Pera Müzesi 13 sanatçı ve kolektifin, yerleştirme, kolaj, video, fotoğraf gibi farklı alanlarda ürettiği eserlerinin yer aldığı "Zevk Meselesi" başlıklı sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Küratörlüğünü Ulya Soley'in yaptığı sergi, kitsch kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanıyor.
Pierre et Gilles Çiçekler ve Gözyaşları Flowers and Tears (Lolly Wish), 2016 Tuval üzerine inkjet baskı ve boya Inkjet photograph printed on canvas and painted 174 x 126 cm © Sanatçı I The artist, Galerie Templon
Kitsch'in kapsayıcı potansiyelinden ilham alan "Zevk Meselesi" sergisinde Alex Da Corte & Jayson Musson, Bruno Miguel, Cameron Askin, FAILE, Farah Al Qasimi, Gülsün Karamustafa, Hayırlı Evlat, Miao Ying, Nick Cave, Olia Lialina & Mike Tyka, Pierre et Gilles, Slavs and Tatars ve Volkan Aslan'ın eserleri yer alıyor.
Seni Gördüğüme Sevindim I Nice to See You, 2021 Sanatçı tarafından üretilmiş porselen figürler ve Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'ndan oluşan yerleştirme Installation with porcelain figures produced by the artist, and Suna and İnan Kıraç Foundation Kütahya Tiles and Ceramics Collection © Sanatçı I The artist Zevk Meselesi sergisi için üretilmiştir. Commissioned for the exhibition A Question of Taste.
"Zevk Meselesi", "Güzellik ve beğeni kavramları, alt sınıf-üst sınıf, kitle kültürü-yüksek kültür gibi hiyerarşilerin olmadığı, daha kapsayıcı bir gelecek için tartışmaya açılabilir mi?", "Beğeniyi sınıfsal bir gösterge olarak tanımlamamak mümkün olabilir mi?" gibi sorulardan yola çıkıyor. Sergi, sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramını, Doğu ve Batı'ya atfedilen estetik değerleri, nesne kültüründen dijital kültüre geçiş kapsamında görsel dil ve sanat ilişkisini sorguluyor. Sergi, internette sıkça karşımıza çıkan ikonik öğelerle şekillenen görsel dilin sanatla kurduğu ilişki aracılığıyla, kitsch kavramını bugünkü zengin kullanımlarını araştırmayı hedefliyor.
Nick Cave Drive-by, 2011 Video, 10'05'' © Sanatçı I The artist, Jack Shainman Gallery
Serginin küratörü Ulya Soley, kitsch için şu değerlendirmede bulunuyor: "Kitsch, bazılarına göre çirkinliği ve bayağılığı kavramsallaştırarak güzelin mertebesine erişiyor, bazılarına göre ise güzelin tanımını sarsarak kendine alan açıyor. Yöntemi ne olursa olsun, kitsch, sistemin boşluklarına sızarak izleyiciyi etkilemeyi sürdürüyor.
Slavs and Tatars Dönmek I To Turn, 2019 UV baskı, PVC, çelik I UV print, PVC, steel 340 × 580 cm 58. Venedik Bienali Uluslararası Sergi yerleştirme görüntüsü I Installation view at the 58th International Art Exhibition of the Venice Biennale, 2019. Fotoğraf I Photo: Luca Giardini © Sanatçı I The artist and Kraupa-Tuskany Zeidler, Berlin
Ödünç alan, tekrar eden, değiştirip yeniden sunan güncel sanat pratikleri, kitsch'in kapsayıcı ve farklı renklere sahip çıkan yapısından ilham alarak toplumsal hareketlerle iç içe evriliyor. Beğeni, yüksek ve aşağı kültürün sınırlarını tam olarak tarif etmeden göstergeler üzerinden belirlerken, kitsch bu sınırları esnetiyor ve iki taraf arasındaki gri bölgeyi genişletiyor. Zevk Meselesi, zevkleri daha kapsayıcı bir gelecek için tartışmaya açmayı hedefliyor."
Alex Da Corte & Jayson Musson Doğusporları I Easternsports, 2014 4 kanallı video I four-channel video, 146' Yer karosu, halı, neon, metal sandalye, yapay portakal, difüzör, portakal esansiyel yağı Tile, carpet, neon, metal chairs, artificial oranges, diffusers, orange essential oil © Sanatçı I The artist, Sadie Coles and Salon94
Kitsch kavramının bugünkü kullanımlarını araştırırken bir dizi soruyu da gündeme getiren"Zevk Meselesi" sergisi, 6 Haziran tarihine kadar Pera Müzesi'nin 4. ve 5. katlarında görülebilecek.