Bağışık Güçlendiren Birbirinden Pratik ve Sağlıklı 11 Tarif
Dr. Ayça Kaya birbirinden pratik ve sağlıklı, bağışıklık güçlendiren 11 farklı tarif önerisi paylaşıyor. Hem yiyip hem de bağışıklığınızı güçlendirmek için bu tariflere bir şans verin.
YAZAR: DR. AYÇA KAYA
8 Aralık 2020 Salı 17:26 | Son Güncellenme:
10 dakika okunma süresi
1. Lahana Kokteyli
Malzemeler:
½ kırmızı lahana rendesi
¼ beyaz lahana rendesi
1 avuç ufalanmış çiğ karnabahar
10 tane dövülmüş çiğ badem
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Lahanaları rendeleyin, limonla ve az tuzla ovun.
Daha sonra içine çiğ karnabaharı koyun, bütün malzemeyi sarımsaklı yoğurt ile karıştırın.
Üzerini çiğ bademle süsleyin.
2. Bağışıklık Güçlendiren Soğuk Çay
Malzemeler:
½ litre demlenip soğutulmuş yeşil çay
½ limonunun suyu
3 adet mürdüm eriği
1 çubuk tarçın
1 tutam taze nane
Buz
Yapılışı:
Erikleri blender’dan geçirdikten sonra süzgeç ile süzün.
Ardından soğumuş yeşil çay ve limon suyu karışımına ilave edin.
Çubuk tarçın, taze nane ve buzu da üzerine ekleyin.
3. Zencefilli Zerdeçallı Bağışıklık Çorbası
Malzemeler:
1 adet kereviz
500 gr beyaz lahana
250 gr brokoli
1 dilim balkabağı
2 sap pırasa
1 baş soğan
2-3 diş sarımsak
5-6 sap maydanoz
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı tuz
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber veya domates salçası
Su
Yapılışı:
Sebzeler iyice yıkanıp doğranır, diğer malzemeler ile birlikte kaynatılır.
Sonra, blender’dan geçirilir.
4. Karabuğdaylı Tavuk Suyuna Çorba
Malzemeler:
1/2 orta boy tavuk but
1 su bardağı su
3 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ orta boy havuç
1 adet kereviz sapı
4-5 dal maydanoz
1 çay bardağı karabuğday
Yarım limon
Yapılışı:
Tavuk eti ve iyice yıkanıp doğranan sebzeler haşlanır.
Tavuklar didiklenir.
Hazırlanan tavuk suyuna sebze ve tavuk etleri ilave edilir.
En son karabuğday, sıkılmış limon, maydanoz, az tuz ve karabiber eklenir.
5. Bağışıklık Kalkanı Yoğurt Kasesi
Malzemeler:
4 yemek kaşığı yoğurt
½ kivi
½ muz
½ sıkılmış limon
1-2 yaprak taze nane
2 tam ceviz
1 çay kaşığı zerdeçal
Yapılışı:
Muz ve kivi küçük küçük dilimlenir.
Tüm malzemeler karıştırılır.
6. Bağışıklık Güçlendiren Çay
Malzemeler:
500 ml su
1 tutam adaçayı
1 tutam ıhlamur
1 adet çubuk tarçın
3 tane karanfil
1 adet limon
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çimdik zencefil rendesi
Yapılışı:
Tüm malzemeleri 15-20 dakika kaynatalım.
7. Antioksidan Deposu Salata
Malzemeler:
1 demet roka
4 tane yarım haşlanmış pancar
2 yemek kaşığı lor peyniri
1/2 portakalın suyu
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
Yapılışı:
Kabaca doğradığınız roka yapraklarının üzerine küp küp doğranmış pancarları ve lor peynirini koyduktan sonra; portakal suyu, limon ve sirkeyi karıştırıp ekleyelim.
8. Bağışıklık Güçlendiren Smoothie
Malzemeler:
200 ml kefir
1 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 adet havuç
1 adet portakal
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı bal
2 tam ceviz veya 5 adet badem
Yapılışı:
Tüm malzemeleri blender’dan geçirin, sonra da afiyetle için.
9. Bağışıklık Güçlendiren İçecek
Malzemeler:
¼ kereviz
½ demet maydanoz
½ demet nane
1/2 portakal
1/2 limon
1 dilim ananas
100 gram ıspanak
½ çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Tüm malzemeler katı meyve sıkacağından geçirilir.
10. Mor Renkli Şifa Salatası
Malzemeler:
2 adet kara havuç
Yarım mor lahana
1 adet mor soğan
1 adet pancar
1 çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı zerdeçal
1 adet limon
1 yemek kaşığı sirke
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Yarım mor lahanayı ince ince doğrayıp limon ve sirkeyle ovalım.
Daha sonra soğanı ince ince piyazlık doğrayıp zeytinyağıyla ovalım.
Pancarı ve havuçlarımızı rendeledikten sonra tüm malzemeleri birleştirip zerdeçal ve zencefille iyice karıştıralım, afiyetle yiyelim.
11. Bağışıklık Dostu Hindi Salatası
Malzemeler:
100 gr haşlanmış, didiklenmiş hindi
½ dilimlenmiş portakal
1 küçük boy rendelenmiş pancar
7-8 yaprak marul
½ bağ maydanoz
½ demet roka
2 tam ceviz, 5 çiğ badem
1 çay kaşığı zerdeçal
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ sıkılmış limon
Yapılışı:
Yeşillikler doğranır.
Zerdeçal, limon ve zeytinyağı ile harmanlanır.
Üzerine didiklenmiş hindi eti konulur.
Dilimlenmiş portakal ve rendelenmiş pancar eklenir.
Kırılmış ceviz ve bademler de en son salatanın üzerine serpiştirilir.