Ara ara kış ayının kendini hatırlattığı bugünlerde ne yazık ki, hayatın iç ürperten yansımaları ile gerek haberlerde gerek sosyal medyada karşılaşıyorum. Kadın ve toplum! Kurallar, kanunlar yıllar geçtikçe evrilip eşitlik sağlanıyormuşçasına değişse de; yaşadığımız bu yüzyılda toplumda ötekileştirilip, erkek egemenliği altında ezilen; hayatı, kariyeri, fikirleri için her daim mücadele eden biz kadınların sayısı yadsınamayacak kadar çok. O yüzden bu şubat ayında size, güçlü üç kadının kaleme almış olduğu kitapları tavsiye etmek istiyorum. Bu üç kadının yaşadıkları dönemler ayrı olsa da, bir kadın olarak karşılaştıkları hayat zorlukları birbirleri ile örtüşmekte. Belki de önümüzdeki ay kutlayacağımız “Dünya Kadınlar Günü”nü tek bir gün ile taçlandırmak yerine, bundan sonra her günümüzü kutsar; birlik, beraberlik ve eşitlik içinde özgürce hep beraber; yaşam denen bu yolculuğumuzda anlarımızı yaratır, yol alırız.
Kadının günümüzde erkek egemen bir dünyada, hayatın her yönünde ezildiğine, hor görüldüğüne ne yazık ki rastlıyor; hatta belki de bu haksız ayrımcılığı birebir de yaşıyoruz. Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan Virginia Woolf’un “Kendine Ait Bir Oda”sı; 1929’da kaleme alınmış olmasına rağmen, hep sorguladığımız kadının toplumdaki yeri hakkındaki ayrımcılığın bugün de pek değişmediğinin; çok fazla gelişme kaydedilemediğinin bir belgesi. Kurallar, yasalar, yaşamlar değişse de; en önemlisi, zihniyetlerin evrilmesi. Kadın, erkek herkes tarafından mutlaka bu kitabın okunması; Virginia Woolf’un sualleri üzerine derinlemesine düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.
Tam da günümüzde kadının toplumdaki yeri demişken, size bu kitabı tavsiye etmesem olmazdı. Günümüzün dehalarından Elon Musk’ın annesi Maye Musk’ın kaleme aldığı; Destek Yayınları’ndan çıkan “Bir Kadın Plan Yaparsa”; hayatın zorluklarına göğüs germiş; kariyerinde yaşadığı engeller ile yüzleşmiş; üç çocuk sahibi olan bekar bir annenin kariyer, sağlık, aile ve en önemlisi, hayat hakkındaki tavsiyelerinin samimi bir dille okuyucularla buluştuğu; mutlaka okunması gereken bir kitap.
Yine bir başka kadının hayatı, ailesi ve belki de tüm kadınlara örnek olacak nitelikteki kendi savaşının hikayesini anlatan bir kitap. Sonsuz Kitap Yayınları’ndan çıkan, gerçek hayatta yaşanmış bu zorlu hikayenin kahramanı Betty Mahmudi tarafından kaleme alınmış olan “Kızım Olmadan Asla”, okunması gereken kitaplardan bir tanesi. Çoğunuz belki de “Aaa ben filmini seyretmiştim” diyeceksiniz; lakin kitaptaki duygu aktarımının yoğunluğu, bana göre beyazperdeye aynı derecede aktarılamıyor. Kitap, Amerikalı bir kadının aşık olup evlendiği İranlı bir doktorun ülkesi İran’a yerleştiklerinde, kızı ile yaşadıkları dramı ve kaçma çabasının hikayesini anlatıyor. Ya kızından vazgeçecek ya da ölümü göze alıp onun için savaşacaktır!