İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, hayat şartları daha da zorlaşmakla birlikte, sosyal hayat ve iletişim de bu süreçten payına düşeni aldı. Özellikle mimiklerin büyük önem taşıdığı sosyal iletişimde, bunları karşı tarafa gösteremeden derdimizi anlatmak, duygularımızı ifade etmek bir hayli zorlaşmış durumda. Yapılan basit bir espiri sonrası bile, “Acaba dediğimi komik buldu mu? Acaba bozuldu mu?” diye düşünmek, karşı tarafın sadece gözlerini görebilmemizden ötürü neredeyse kaçınılmaz oldu. Peki, mimiklerimizi kullanamıyorsak, kendimizi karşı tarafa nasıl sağlıklı bir şekilde ifade edebileceğiz? Nasıl derdimizi anlatacağız?
İletişimin Yapı Taşları Neler?
Mimiklerimizi karşı tarafa gösteremediğimiz noktada, beden dili, göz kontağı ve ses tonlaması biraz daha dikkat edilmesi gereken unsurlar oluyor. Zaten tüm bunlar iletişimin önemli yapı taşları olsa da, bir tanesinin eksikliğinde bazı iletişim problemlerinin yaşanma ihtimali artıyor. Tonlamamız, oturuş pozisyonumuz, el ve kollarımızı kullanış şeklimiz, baş hareketleri, göz kontağımız, kendimizi doğru ifade edebilmemiz için büyük önem taşıyor. Sağlıklı iletişimle alakalı yapılan çalışmalara bakıldığı zaman görülmüştür ki, iletişimde beden dili %55, ses tonu %38, sözcükler %7 önem taşıyor. İfade etmek istediklerimiz hakkında karşımızdakine fikir veren duruş pozisyonumuz, ne kadar kendine güvenli olursa emin olun, ruh haliniz ve iletişiminiz de bundan olumlu etkilenir.
Karşımızdakiyle iletişim kurarken dikkat edilecek en önemli noktalardan biri göz kontağı. Doğrudan konuştuğunuz kişiye bakmak, karşınızdaki kişiye samimiyetinizi göstermenizde yardımcı olur ve iletmek istediğiniz mesajın etkisini artırır. Başka yere bakarak veya gözlerinizi kaçırarak konuşmanız; kaygılı olduğunuz, kendinize güvenmediğiniz, karşıdaki kişiye önem vermediğiniz veya çekingen olduğunuz şeklinde yorumlanabilir. Doalyısıyla iletmek istediğiniz mesaj, karşı tarafa cazip gelmeyecek ve söylediklerinizden etkilemeyecektir. Her ne kadar doğrudan göz ikontağı kurmak ve sürdürmek önemli olsa da, aşırılığa kaçmamak gerekir.
Göz Kontağına Dikkat
Sürekli olarak bir insanın gözlerinin içine bakmak o kişide rahatsızlık hissi yaratabilir. Doğrudan göz ilişkisi kurmak zamanla geliştirilebilir. Bunun için birisiyle konuşurken, gözlerinizi kullanış biçiminizi fark etmeniz gerekmektedir.
Beden Duruşu Neden Önemli?
Mimiklerimizi kullanamadığımız noktada, beden duruşu ve jestler biraz daha önem taşıyor. İletişimde olduğumuz kişiyi karşısına alan ve dik bir beden duruşuna sahip olan kişi, iletmek istediği mesaja güven verecek bir özellik katar. Başı ve bedeni dik tutarak konuşmak ve dinlemek, karşımızdakine güven verdiği gibi, iletişimi de daha keyifli hale getirir.
Uygun ölçüde ve aralıklarla yapılan jestler iletişimi güçlendirir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken, jestleri konuşmadaki eksik kelimeleri tamamlayacak bir araç olarak değil, anlattığımızı güçlendirmek amacıyla kullanmaktır. Jestlerin sık kullanımı, sert ve keskin olması, karşı tarafı tehdit altında hissettirebilir, rahatsızlık verebilir. Rahat, sakin, yerinde kullanılan yumuşak jestler, kişinin kendisine ve konuştuğu konuya olan güvenini göstermekle birlikte, karşı tarafa olumlu bir imaj yaratmakta yardımcı olur.