Tiyatro, her sezon unutulmaz performanslarıyla izleyicisini büyülemeye devam ediyor. Bu sezon da sahnelerde birbirinden etkileyici oyunlar, güçlü oyunculuklar ve cesur hikâyeler izleyicilerini bekliyor. Hem klasik hem de modern tiyatronun büyüsünü keşfetmek isteyenler için kaçırılmaması gereken oyunlar sizleri bekliyor.
"Aşk meşk! Romantizm! İhtiras! Balolar! Dans! Taşralıyla soylunun iki yüzyıllık aşkı! Güzeller güzeli Elizabeth! Yakışıklı mı yakışıklı Darcy! Her şeye rağmen kavuşan, mutlu yarınlara koşan âşıklar... Jane Austen iki yüzyıl önce öyle yazmış. Biz de öyle öğrendik. Ama dahası var... Onlar şimdiye kadar bodrumlarda, çamaşırhanelerde, mutfaklarda saklandılar. Fısır fısır konuştular. Herkesin her şeyini biliyorlar. Kim kiminle görülmüş, kim parasını kumarda kaybetmiş, kim sarhoş olup ortalığı dağıtmış, kim kimin servetine çöreklenmiş... Şimdi, anlatma sırası Gurur ve Önyargı'nın hizmetçilerinde!" İngiltere'nin "Regency" döneminde geçen bu oyun, Jane Austen'ın tanınmış karakterlerini bu kez arka planda çalışan beş hizmetçinin bakış açısından yeniden ele alıyor. Klasik öğeler, kahkaha dolu şarkılar, anlık rol ve kostüm değişimleriyle birleşiyor ve bozuk dillerden dökülen mizah, hikâyeyi farklı bir perspektiften sunuyor. Oyuncu kadrosunda Birce Akalay, Nergis Öztürk, Özge Özberk, Ayşegül Uraz ve Kardelen Arpacı'nın yer aldığı oyun, edebiyatın bu kült eserini bugüne kadar anlatılmayan bir yerden ele alıyor.
Enis Arıkan'ın başrolünde yer aldığı Hayalperest, 90'lı yılların İstanbul'unda başlayan trajikomik bir hikâye ile hayallerine tutunarak, hayatın zorluklarına göğüs geren bir gencin yıldız olma hikâyesini anlatıyor. Oyunda Murat Karasu, Melisa Doğu, Bekir Çiçekdemir, Enis Arıkan'a eşlik ederken sahnede birbirinden farklı koreografilerle otuza yakın dansçı ve korodan oluşan bir ekip tiyatroseverlere unutamayacakları bir şov yaşatacak.
Eugène Ionesco'nun kaleminden çıkan soyutlama ve absürdizmin harmanlandığı Kel Diva, geleneklerine bağlı olan Bay ve Bayan Smith çiftinin, bir akşam yemeğinde misafir olarak Bay ve Bayan Martin çiftini ağırlamasıyla başlıyor. Çiftler arasında kurulan diyaloglar üzerinden ilerleyen hikâyede iletişimsizlik başrolde. Başladığı andan bitene kadar belli bir konu bütünlüğünde ilerlemeyen hikâyede başrolleri Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay paylaşıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Mihail Bulgakov'un yazdığı, Onur Demircan'ın uyarlayıp yönettiği Köpek Kalbi oyununu seyirciyle buluşturdu. Mihail Bulgakov'un insana dönüşen bir köpeğin hikâyesini anlattığı oyunda Sovyet Rusya'nın karanlık atmosferinde, toplumsal düzenin ve bürokrasinin içine sıkışmış insan beyni ve gençleşme üzerine çalışan Profesör Preobrajenski, ona dünya çapında şöhret kazandıran insanların gençleşmesini sağlayan bir teknik geliştirmiştir. Araştırmaları sürecinde yeni bir deney yapmayı tasarlar ve sokak köpeği Şarik'e ameliyatla bir insandan alınan hipofiz ve testisleri nakleder. Fakat ameliyattan sonra beklenmedik değişimler baş gösterir ve Şarik insana dönüşmeye başlar. Bu değişim profesörün hayatını altüst eder.
Tanju ve Eda 5 yaşındaki oğulları Atlas'a o gün cenazesi olan dedesinin nereye gittiğini akılcı bir şekilde açıklamanın yolunu aramaktadırlar. Onu teselli etmek için kolay yola kaçmayıp gerçekleri anlatıp onun kendi çıkarımlarını yapmasını isterler ancak bu o kadar da kolay değildir. Tanju'nun annesi de öbür dünyayı kendi inancına göre anlatmak istemektedir. Tanju oğlunu karşısına aldığında duyup duyacağı en acı haberi alır. Dedesi ölmeden önce Atlas'ı gizlice Galatasaraylı yapmıştır. Fanatik Fenerli olan Tanju oğlunu Fener'li yapmak için her şeyi göze alır çünkü onun gözünde Galatasaraylıların öbür dünyada gittikleri tek bir yer vardır...
Bram Stoker'ın ölümsüz eseri Drakula romanındaki karakterlerden hareketle Okan Bayülgen'in yeniden kaleme aldığı ve yönettiği oyunda, tarihin en ünlü fantastik karakterlerinden biri olan Drakula'ya Okan Bayülgen, vampir avcısı Van Helsing rolüne ise Hayko Cepkin hayat veriyor. Okan Bayülgen Drakula'yı yeniden yazarken hikâyeyi romanın yetmiş yedi yıl sonrasına bugünden yarım asır öncesine taşıyor. Sahnedeki canlı orkestrada Kurtalan Ekspres'in bas gitaristi Ahmet Güvenç de yer alıyor.
Dünyaca ünlü Alman yazar Marius von Mayenburg'un büyük ilgi gören oyunu Gece Diyarı Michael Önder'in yönetmenliğinde Türkiye'de sahnelenmeye başladı. Gece Diyarı, babalarından kalan evde Hitler imzalı bir resim bulan kardeşlerin geçmişleri ve gelecekleri üzerine kendileri sorgulamalarını konu alıyor. İç hesaplaşmalarla süren oyun temposu ve mizahıyla seyircilere keyifli dakikalar yaşatıyor. Yapımcılığını Salih Bademci'nin üstlendiği, yönetmenliğini Michael Önder'in yaptığı, Siyah-Beyaz ve Renkli Tiyatro ekibi tarafından sahnelenmeye başlayan Gece Diyarı'nın oyuncu kadrosunda Çağrı Şensoy, Güneş Sayın, Hüseyin Sevimli, İmer Özgün ve Yağmur Kaşifoğlu yer alıyor.
Zühre, torununun Ankara'da lise okuması için hem zaman hem de maddi imkân yetersizlikleriyle boğuşmaktadır. ABD'nin ambargoları altında sıkışıp kalan ülkenin, bu küçücük mahallesindeki inşaat alanı bir gün, yüksek bir duvarla çevrilir. Ardından, mahalledeki camlardan içeri, kurşun gibi küçük toplar girmeye başlar. Ve nihayetinde Zühre, Amerika'ya savaş açma kararını alacak kadar olayların içine sürüklenir. Akıcı konusuyla Aydınlıkevler oyununda, Demet Akbağ, Salih Bademci, Burak Dakak ve Hazal Subaşı gibi isimler yer alıyor.
Lev Tolstoy'un Savaş ve Barış adlı eseri 19. yüzyılın başındaki Napolyon Savaşlarını iki Rus ailesi, Rostov'lar ve Bolkonsky'ler üstünden anlatıyor. Oyunda, tarihi figürler olan Napolyon ve Kutuzov gibi karakterlerin yanı sıra, bireysel hikâyeler de derinlemesine ele alınıyor. Savaşın yıkıcı etkileri ve barışın umudu, aşk ve aile dramalarıyla paralel bir biçimde izleyiciye sunuluyor. Zengin karakter çözümlemeleri, olağandışı bir dil, yaratıcı bir tarih senteziyle dünya edebiyatının başyapıtlarından biri olan Savaş ve Barış; Mehmet Birkiye yönetiminde sahneleniyor. Oyunda, Ahmet Buğra Karakoyun, Asena Keskinci, Ata Şimşek, Başar Alemdar, Cüneyt Gürbüz, Çağla Buldak Akarsu, Çağrı Mengüç, Emre Işık gibi isimler yer alıyor.
2012'de, Kral III. Richard'ın kemikleri Leicester'da bir otoparkta bulunur. Aynı dönemde Londra'da, istek üzerine III. Richard oyunu sahnelenirken, kimliksiz bir adam tiyatroya sığınır ve Richard rolünü üstlenir. Tiyatroda sanatı ve düzeni bozarak geleneksel yapıları yıkar. Bu süreçte tiyatro bir faciayla sarsılırken, İngiltere'de III. Richard'ın cenaze töreni hazırlanır. Okan Bayülgen, modern bakış açılarıyla Shakespeare'in Richard'ını sorgular ve tiyatroda yabancılaşma, yalnızlık gibi temaları işler.
Dünyanın kuraklıkla boğuştuğu bir dönemde ev tuvaletleri yasaklanmıştır; halkın tuvalete girmesi de Cladwell (Kenan Ece) adında bir iş adamının özel şirketi denetimiyle gerçekleşmektedir. Tuvalete girmek için parası olmayanlar ise Sidikli Kasabası'na gönderilmekte ve bir daha geri dönmemektedir. Bu tuhaf sisteme başkaldırının başlaması ise kendi halinde bir genç olan Bobby (Mehmet Aykaç) ve üst tabakanın eğitimli kızı Hope (Ceren Gündoğdu) arasındaki bir aşkın kıvılcımına bakar. Sidikli Kasabası Müzikali, alışılagelmişin dışında bünyesinde rap, swing, marş ve daha birçok müzik türünü barındırıyor. Sidikli Kasabası Müzikali, akıcı hikâyesi ve düşmeyen temposu ile seyirciyi koltuğuna kilitliyor.