Televizyon karşısında dizi izlerken bir elinizde cips diğer elinizde uzaktan kumanda... Kabul ediyorum çok keyifli. Peki kalorisi? Ekrana odaklandığımızda yediğimiz miktarlara dikkat edemiyoruz. Cips paketleri birer birer bitiyor. Peki kilo vermek ya da korumak istiyorsak? Yanlış atıştırmalık seçimleri ve yanlış porsiyonlar ne yazık ki kalori alımımızı artırıyor. Peki atıştırmayı bırakmalı mıyız? Hayır. Onun yerine daha sağlıklı, kalorisi daha düşük besinleri tercih edebiliriz.
Malzemeler:
½ adet karnabahar
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
3 adet yumurta
1,5 su bardağı galeta unu
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı:
Karnabaharları minik parçalara ayırın ve sirkeli suda bekletin. İyice duruladıktan sonra fırınınızı 165 dereceye ayarlayın. Yağlı kağıt serili minik karnabaharları tepsiye dizin. Sarımsakları ayıklayın ve doğrayın. Karnabaharların üzerine sarımsakları ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını döküp, karıştırın. Karnabaharlar yumuşayana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin. Galeta unuyla parmesan peynirini aynı kasede birleştirin. Yumurtaları çırpın, fırınlanmış karnabaharları önce yumurta sonra da galeta unu ve parmesanlı karışıma bulayarak tekrar fırın tepsisine dizin. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave ederek tekrar fırınlayın. 15 dakika sonra hazır.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri, dileğiniz baharatlarla birlikte blenderda püre haline getirin. Televizyon karşısında tüketirken salatalık ve havuç dilimleriyle çok güzel gidecektir.
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı:
Haşlanmış nohuda dilediğiniz baharatları ekleyip, üzerinde zeytinyağını gezdirip, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine, nohutları yayın. Üst üste gelmemesine dikkat edin. Önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 30 dakika arada bir karıştırarak kavurun. Protein ve karbonhidrat içeriği bakımından zengin olan nohudu, bu şekilde çıtır çıtır sağlık dolu bir cipse çevirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 çay bardağı mısır
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yağ
Bu miktarlarla hazırladığınız patlamış mısırdan 1-2 su bardağı kadar rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
Çilek (Tercihinize göre elma veya muz da olabilir)
Hazırlanışı:
Fırınınızı 80-90 dereceye ayarlayın. Çileği yıkayın ve dilimleyin, ikiye veya üçe bölerek kesin. Fırın tepsisine yağlı kağıdı serin ve çilekleri tepsiye dizin. Fırında 1 saat kadar piştikten sonra ters çevirerek 45 dakika daha pişirin. İşte cipsler hazır.
Uzun süre tok kalmayı sağlayan lif içeriği, özellikle açlık hissini bastıran protein miktarı ve mide suyunun emilmesine yardımcı karbonhidrat içeriğiyle 1-2 avuç leblebi tüketmek sizi daha tok hissettirecektir.