Ne mutlu ki çiçekler var. Efsane tasarımcı Christian Dior, çiçeklere olan sevgisini bu sözlerle ifade ediyordu. Dior'un çocukluğunu geçirdiği Granville'deki aile evi Les Rhumbs, pembe rengiyle ve gül bahçesiyle tasarımcının bu tutkusunun başlangıç yeriydi. Profesyonel olarak çiçeklerle ilgilenmeye başlayan kız kardeşi Catherine'in etkisi de büyüktü. Çocukluğun ve Bibliothèque Rose'un yayınladığı Ségur Kontesi'nin "Petites Filles Modèles" kitabının rengi pembe, 1939'da o dönem Robert Piguet'de çalışan Christian Dior'un bir elbisesinin çıkış noktası oldu.
Tableau Final elbise, 1951 İlkbahar/Yaz Haute Couture Koleksiyonu, Naturelle line. Christian Dior. Fotoğraf: Willy Maywald (renklendirilmiş). © Association Willy Maywald/Adagp, Paris 2021
Kendi modaevini kurduktan sonra gül onun ana ilham kaynaklarından birine dönüştü; ilk koleksiyonunu hayata geçirirken, ikonik 'New Look'u yaratırken çiçeğin renginden ve yapraklarından yola çıktı. "Çiçek kadınlar çiziyordum; yumuşak omuzlar, açılan göğüsler, sarmaşıklar gibi ince beller, taç yapraklar gibi geniş etekler..." 1947'den 1957'ye Rose France, Rose Thé, Rose Pompon, Rose de Damas gibi dikkat çeken isimlere sahip silüetler bu ilhamla hayat buldu. Gül, Miss Dior'un arasında olduğu birçok parfümün notalarına da dahil oldu. İlerleyen yıllarda Paris'in güneyinde Millyla-Forêt ve Provence'daki Montauroux'daki bahçeler de Dior'un yolculuğunda iz bıraktı.
Alfred de Musset gece elbisesi, 1950 Sonbahar/Kış Haute Couture Koleksiyonu, Oblique line. Christian Dior. Fotoğraf: Irving Penn. Vogue, 1950 © Condé Nast.
Gül; Raoul Dufy, Salvador Dali, Léonor Fini, Christian Bérard ve Jean Cocteau gibi sanatçı arkadaşlarının eserlerinde de var oldu. Küçük kızların dünyasıyla eşleştirilen açık pembe ya da "femme fatale"lere yakıştırılan kırmızı ile gül Christian Dior ve onun mirasını devralan Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons ve Maria Grazia Chiuri ile modaevinin serüveninde yolculuğuna devam etti yıllar boyunca.
Yapraklarının altında çanta gizli olan siyah gül, 1952. Christian Dior. Fotoğraf: Henry Clarke, Vogue Paris, Ekim 1952. © Henry Clarke, Musée Galliera / Adagp, Paris 2021.
Musée Christian Dior'da 5 Haziran'da kapılarını açan "Dior en Roses" sergisi gülün Mösyö Dior'un hayatında ve modaevindeki yerini gözler önüne seriyor. 31 Ekim' kadar devam edecek sergiyle aynı adını taşıyan kitap Rizzoli Yayınları'ndan çıktı.