Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyurken dikkat edilmesi gerekenler uygulanmadığı takdirde, bu durum riske dönüşebiliyor. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bir araya getirdik.
Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyumak güvenli bir durum gibi gözükse de uyulması gereken bazı uygulamalar var. Bunlardan ilki araç camlarını -mevcut mevsim koşullarına rağmen- gerektiği ve güvenliğinizi riske atmayacak kadar açık tutmak. Araç çalışır durumda olmadığı takdirde bile içeriye karbonmonoksit gazı sızıyor. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içine sığınan kişi, kokusuz gazın etkisiyle uyku halindeyken kolayca bilincini yitirebilir. Söz konusu kokusuz karbonmonoksit gazı, bireyde uyku halinin derinleşmesine neden oluyor. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan kişi mevsim koşulları ne olursa olsun camları gerektiği ve güvenliğini riske atmayacak kadar açık tutmalı.
Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan bireyler enerji ve verimliliklerini artırmaya yarayan kısa süreli güç uykuları yapmalıdır. En fazla 15-20 dakika süren bu uykular hem enerjilerini korumalarını sağlar hem de bilinçsizce uykuya dalış probleminin önüne geçer. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan birey her saat başı 15-20 dakika uyuyup hemen uyanacak şekilde alarm kurmalıdır.
Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan bireyler 15-20 dakikalık güç uykularının ardından oksijenlerini tazelemek ve kan dolaşımını artırmak için fiziksel harekette bulunmalıdır, uyuşukluktan kaçınmalıdır. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan bireylerin en dikkat etmesi gerekenlerden biri de uzun süre boyunca aynı fiziksel pozisyonda kalmamaktır. Araçlarını güvenli yerlere park eden bireyler, sıklıkla -eğer müsait alan varsa yürümeli- fiziksel harekette bulunmalıdır. Deprem, afet ve acil durumlarda araç içinde uyuyan bireyler fiziksel hareketlerle birlikte vücut ısılarını sıcak, zihinlerini aktif halde tutabilirler.