Vegan beslenmede sütlü tatlılara duyulan özlem fazla olabiliyor. Özellikle popüler lezzetlerden biri olan cheesecake, aranan lezzetlerden biri. Vegan cheesecake, torunun tatlandırılmasıyla, vegan peynirlerle veya kaju gibi yemişlerle birlikte yapılabiliyor. Kajunun özellikle tercih edilmesinin sebebi, diğer yağlı tohumlara göre daha kremamsı olması, daha kolay pürüzsüz hale gelmesi ve elbette lezzetinin peynire benziyor olması. Cheesecake üzerine ince bir katman olarak çikolata veya meyve püresi/jölesi eklenebilir.
250gr çiğ kaju
120ml Hindistan cevizi sütü
80ml agave şurubu veya akçaağaç şurubu
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı muskat
½ çay kaşığı kakule
½ çay kaşığı zencefil
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
70gr Hindistan cevizi yağı
10 adet hurma
50gr yulaf ezmesi
50gr fındık
1. Çiğ kajuları akşamdan sıcak suya koyun ve sabaha kadar suda bekletin.
2. İki saat ılık suda bekletilmiş, süzülüp iyice kurulanmış olan hurmaları, yulaf ezmesi, eritilmiş Hindistan cevizi yağı ve fındıklar ile birlikte robota koyup, macun haline getirin. Fındıkların birkaç tanesini üzerini süslemek için saklayabilirsiniz.
3. 15-18cm'lik küçük kelepçeli bir kalıba yağlı kağıt serin, hazırladığınız karışımı kalıbın dibine ince bir tabaka halinde yayın. Bardak dibiyle yüzeyini düzleyin ve sıkıştırın. Dolaba kaldırarak 10-15 dk bekletin.
4. Kajuları süzüp kurulayın ve robota alın. Üzerine agave veya akçaağaç şurubu, Hindistan cevizi sütü ve baharatları ekleyin. Pürüzsüz, kremamsı bir kıvam alana kadar robotu çalıştırın. Kremamsı olma durumu robotunuzun gücüne göre değişiklik gösterecektir.
5. Karışımı yulaflı zeminin üzerine dökün ve üstünü düzeltin. Kelepçeli kalıbı birkaç kez kaldırıp zemine hafifçe vurarak içinde hava kalmasını engelleyebilirsiniz.
6. Hazır olan cheesecake'i dolapta 4-5 saat beklettikten sonra, dilimleyerek servis edin.
7. Üzerini fındık ve meyveyle süsleyebilirsiniz. Dilerseniz cheesecake'in üzerine ince bir tabaka benmari usulü eritilmiş çikolata veya meyve püresi de sürebilirsiniz. Afiyet olsun.