İhtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan sosyal bir kooperatif olarak 2015 yılında yolculuğuna başlayan İhtiyaç Haritası, dayanışma birliğinin örnek adreslerinden biri. Harita teknolojisi ve toplum tabanlı doğrulama işlevi aracılığıyla eğitim, sağlık, kültür-sanat gibi alanlarda yardımlaşma ve dayanışma ağı ören kuruluş, aynı zamanda paylaşım noktası. İhtiyaç Haritası; bireylerden, eğitim kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından ihtiyaçları belirleyerek, teyit ettikten sonra harita tabanlı teknolojisiyle destek verecek kurum, kuruluş ve kişilerle buluşmasını sağlıyor.
6 Şubat 2023'te meydana gelen, 10 farklı ilde hasar ve kayıplara neden olan deprem sonrası harekete geçen İhtiyaç Haritası, bölgede koordinasyonu sağlamak, insanların ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla yola çıkan kuruluşlardan. Depremin olduğu günden itibaren ekipleriyle bölgede yer alan İhtiyaç Haritası gönüllüleri sahada tespit çalışmaları yaparak, kamu kurumları ve idari amirlerle koordineli bir şekilde ihtiyaçları belirleme konusunda adımlar attı.
Platform gönülleriyle birlikte hızlı bir şekilde harekete geçen kurum, ihtiyaçların bölgeye ulaştırılması için çalışmalara başladı. İstanbul'da oluşturdukları koordinasyon merkeziyle iş birliği ile gelen ihtiyaçları karşılamak için gönülleriyle hareket eden İhtiyaç Haritası, Instagram sayfasında yayınladıkları listelerle toplanan ihtiyaçları bölgedeki kamu ve ticaret odaları tarafından belirlenen depolara ulaştırarak yardımlaşma ve dayanışmada etkili görev üstlendi. İhtiyaç Haritası'nın kurucularından Güler Altınsoy, platformun bu süreçte yaptığı çalışmaları "İhtiyaç Haritası olarak depremin ilk gününden itibaren ihtiyaçların karşılanması için tüm uluslararası ortaklarımızı harekete geçirdik.
Bunun için ilk olarak uluslararası kurumların stoklarını inceledik ve bu stokların bölgeye ulaştırılması için UPS Vakfı ortaklığında koordinasyon sağladık. Birleşmiş Milletler'de bulunan Azerbaycan, Ürdün, Dubai bölgelerindeki çadırların ülkemize ulaşması için uçak organize ettik. Koordinasyonda yer alan gönüllülerimiz deprem bölgesinden gelen ihtiyaç listesini uluslararası kurumlara ileterek, bu ihtiyaçların karşılanması için aktif çalışmalar yürütüyor.
Bu bölgede çalışmalarız devam edecek, uzun bir süreç bizi bekliyor." cümleleriyle özetliyor. İhtiyaç Haritası'nın kurucularından Mert Fırat ise Hatay'da yürüttükleri çalışmaları "Beş bin metre kareye yayılan afet koordinasyon merkezimizde AFAD ile birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'nin dört yanından kurum, kuruluş ve kişilerden yönlendirilen ihtiyaçlar bu merkezde toplanıyor.
Burada merkez olması çok önemli. Nitelikli insan gücüyle, koordineli yürütülen çalışmalarla yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyoruz." sözleriyle anlatıyor. İstanbul'da DasDas'ı merkez üssü olarak kullanan İhtiyaç Haritası bu süreçte birçok ünlü isimden de destek aldı. Merve Dizdar, Gülçin Kültür Şahin, Hazal Türesan, Sinem Ünsal, Burcu Özberk, Pınar Deniz, Kaan Yıldırım, Melisa Sözen ve Müge Boz gibi ünlü isimlerin desteğini alan İhtiyaç Haritası Türkiye'den ve yurt dışından gönüllüleriyle afet bölgesinde çalışmalara devam ederken, umudu büyütmeye de aracılık ediyor.