Dilara TAŞKIN - [email protected]
"Michelin Guides" yani Türkçe deyimi ile Michelin Rehberi, Fransız lastik şirketi Michelin tarafından 100 yılı aşkın süredir hazırlanıyor. Aslında "Michelin Red Guide" olarak da bilinen bu rehber, Avrupa'ın en köklü otel ve restoran rehberlerinden biri olarak kabul ediliyor. Michelin yıldızı ise, rehberdeki yüksek standartlı bazı kriterler sonucu seçilen sınırlı sayıda mekanın ulaşabildiği bir saygınlık derecesi gibi işlev gösteriyor.
Andre ve Eduard isimli Michelin soyadlı kardeşlerin başlattığı bu rehber ve yıldız fikrinin ardında ise tabii ki satışları arttırma fikri yer alıyor. Lastik firması, bir rehber hazırlayarak insanların daha çok yola çıkmasını, böylece kendi markalarının daha çok reklamının yapılmasını hedefliyor. 1926 yılında ise restroranlara ilk defa yıldız verilmeye başlanıyor. Öncelerinde tek yıldız ile yürüyen sistem, 1933 yılında ikinci ve üçüncü yıldızın eklenmesi ile daha kompleks bir hal alıyor. Yıllar geçtikçe statüsünü arttıran Michelin yıldızları, her yıl yeniden gözden geçiriliyor. Michelin yıldızını kaybetmek; restoranların veya şeflerin en korkulu rüyası.