Pratik hazırlanabilen, doyurucu etkisi olan ve düşük kalori içeren ideal ara öğünleri tercih etmek kilo kontrolünde en doğru stratejilerin başında gelmektedir. Düşük kalorili fakat besleyici değeri yüksek ara öğünler özellikle uzun bir ara olan öğle ve akşam yemekleri arasında hem yüksek yağlı – şekerli yiyeceklerden uzak durmanızı sağlar hem de sağlıklı yiyeceğin içinde doğal olarak bulunan proteinler veya diyet lifi sayesinde daha uzun süre tok kalabilmenizi de kolaylaştırır. Beslenme uzmanı olarak uzun süre tokluğu destekleyebilecek düşük kalorili pratik tüketimi ile her zaman yanınızda da taşıyabileceğiniz yiyecekler olarak ara öğünde; az yağlı ayran, çabuk çorba, yağsız yoğurt ve az yağlı süt tketmenizi tavsiye ederim. Yoğurt, süt ve ayran hem kalsiyum hem de sağlıklı hayvansal protein içerdiği için sizi tok tutarken çabuk çorba çeşitleri ise diyet lifi, hazırlanırken eklenen su ve kullanılan mazemelerden sağlanan antioksidanlar sayesinde sıcacık içimi ile doygunluğunuzun hızla oluşmasını sağlar.
Birçok bilimsel araştırmada yüksek lif içeren çorbaların, kan şekerini hızlı yükseltmediği, bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı ve sindirim sistemi hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiştir. Çabuk çorbalar hazırlanırken büyük bardağa eklenen bolca su sayesinde midenin doluluk oranının artmasına neden olarak, beyindeki açlık sinyallerini bastırarak doygunluğun hızlı bir şekilde oluşmasını sağlar. Ayrıca çabuk çorbaların mevsiminde toplanmış taze sebzeler, uygun miktarda lezzet vermek amaçlı konulan tahıl, kuru baklagiller, baharatların yanı sıra bitkisel sıvı yağlar da bulunur. Çorbalara eklenen sıvı yağlar da doygunluğu destekler. UHT veya pastörize küçük kutu sütler, pastörize edilmiş bardakta paketlenmiş ayran çeşitleri ve yoğurtlar, sıcak su ile hızla hazırlanan birçok çeşidi bulunan çabuk çorbaları, öğrenciler, çalışanlar ve yemek pişirmeye vakit bulamayan kişiler sağlıklı beslenme planları ve zayıflama diyetlerinde ideal bir ara öğün olarak güvenle tüketebilirler.
Yağ içeriği oldukça düşük, kıtırlı domates ve şehriyeli tavuk gibi çorbaların sadece 55 kaloriden başlayıp; acılı domatesten mercimek çorba çeşitlerine kadar da maksimum 120 kaloriye kadar çıkabileceğini söylemeliyim. Sıcak suyun içine dökülüp karıştırıldıktan 1 dakika sonra hazır olan çabuk çorbalar sayesinde 1 veya 2 bardak tüketerek akşam yemeğine kadar tok kalabileceğinizin de altını çizmek isterim.
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ