Hepimizin sağlık ve huzur dolu umutlarının, hayallerinin, dileklerinin ortak noktada buluştuğu bu yıl, kısıtlanmış hayatlarımızdan ötürü seyahate , yolculuğa her zamankinden çok daha fazla özlem çektiğimi söyleyebilirim. Ben de kendimi az da olsa kitaplar vesilesi ile hayal ve iç dünyama çıktığım yolculuklarla tatmin etmeye çalışıyorum. Aralık ayında sizin için birkaç kitap tavsiye etmek istiyorum. Belki bu vesileyle sizlerin de kitaplar ile çıkacağınız yolculuklara öncülük etmiş olurum.
Can Yayınları’ndan 1946 Nobel Edebiyat Ödüllü Hermann Hesse’nin “Siddhartha”sı, Hindistan’da yaşayan genç bir adamın kendi özüne kavuşma sevdası ile çıkmış olduğu yolculukta deneyimlerinin sonuçları doğrultusunda edindiği bilgilere bizi ortak ediyor. “Siddhartha”, psikanaliz ve psikolojiyi birleştiren bir başyapıt. Okurken sizler de sayfaların arasında kendi hayat yolculuğunuza farkındalık katacaksınız.
Destek Yayınları’ndan Miguel Serrano’nun kaleme aldığı “Carl Gustav Jung ve Hermann Hesse İki Dostun Hatıraları” psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung ile İsviçreli yazar ve ressam Hermann Hesse’nin Latin Amerikalı yazar ve diplomat Miguel Serrano ile anılarının, sohbetlerinin, paylaşımlarının ve dostluklarının derlendiği harika bir başucu kitabı. İki bilge insanın fikir ve ruhsal dünyalarına bizleri misafir eden bu kitapta Hesse’nin ilk kez yine bu kitapta yer alan “Piktor’un Başkalaşımı” adlı öyküsünü de okuma şansı elde edeceksiniz.
Yine Destek Yayınları’nın felsefe serisinden olan benim (Melda Kamhi Kosif) yayıma hazırladığım “Lao Tzu - Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile tek bir adımla başlar – 2500 yıllık yol ve erdem öğretisi” de sizlere tavsiye edebileceğim bir diğer kitap. 2500 yıl önce kaleme aldığı Tao Te Ching ile Taoizm’in kutsal kitabını yaratan Lao Tzu, Doğu bilgeliğini gizemli satırlarla kalbimize fısıldamıştır. Yaşamın düzeninin oluş ve bozuluştan ibaret olduğunu, hakikatin görünende değil görünmeyende gizlendiğini söyleyen Lao Tzu zıtlıklardan doğan uyuma dikkat çeker. Arzulardan sıyrılarak gerçek yolu bulmayı, teslimiyeti, alçakgönüllülüğü, varoluşun ve doğanın özünü büyülü bir dille anlatan Lao Tzu, günümüzde de insanlığa ilham olmaya devam ediyor.
Everest Yayınları’ndan Kürşat Başar’ın “Gerek Yok , Hoş Değil” adlı kitabı, adeta sizinle yazar arasında geçen tatlı ve buruk gerçekler ile yüzleştiğiniz sohbet niteliğinde. Gençlerinde okumasını şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap. Yazar kitapta sorduğu “Tatile giderken neler almalı yanımıza?” sorusuna verdiği cevap ile adeta sizlere tavsiye etmiş olduğum diğer kitapları özetliyor, “Her nedense şiir kitapları geliyor aklıma. Orasından burasından açıp tekrar okunacak… Güneşin altında, gözlerimizi kapatıp (Eğer sessizlik bulunabilirse bir yerlerde) alıştığımız seslerin dışındaki bir dünyayı yolculuğun keyfini çıkarmalı. Aynı zamanda kendi içimize yapılan bir yolculuğun… Ama taşıyoruz bütün alışkanlıkları yanımızda. Nereye gidersek gidelim kendimizi götürüyoruz.”