Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından verilen en yüksek dereceli Liyakat Nişanı'yla ülkemize gurur yaşatan dünyaca ünlü piyanistler Güher ve Süher Pekinel, heyecanlarını Instagram hesaplarından paylaştılar. Pekinel kardeşler haberi, "Almanya Federal Cumhuriyeti'nin en yüksek dereceli nişanı olan Liyakat Nişanı ile onurlandırılmanın gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Frank - Walter Steinmeier'in imzasıyla takdim edilen, kültür-sanat alanında dünyanın en üst seviyelerinde sayılan Alman Liyakat Nişanı'nın, 47 yıldır sürdürdüğümüz uluslararası profesyonel kariyerimiz; her yaştan çocuk ve gençlerin müzik eğitimi için yürüttüğümüz müzik eğitim sistemlerimiz için takdim edilmesinden dolayı çok minnettarız. Dünyada örnek, başarı ve sürdürülebilirliğini kanıtlayan müzik eğitim sistemlerimizi bu motivasyon ile devam ettireceğiz"sözleriyle duyurdular.
Almanya'nın, müzik alanında dünya çapında çalışmaları; kültür- sanat alanında global diyaloğu güçlendiren kariyer ve katkıları nedeniyle; alanında sıra dışı isimlere verdiği "Bundesverdienstkreuz" ödülü bu yıl Güher ve Süher Pekinel'e takdim edildi. Alman Konsolosluğu'nda, pandemi tedbirleri nedeniyle kısıtlı sayıda davetli katılımıyla gerçekleşen törende, Liyakat Nişanı Pekinel kardeşlere takdim edildi. İstanbul Başkonsolosu Johannes Regenbrecht ödülü takdim ederken, Pekinel kardeşlerin uluslararası çaptaki başarısının yanı sıra; Almanya ile Türkiye arasında kültür köprüsü oluşturduğunu belirtti ve kurdukları üç müzik eğitim sisteminin gençler için önemini dile getirdi.
İlk müzik eğitimlerini annelerinden alan; altı yaşında ilk konserlerini veren Pekinel kardeşler önce Ferdi Statzer'in öğrencisi oldular. 1963'te Fransa'ya gittiler. Paris Konservatuvarı'ndaki eğitim sonrasında Almanya'da Frankfurt Yüksek Müzik Okulu'nda devam ettiler. ABD'ye giderek Philadelphia'daki Curtisinstitute of Music'te, 20. yüzyılın önemli Beethoven yorumcusu Rudolf Serkin ile çalıştılar. 1978'de Frankfurt Yüksek Müzik Okulu'nda yüksek lisans çalışmalarını üstün başarıyla bitirdiler. 1984'te Herbert von Karajan tarafından keşfedilmeleri müzik kariyerlerinin yolunu açtı. Karajan tarafından Salzburg Festivali'ne davet edilen Pekinel kardeşler, o tarihten bu yana Berlin Filarmoni, New York Filarmoni, Londra Filarmoni, Viyana Filarmoni gibi önemli orkestralarla birlikte çaldılar. Resital turnelerinde ABD, Avrupa ve Japonya'da önemli müzik merkezlerinde konserler verdiler.