İncirin faydaları neler? Neden incir tüketmeliyiz? Mevsimin en sağlıklı meyvelerinden biri olan incirin besin değeri hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Diyet lifi bağırsaklarımızda bulunan sağlıklı mikroorganizmaların (bağırsak mikrobiyotası) yaşamının devamı için enerji kaynağıdır. Aynı zamanda yeterli diyet lifi alımı kabızlık oluşumunu önleyebilen etkenler arasındadır. Sağlıklı yetişkin bir bireyin çeşitli besinlerden günde ortalama 25 gr diyet lifi alması gerekir. Taze incirin 100 gramında yaklaşık 3 gr, aynı miktardaki kuru incirde ise 10 gr diyet lifi bulunur.
Kalsiyum sağlıklı kemik bileşimi için elzem bir mineraldir. Özellikle 30 yaşından sonra yeterli kalsiyumun günlük olarak alınması kemik erimesinin önlenmesi açısından önemlidir. Yeterli kalsiyumun ne kadar olması gerektiği bireye ve duruma göre farklılık gösterir. Kuru incirin 100 gramında 140 mg, aynı miktardaki yaş incirde 35 mg kalsiyum bulunur.
Demir minerali anne karnındaki dönemde bilişsel gelişim için gereklidir. Ergenlikte özellikle kız çocuklarında gereksinim artar. Demir alımının yetersizliğinde kansızlık (anemi) görülür. Demir, taze incirin 100 gramında 0,37 mg bulunurken, aynı miktardaki kuru incir 1,4 mg demir içerir. Gebelik şekeriniz veya şeker hastalığınız varsa kuru incirin diyetinize uyarlanabilmesi için lütfen diyetisyeninize başvurunuz.
İncir antioksidan özellik gösteren antosiyanin ve beta karoten içerir. Antosiyanin incirin kabuk kısmında daha fazladır.
Potasyum kalp ritminde etkili bir mineraldir. Potasyumun alımının böbrek hastalıklarına sahip bireylerde kısıtlanması gerekir. Kuru incirin 100 gramında 830 mg kadar potasyum bulunduğu için böbrek hastası olan bir bireyin incir tüketimi sakıncalıdır, tüketmek isterse diyetine uyarlanabilmesi için diyetisyenine danışmalıdır.
Glisemik indeks karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini değiştirebilme ölçüsüdür. Ancak tek başına yeterli bir parametre değildir, mutlaka glisemik yükün de incelenmesi gerekir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerimizi hızla yükseltmediği için çabuk acıkmamıza neden olmazlar. Glisemik indeksi yüksek besinlerde bu durum tam tersidir. Bir adet taze ve kuru incirin her ikisinin de glisemik yükü orta değerdedir. Ancak taze incirin glisemik indeksi düşük iken kuru incirin glisemik indeksi yüksektir.
Not: Hiçbir besin mucizevi ve tüketimi sınırsız değildir. Besinlerin seçimi ve miktarı sağlık durumunuza özel yapılır. Size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize başvurunuz.