktadır. 

 

Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ

EN ÇOK OKUNANLAR

2025 Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu

2025 Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu

10 dakika okunma süresi
Loro Piana, 100. Yılında İlk Sergisini Açıyor

Loro Piana, 100. Yılında İlk Sergisini Açıyor

2 dakika okunma süresi
Altın Küre 2025: En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

Altın Küre 2025: En İyi Kırmızı Halı Görünümleri

1 dakika okunma süresi
2025 Après-Ski Stili

2025 Après-Ski Stili

6 dakika okunma süresi
Altın Küre 2025: Kırmızı Halının En Çarpıcı Güzellik Anları

Altın Küre 2025: Kırmızı Halının En Çarpıcı Güzellik Anları

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

METABOLİZMA HIZLANDIRAN TARİF

İYİ YAŞAM ETKİSİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

NEDEN KİLO VEREMİYORSUNUZ?

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

EVDE CİLT BAKIMI

EVDE CİLT BAKIMI

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

AZ UYUMAK KİLO ALDIRIYOR!

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ