İçten gelen güzellik ve sağlık son yılların en önemli konusu. Fiziksel ve metabolik olarak hayatımızı yöneten besin bileşenlerinden en doğru ve en etkili olanlarından beslenmek ise artık geleceğin tek koruyucu beslenme öngörüsü. Bu nedenle bilim adamları vücuda en fazla yararı sağlayan yiyecekleri analiz etmek, tükettikten sonra vücuttaki sağlığa nasıl etki ettiklerini öğrenmek ve nedenini araştırmak için bu konuya yoğunlaşıyorlar. İyi yaşlanma, sağlığın gidişatını belirleme, tüm organların normal çalışmasını destekleme hatta toksin atma mekanizmalarına hükmetme gibi özelliklerinin olmasından dolayı en iyi yiyeceği tarif etmek adına bu araştırmaların yapılması önem kazanıyor. Dünyanın geniş coğrafyasında hala milletlerarası birbirleri ile etkileşmemiş kültürler ve yiyeceklerin olması önümüzdeki yıllarda süper yiyeceklerin listesinde de önemli değişimlerin olabileceğini gösteriyor. Bu hafta sizlere 2015 yılında en çok araştırma yapılan sağlık fışkıran yiyecekleri, besin analizlerini ve neye iyi geldkleri hakkında yazmak istedim. Mutfağınızda belki bu yiyeceklere daha fazla yer açmak isteyeceğinizden eminim.
1- Tahıllardan amarant: Amarantın bu kadar bilim dünyasında değerli olmasının ilk nedeni soyada olan kanser önleyici lunasin adlı bir peptidin bulunmasıdır. Bu biyoaktif bileşik kanser hücrelerinin anormal çoğalmasını engelleyebilmekte ve antihipertansif etki ile tansiyon hastalarına birebir ilaç kadar etkili bir yarar sağlayabilmektedir. Amarant bolca fitoesteroller içererek kolesterol yükselmesini önleyen özel bir tahıldır. Amarant yaprakları bolca lutein ve beta karoten içerdiği için göz sağlığı açısından da yararlıdır.
1 küçük kasesi:
Kalori (kcal): 251
Karbonhidrat (g): 46
Protein (g): 9.4
Yağ (g): 4
Diyet lifi (g): 5
Kolesterol (mg): 0
Sodyum (mg): 15
Şeker (g): 0
2- Sebzelerden pancar yaprağı: Pancarın ne kadar sağlıklı bir yiyecek olduğunu biliyorsunuz ama bilim dünyası pancardan daha etkili olan koyu yaprakları üzerinde araştırmalarını yürütüyor. Neredeyse kalorisi hesaplanmayacak kadar düşük olan pancar yaprakları Alzheimer hastalığında oluşan nöral hasarları tamir etmeye yardımcı olacak kadar K vitamini içeriyor. Salatalarınızın içerisine atabileceğiniz bu yapraklar ayrıca A vitaminini çok yüksek miktarda ihtiva edip, ince kıyılmış 1 bardağında ise 44 mg kalsiyuma da sahip.
1 Küçük Kasesi:
Kalori (kcal): 8
Karbonhidrat (g): 1.7
Protein (g): 0.8
Yağ (g): 0
Diyet lifi (g): 1.4
Kolesterol (mg): 0
Sodyum (mg): 86
Şeker (g): 0.2
3- Tropik lezzetlerden Hindistan cevizi suyu: Doğal mineral içeriği ile saf ve sporda performansı artırması, ishal gibi bağırsak enfeksiyonlarında hızlı elektrolit desteği gibi yararlı etkilerinin dışında bazı yiyecekleri pişirirken eklendiğinde kalorisini azaltabileceği bilimsel gerçeği Hindistan cevizi suyunu eşsiz bir yiyecek konumuna sokmuştur. Ve bazı araştırmalar, Hindistan cevizi suyunun pilava eklendiği taktirde pilavın kalorisini düşürebildiğini kanıtlamıştır. Ancak Hindistan cevizi suyunun gerçek meyvelerin yerini almadığını ve besin değerinin aslında o kadar da yüksek olmadığını unutmayın.
1 küçük kasesi:
Kalori (kcal): 283
Karbonhidrat (g): 12
Protein (g): 2.7
Yağ (g): 27
Diyet lifi (g): 7
Kolesterol (mg): 0
Sodyum (mg): 16
Şeker (g): 5
4- Meyvelerden böğürtlen: Folik asidin değerli kaynaklarından biri olan böğürtlen nadir bulunan bir meyve. Bilim dünyasının dikkatini çekmesindeki en ayrıcalıklı neden bu meyvenin beyin fonksiyonlarında yarattığı mucizevi etkiler. Duygusal bir iyilik hali ve güçlü bir hafızanın devamlılığı için böğürtlen birebir yararlı bir meyve. Araştırmalar genelde beyin sağlığı üzerine yapılıyor ve sonuçları ise hiçte yadsınmayacak kadar olumlu.
1 Küçük kasesi:
Kalori (kcal): 62
Karbonhidrat (g): 14
Protein (g): 2
Yağ (g): 0.7
Diyet lifi (g): 8
Kolesterol (mg): 0
Sodyum (mg): 1
Şeker (g): 7
5- Balıklardan Morina balığı: Japon ve Asya mutfağında yer alan Morina balığı tam bir sağlık iksiri. Morina balıkları düşük yağlı balıklar olup, yağ asitlerinin bir çoğunun omega 3 olduğu süper balık türlerinden biridir. Bilim adamları Morina balıklarını daha çok kalp sağlığı üzerindeki araştırmalarda değerlendirmişlerdir. Bilimsel çalışma sonuçlarında kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltan en değerli balık olarak karşımıza çıktığını da hatırlatmalıyım.
100 g Morina balığında:
Kalori (kcal): 71
Karbonhidrat (g): 0
Protein (g): 17.4
Yağ (g): 0.2
Kolesterol (mg): 52
Sodyum (mg): 114
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ