Karaciğere en iyi gelen sebze hangisi diye sorsak şüphesiz herkes “enginar” diye yanıt verir.
Enginar yüksek oranda potasyum,kalsiyum, A, B1 ve C vitaminlerini içerir. Karaciğeri temizlediği gibi safra akımını kolaylaştırır. Bu sebeple hazımsızlık, şişkinlik ve aynı zamanda bağırsaklarda kabızlık sorunlarına iyi bir çözümdür. Bu özelliği içindeki “ciarin” adlı maddeden kaynaklanmaktadır.
Düşük kalorili bir sebze olan enginarın genellikle orta çanak kısmını yemeklerde kullanılır. Özellikle ege bölgesinde tüm enginar yapraklarıyla zeytinyağlı dolma şeklinde hazırlanır. Oysa ki enginarın çanak kısmı kadar yaprakları da çok şifalıdır. Karaciğer ve safra yolları temizliğinde, vücuttaki fazla ödemi atmaya yardımcıdır. Enginarın dış yapraklarını kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz.
Enginar Yaprağı Çayı:
5-6 yaprak enginarın dış yaprağı
1 tatlı kaşığı rezene
Limon
Yapılışı :
Yarım litre suyu kaynatın ve içine enginar yapraklarını atıp 5 dakika kaynatın. Altını kapatıp içine 2 tatlı kaşığı rezene ekleyin. 4 dakika demleyin. Tüm malzemeleri süzün ve limon sıkıp günde 2 fincan için.