Lara MUTLU - [email protected] / Fotoğraflar Fevzi ONDU
Hazırladığınız sofra klasik yılbaşı temasından oldukça farklı. Temanız neydi?
İşim nedeniyle günlük hayatta ve davetlerde, yılbaşının alışılagelmiş renklerini zaten mutlaka uyguluyoruz. Dolayısıyla bu sofrayı hazırlarken farklı konseptte olmasına özellikle dikkat ettim. Çünkü evime geldiğimde bu zamanı biraz daha farklı bir gözle geçirmek istiyorum. “Amaryllis” isimli çiçekten aldığım ilham ile yemek tabaklarım ve o gün için tasarladığım elbisemle hepsinin bir bütün olmasına ayrıca özen gösterdim. Tema için ise ‘”table for two’’ konseptinden yola çıktım. Vintage parçaları, bu kış çok trend olan kiremit tonları ile birleştirip keyifli bir sofra hazırlamaya çalıştım.
Sizce güzel bir sofranın olmazsa olmaz ögeleri neler?
Her şık sofrada olduğu gibi tabii ki yemek tabakları en büyük role sahip. Ve bardakların uyumu… Masada kullanılacak objelerin tabak takımıyla uyumu, kolalı ve doğru katlanmış kumaş peçeteler, kişiye özel ekmek tabakları ile baharat takımları, son olarak ışığı doğru yansıtan, masayla uyumlu ve doğru proporsiyondaki mumlar şık bir sofranın olmazsa olmazları.
Nasıl bir yılbaşı menüsü hazırladınız?
Yılbaşı menüsünde herkesin rahatça yiyebileceği, kişiye özel servis edilecek yemekler olmasına özen gösterdim. Menüde ilk olarak bal kabağı çorbası bulunuyor. Bal kabağı çorbasına yine bal kabaklı, biberiyeli özel bir ekmekten hazırlanmış dekor eşlik ediyor. Sonrasında taze otlarla çeşnilendirdiğim ve özel bir peynir kreması ile dizayn ettiğim Paris ‘breast’ formunda bir ‘pate choux’ hazırladım. Üzerinde somon ve siyah havyarı dekor olarak kullandım. Ana yemekte ise; yılbaşı sofrasına en çok yakışan hindi etini erik pelte sosu ile marine edip, altına biraz daha farklı olması için otlu pilav eşlik etmesini tercih ettim. En altında da kan portakalından dekoratif bir sunum hazırladım. Finalde kestaneli kup ve çayın yanında, sohbete eşlik edeceğini düşündüğüm Noel Baba konseptinde pralin parça çikolatalı pasta ve çıtır kabak tatlısı yer alıyor.
Evde geçirilecek bir yılbaşı sofrası için önerileriniz neler? Sofrada nasıl aksesuarlar olmalı, menü nasıl hazırlanmalı?
Öncelikle kişi sayısına göre hareket etmek önemli. Kalabalık bir davet olacaksa herkesin kendini rahat hissetmesi açısından davet şeklinin açık büfe olmasını öneririm. Ev kapasitesine uygun bir davetli sayısı olacaksa oturma düzenine uygun bir menü ve masa dekorasyonu seçilmeli. Ayrıca genelde tüm misafirler gelir gelmez sofraya geçmediği için orta sehpalarda ya da gümüş tepsilerde ‘finger food’ tarzı atıştırmalıklar, meyve, kuruyemiş, ‘krudite’ gibi ikramlar önden alınacak içeceklerin yanında uygun olabilir. Soframıza ve genel ambiyansa uygun ışıklar, altın renkli aksesuarlar, meyveler, mumlar, çiçekler bizlere yılbaşı ruhunu geçiren vazgeçilmez unsurlar bence. Ayrıca o akşam için normal bir gündeki misafir ağırlamasının dışında kullanabileceğimiz daha ağır gümüşler, kitaplar, eğer evimizde varsa vintage kuş vb. objeler festival havasında hazırlanan masalara en çok yakışan dekorasyon malzemeleri diye düşünüyorum. Her zaman kullanmadığımız bu objeleri, Aralık ayının havası içerisinde kullanıyor olmamız da farklı bir anlam yüklüyor. Hatta bu objeleri geleneksel hale getirip, anneden-çocuğa aktarılmasını sağlamak da ayrıca keyif katabilir.
Her yılbaşı mutlaka uyguladığınız ritüelleriniz var mı? Anlatır mısınız?
Genelde yılbaşında ailemizle birlikte olmayı tercih ediyoruz. Yoğun iş temposundan dolayı tüm sene içerisinde belki de ancak o gece tam olarak birbirimize daha fazla vakit ayırabiliyoruz. Bir arada olabilmek adına ayrıca güzel bir ritüel olduğuna da inanıyorum. Evde çocuklarımızla birlikte olmak ve onları mutlu edecek menü ile sürprizlerle dolu bir gece geçirmeye daha çok özen gösteriyoruz. Bunun dışındaki her yılbaşındaki ritüelimiz; gece 00.00’de pastamızı kestikten sonra çocuklarla beraber oyunlar oynamak ve nar salatası yemek.
Bu sene yılbaşını nerede, nasıl geçirmeyi planlıyorsunuz? Yılbaşıyla ilgili en sevdiğiniz şey nedir?
Bu sene yılbaşını büyükanne ve büyükbabalarımızı da dahil edeceğimiz bir aile yemeğinde geçirmeyi istiyoruz. Onlara keyifli bir açık büfe masa hazırlamayı planlıyorum. Finalde de büyüklerimizi mutlu edecek kişiye özel, herkese üzerinde gençlik fotoğraflarının bulunduğu özel kestaneli pasta sunarak keyif katmayı düşünüyorum.
RÖPORTAJIN TAMAMI BU HAFTA ALEM'DE.