Christie's Müzayede Evi'nde 10 Mayıs'ta açık artırmaya sunulacak olan "Casa Batllo: Yaşayan Mimari" (Casa Batllo: Living Architecture) adlı NFT, Refik Anadol'un bu müzayede evinde satışa çıkan ilk eseri. Heyecanını takipçileriyle paylaşan Anadol, veri heykelinin 30 Nisan'dan itibaren New York'ta Rockefeller Plaza'da halka açık olarak sergilendiğini belirtiyor ve "Eser Barselona'dan gerçek zamanlı toplanan iklim verilerini kullanarak kelimenin tam anlamıyla yaşayacak! Christie's'in, Spring Marquee Week akşam müzayedeleri kapsamında sunduğu tek NFT olacak. Bu beş günlük etkinlik sırasında Monet, Picasso, Warhol, Basquiat, Banksy, O'Keeffe ve Van Gogh eserleri de açık artırmaya çıkarılacak. Eserimin bu dev isimlerle açık artırmaya çıkarılacak olması büyük bir onur" diyor.
Eserin müzayedeye uzanan hikayesi, Los Angeles'ta yaşayan dünyaca tanınmış medya sanatçısı Refik Anadol'un İspanya'dan aldığı davetle başladı. İspanyol yetkililer, Art Nouveau akımının İspanya'daki öncüsü mimar Gaudi'nin, 1903 yılında tekstilci Batllo ailesi için tasarladığı Casa Batllo evi için yaptılar bu daveti. Doğadan esinlenerek yuvarlak hatlarda masalsı binalar inşa eden Gaudi'nin, denizden ilham aldığı Casa Batllo'su, halen Barselona'da müze olarak ziyarete açık.
Rengarenk mozaiklerle süslü cephesi, balkonları kemiklerden yapılmış gibi görünen, çatısı ejderhanın sırtını andıran bu sıra dışı bina ödüller aldı; Dünya Kültürler Mirası listesine girdi.
Bu tarihi evi dijital sanatla buluşturmak isteyen İspanyol yetkililer, binayı Refik Anadol'a emanet ettiler. Bu iş birliğiyle 19. yüzyıl mimarisi ile dijital sanat buluştu. Binaların dış cephelerini tuval gibi, bilgisayar verilerini de fırça gibi kullanarak, büyülü ışıklarla görsel şölenler yaratan sanatçı, Casa Batllo'da Gaudi'nin dünyasına daldı.
Anadol, Casa Batllo'nun ekibiyle arşiv çalışması yaptı. Gaudi'ye ait 100 milyon kadar veri sayesinde, binanın cephesini yeniden tasarlayarak, 2021'de dinamik bir yapay zeka veri heykeli yarattı. Binanın cephesini tuval gibi kullanarak gerçekleştirdiği, mekana özgü bu eser Gaudi'nin simge binasını yeniden gündeme getirdi. Sanatçı, Christie's müzayedesi için Casa Batllo'nun ekibiyle yeniden arşiv çalışması yaparak, eserini NFT'ye dönüştürdü. Müzayedede açık artırmaya çıkacak olan eser, alıcısını bekliyor.
Kaliforniya Üniversitesi Medya Sanatları Okulu'nda öğretim görevlisi olan Refik Anadol'un "Makine Halusinasyonları" (Machine Hallucination) adlı NFT koleksiyonu da 2021'de Sotheby's platformunda açık artırmayla satışa sunulmuş ve 5.1 milyon dolara satılmıştı.
Kamuya açık alanlarda binaların cephelerinde yaptığı görsel tasarımların yanı sıra, dijital enstalasyonlar da gerçekleştiren sanatçı, ürettiği her projeyi gizemli bir bilim kurgu hikayesine benzetiyor.