Beyaz cilt, güzelliğin simgesi olmasından dolayı hamamda keselenmek ve kil kullanmak sultanlar için çok önemliydi. Peeling etkileri o zamandan itibaren kadınlar tarafından keşfedilmiş ve bunun için kese ve kil kullanılmış. Kil, Harem döneminde hem cilt hem de saç güzelliğinde kullanılan doğal ürünlerin başında gelmekteydi. Şimdi, kil maskesine bir göz atalım.
Özellikle cilt temizliğine önem veren Osmanlı kadınları ciltlerini derinlemesine temizlemek için en pratik yol olarak keselenmeyi seçmişlerdir. Keselenmek vücudunuzda kan dolaşımını hızlandırdığı için de ayrıca çok faydalıdır. Fakat çok fazla keselenmek de cildinizi kurutabileceği için banyo sonrası muhakkak doğal yağlardan da faydalanmak gerekir. (Hindistan cevizi yağı, Avokado yağı, kayısı çekirdeği yağı) Tabii Hamam için kullanılan sabunlar da o dönemde çok özeldi. Kişiye özel sabunlar hazırlanır, saçları sabun sertleştirdiği için yine enfes doğal bir tarif olan hatmi çiçeği ve ebegümeci kullanırlardı.
1. Aktardan aldığınız hatmi çiçeğinin yapraklarını kaynatıp soğuduktan sonra süzün. Her banyo sonunda saçlarınızı hazırladığınız su ile son olarak yıkayın. Saçlarınızın ne kadar parlak ve sağlıklı göründüğünü fark edeceksiniz.
2. Ebegümeci pazarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir yeşilliktir. Ebegümecini demet halinde 2-3 dakika kaynatın. Aynı şekilde banyoda son olarak bu su ile saçınızı durulayın. Yumuşacık ve parlak saçların yanı sıra yağlanmanın azaldığını ve kaşıntısı olanlar da bu şikayetlerin azaldığını göreceksiniz.
3. Osmanlı sultanları, yukarıda bahsettiğimiz kili aynı zamanda saçlarda da kullanırlardı ve yüzlerini temizlemek için de özel bir yöntem ile kilin tüm özelliklerinden faydalanırlardı.
Yine ‘gri kil’ kullanıyoruz, büyük 2 lt’lik kavanoz içerisine su dolduruyoruz ve 2-3 kaşık kil ekliyoruz; kilin dibe çökmesi için bekliyoruz. Kil iyice dibe çöktüğünde hem yüzümüzü hem de saçlarımızı bu su ile yıkıyoruz. Çok basit fakat Harem sultanlarını göz bebeği yapmaya yeten muhteşem ipuçlarından biri de, her ortama kokusu ve görüntüsü ile renk katan güldür.
Osmanlı’dan günümüzde hem tatlılarımızda hem birçok evde cilt güzelliği için kullanılan gül suyunu evde hazırlamaya ne dersiniz?
Yarım kilo gül yaprağı, yarım litre içme suyu
Bir tencere içerisine koyduğumuz gül yaprakları ve suyu yüksek ateşte kaynatmaya başlıyoruz, su kaynama limitine geldiğinde ateşimizi kısıyoruz. Mutlaka kapağını kapalı tutuyoruz ki buhar havaya gitmesin. Gül yaprakları buhar ile faydasını kaybetmemeli.10 dakika sonra ocağımızı kapatıyoruz. Soğuduktan sonra suyumuzu süzüp bir cam şişeye doldurup kullanın.