Doğru miktarda liften zengin yiyecekler ile beslenme; minerallerin vücutta yararlılığını azaltmaz. Araştırmalar tam buğday kepeği, yulaf ezmesi, taze meyve, taze sebze ve kuru baklagillerin mineral içeriklerinin yüksek olmasından dolayı günlük beslenmede 25-30 gram kadar diyet lifi alımının sindirim kanalında emilen mineralleri fazla etkilemediği ve sağlığımıza olumsuz etki yaratmadığını bildiriyor. Eğer lifli yiyeceklerin minerallerin emilimini olumsuz yönde etkilemek istemiyorsak dikkat etmemiz gerek en önemli konu her 1000 kalorili için yaklaşık 10-13 gram kadar diyet lifini bol su tüketmekten geçmektedir. Ayrıca farklı diyet lifi kaynaklarını gün içinde hatta her öğünde tüketmek kabızlık başta olmak üzere tüm bağırsak hastalıklarından korunmada son derecede önemlidir. Çünkü yediğimiz yüksek lifli yiyeceklerdeki doğal lif çeşitleri; sindirim enzimlerinden etkilenmeyerek kolona geçer ve burada sadece bakteriler tarafından fermentasyona uğrar.
Fermentasyona uğrayan diyet lif kaynakları kısa zincirli yağ asitlerine parçalanırlar. Bağırsaklarda oluşan bu fermentasyon zararlı bakterilerin üremesini önlerken yararlı bakterilerin sayısını da neredeyse 10 kata kadar artışını sağlayarak hem bağırsak duvarındaki geçirgenliği azaltır hem de dışkı kıvamını etkileyerek kabızlıktan kolon kanserine kadar tüm bağırsak merkezli hastalıkların önlenmesini sağlar. Yüksek lifli yiyeceklerden sağlanan liflerin enerji yoğunluğu düşüktür, su çekici özellikleri vardır. Herhangi yüksek lifli mesela yulaf ezmesi, tam tahıl kahvaltılık gevreği, elma, bezelye, mercimek, kayısı veya armut gibi lifli yiyecekleri yedikten sonra mide içeriğinin yoğunluğunu arttırarak mideden yiyeceklerin geç boşalmasını sağlar. Bu doğal geciktirme bireyin yeme isteğini azaltır ve daha uzun süre tok kalmasına yardımcı olur. Diyet lifi ayrıca ince bağırsağa da gelen yiyeceklerin su çekerek hacim kazanmasına yardımcı olur, pankreastan salgılanan sindirim enzimlerinin yiyecekleri kısa sürede hızlı sindirilmesini önleyerek karbonhidratların kan şekerini yükseltmesi de engeller.