Yüksek demir oranı ile kansızlığı önleyen kayısı, C vitamini ve yoğun antioksidan içeriğiyle kalp ve damarları koruyor ve kemik gelişimine katkı sağlıyor, zengin lif içeriğiyle sindirime yardımcı oluyor. Diyette olanlara önerilen meyvelerin başında gelen kayısı tokluk hissini artırırken,boşaltımı kolaylaştırıyor. İçerdiği A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra, fosfor ve kalsiyum açısından bir hayli zengin olan kayısı, hamilelerin tüketmesinde fayda olan meyvelerden biri olarak biliniyor.
Pancar, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, manganez, A, B ve C vitaminleri açısından zengindir. %90’a yakını sudur. Folat bakımından en zengin kaynaklardan birisidir. İçeriğindeki potasyum sayesinde kalp kaslarını güçlendirir, kanın vücutta dolaşmasını kolaylaştırır, beyne yeterince kan gitmesini sağlar ve tansiyonu düzenler.
Çörek otu tohumunun uçucu yağında %18.4-24 oranında bulunan en önemli biyoaktif bileşen timokinon’dur. Timokinon, antioksidan ve antiinflamatuar (iltihaplanmayı iyileştirici) özellikleri ile oksidatif stresi (hücrelerde paslanmayı) azaltır ve antioksidan enzimlerin etkisini arttırarak hücreleri kanserden korur. Kemoterapilere ek olarak kullanıldığında kemoterapilerin yan etkilerini azaltır ve kanser hücrelerine karşı öldürücü etkilerini arttırır. Çörek otu uçucu yağları antimikrobiyal, antikansorejen, antiinflamatuar, antidiyabetik ve antiradikal özellikler taşır. Kullanım alanı olarak bazı gıdalarda pasta, peynir, turşu, macun ve fırıncılık ürünlerinde aroma verici olarak kullanılır. Çörek otu tohumu kahve, çay, ekmek ve salatalarda kullanılabilir.
Patlıcanın içerisinde yer alan lifler, folik asit, potasyum ve C vitamini kalp sağlığının korunmasında önemli bir yere sahip. Ayrıca içerisindeki yoğun C vitamini kışı hastalanmadan atlatmanıza yardımcı oluyor. 2008 yılında yapılan bir araştırma, patlıcan yiyen kişilerde kalp hastalığı riskinin yüzde 35 azaldığını gösteriyor. Öte yandan patlıcanda bulunan maddeler kanserin önlenmesini ve mevcut kanser hücrelerinin yayılmasını engelliyor ve içindeki antioksidan’lar karaciğer sağlığının korunmasında önemli bir rol oynuyor. Aynı zamanda patlıcan lif içeriği ile uzun süre tok kalmayı sağlarken, beyin hücrelerinin gelişimine de katkıda bulunuyor.
İçerdiği antioksidan’lar sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösteren incirin, içindeki benzaldehit bileşiğiyle tümörleri küçülttüğü yönünde araştırmalar da bulunuyor. Her gün bir ya da iki adet incir tüketildiğinde, enerji miktarı artıyor ve kan şekeri dengeleniyor. Ayrıca içindeki provitamin, C vitamini, kükürt ve fosfor sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.
Malzemeler:
1 adet haşlanmış, kabuğu soyulmuş pancar
1 su bardağı haşlanmış, kabukları çıkarılmış nohut
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tahin
½ çay kaşığı kimyon
¼ çay kaşığı karabiber
¼ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı kırmızı biber
1 diş ezilmiş sarımsak
Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılarak rondodan geçirilir. Servis tabağına alınır. Üzerine ince kıyım maydanoz ilave edilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun!
Malzemeler:
2 bağ roka
4 adet mor taze incir
4 tam ceviz
4 yemek kaşığı lor peyniri veya 2 dilim küp küp doğranmış keçi peyniri
Sosu:
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı:
Yeşillikleri yıkayın ve salata tabağına yerleştirin. İncirlerin tepesini kesin, kabuğunu soymayın. Büyüklüğüne göre boyuna 4 veya 6 parçaya ayırın; yeşilliklerin aralarına yerleştirin. Peyniri aralara serpin. Aralarına cevizleri serpin. Sosu karıştırın ve salatanın üzerine dökün. Bekletmeden servis yapın.