Tatlı sevmeyen var mı? Ben asla yemem, ağzıma bile sürmem diyen? Vardır tabii ama bir elin beş parmağını geçmez. Hepimizin en büyük ortak özelliğidir tatlılar. Çikolatalısı, sütlüsü, şerbetlisi… Evet bunları biliyoruz ama ben tatlının farklı bir yüzünü göstermek istiyorum, yani sağlıklısını. Tatlıya geçmeden önce yiyeceğiniz bir tatlının vücudumuzdaki yolculuğuna göz atalım.
Tatlı isteğinin birçok nedeni olabilir. Hormonal değişiklikler en sık karşılaştığımız nedendir. Vücudumuzun işleyişinde birçok hormon görev alır. Her hormonun farklı görevleri vardır. En çok bilinenlerden olan insülin hormonu kan şekerine göre ayarlanarak salgılanır. İnsülinin görevi yemek yedikten sonra artan kan düzeyini normal hale getirmektir. İnsülin hormonu kontrolsüz salgılanan insanlarda tatlı krizleriyle çok sık karşılaşırız. Diğer bir hormon olan serotonin’in yapılan araştırmalarda yeme düzenimizi etkilediği saptanmıştır. Regl öncesi dönemde azalan serotonin seviyeleri duygu durum bozukluğuna yol açmaktadır. Yine bu dönemde fizyolojik değişiklikler ve buna bağlı çikolata içerisinde bulunan bazı ögelere (magnezyum, serotonin) duyulan ihtiyaçtan dolayı, çikolata yeme isteğimiz artar. Türkiye’de yapılan bir araştırmada çikolata tükettikten sonra vücudumuzda serotonin artışı sonrasında duygu durum düzelmesi ve iştah artışı görülmektedir. Yani aslında regl dönemlerinde vücudumuzun tatlı istemesi çok normal. Tatlı tüketelim ama nasıl tatlılar tüketelim diyenlere birçok tarifim var. Sizi serin sonbahar günlerinde içimizi ısıtacak sağlıklı, pratik ve lezzetli tariflerle baş başa bırakıyorum.
Balkabaklı Çikolata Parçaları
Malzemeler:
Bal kabağının Kabuk kısmı
60 gr şekersiz bitter çikolata
1 avuç çiğ badem
İç kısmı
2 yemek kaşığı bal kabağı püresi
1 tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı toz tarçın
Yapılışı:
Çikolatayı benmari usulü ile eritin. İçine bıçakla biraz parçaladığınız bademleri, bal kabağı püresini, bal ve tarçını ekleyin. Pişirme kalıbınıza 1 yemek kaşığı çikolata ekleyip ardından 1 kaşık bal kabağı karışımını ekleyin. Üzerine 1 kaşık daha çikolata dökün ki tüm topun çevresi çikolatalı hale gelsin. sonrasında bir saat buzdolabında dinlendirin.
Fit Kurabiye
Malzemeler:
1 çay bardağı çiğ fındık
1 çay bardağı kuru dut
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
Çiğ fındık, kuru dutu rondodan geçirin, ardından 1 yemek kaşığı kakao ve 1 yumurta akını karıştırın. Elinizle yuvarlayın. 170 derece fırında 10 dakika pişirin.
Balkabağı Topları
Malzemeler:
4 yemek kaşığı toz Hindistan cevizi
5 adet etli iri hurma
2 yemek kaşığı bal kabağı püresi
½ su bardağı fındık
½ su bardağı badem
1 yemek kaşığı ceviz içi
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 yemek kaşığı kabak çekirdeği
1 tatlı kaşığı tarçın, karanfil, zencefil karışımı
Yapılışı:
Bütün malzemeleri rondodan geçirip elinizle şekil verin. Buzdolabında biraz dinlendirmeyi ve isteğinize göre süslemeyi unutmayın.
Vazgeçilmez Browni
Malzemeler:
1 adet avokado
2 adet yumurta
1/2 su bardağı tam buğday unu
1/2 su bardağı kakao
4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
Çay kaşığının ucu kadar tuz
1 paket kabartma tozu
½ çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
Yapılışı:
Avokado, yumurta, pekmez, Hindistan cevizi yağı ve kakaoyu rondodan geçirin. Unu ve kabartma tozunu ekleyerek rondoyu çalıştırmaya devam edip karışımı kalıbınıza dökün. Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Balkabaklı Atıştırmalık
Malzemeler:
2 dilim balkabağı
1/2 su bardağı yulaf ezmesi
1 küçük boy muz
1 tatlı kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı bal
½ su bardağı badem
Yapılışı:
Suda haşladığınız balkabaklarını ezip dolapta soğutun. Tabanı için yulaf ezmesi, kakao ve muzu blender’dan geçirin ve muffin kaplarına koyun. Balkabağı karışımını üzerine ekleyin.
Afiyet olsun!