Sonbahar 2023'te İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

İlk kez sahne alan oyunlardan yeni sezonuyla bir kez daha karşımıza çıkanlara dek 2023 sonbaharında mutlaka görülmesi gereken tiyatro ve müzikaller.

YAZAR: Çisem Danacı
24 Ağustos 2023 Perşembe 16:18 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi

"Saatleri Ayarlama Enstitüsü" Oyunu

(Zorlu PSM, 7, 20, 30 Kasım)

Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar'ın zamansız eseri "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" tiyatro oyunu olarak sahneye taşındı. "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" oyunu, Serkan Keskin'in onlarca surete büründüğü performansı ile Serdar Biliş'in yönetmenliğini bir araya getiriyor.


"Kibritin Ucunda" Oyunu

(Zorlu PSM, 8, 22 Kasım)

"Kibritin Ucunda" oyunu, 30'larının başında bir plaza çalışanı olan Kerem'in, başarı hırsının, çocukluğunun ve küçük bir felaket sonrası ziyarete gelen geçmişinin gölgesinde, kendiyle uzun ve derin bir hesaplaşmaya girişmesini konu alıyor. Kafasının içinden gelen seslere engel olmaya bıraktığı o soğuk İstanbul akşamında tüm çocukluğu kar taneleri gibi yerlere dökülür. Kerem'in hayatı o gece bir kibritin ucunda. Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun yazdığı ve Kayhan Berkin'in yönettiği "Kibritin Ucunda" oyununda Rıza Kocaoğlu'nu izliyoruz.


"Deli Bayramı" Oyunu

(DasDas, 9 Kasım)

Turgut Özakman'ın kaleme aldığı, usta sanatçı Metin Akpınar süpervizörlüğündeki 'Deli Bayramı'nın başarılı oyuncu kadrosunda Alper Baytekin, Ayşegül Cengiz, Büşra Alnıtemiz, Cansu Boz, Didem Balçın, Erdi Güçlü, Hande Özkurt, Kadir Burak Baydar, Mert Fırat, Nila Fırat, Özgün Aydın, Tunahan Çilingir ve Volkan Yosunlu yer alıyor. Hiciv sanatının önemli bir örneğini sahneye koyan "Deli Bayramı", Turgut Özakman'ın 1987 yılında kaleminden dökülen "Deliler" oyununun günümüz yorumu.


"Amadeus" Oyunu

(AKM, 9, 21 Kasım)

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestecileri Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri'nin eşsiz hikayesi "Amadeus" yeni sezon temsillerine devam ediyor. Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment iş birliği ile tiyatroseverlerle buluşan oyunun başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri), Tansu Biçer (Wolfgang Amadeus Mozart) ve Dilan Çiçek Deniz (Constanze Weber) paylaşıyor. Sahne önünde 35, sahne arkasında 20 kişiden oluşan toplam 55 kişilik dev ekibiyle sezonun en çok ses getiren prodüksiyonlarından birisi olan "Amadeus", dünyada bir ilk olan çalınabilir yazı karakteri sayesinde Pazarlama ve Reklamcılık alanlarında ödüller kazandı. Altı tane "Kristal Elma" ve dört adet "Felis" ile bu ödülleri alan ilk ve tek tiyatro oyunu olmasının yanında "ADC 100th Annual Awards"ta "Logo" kategorisinde ödül alarak uluslararası alanda başarı kazandı. XX. Direklerarası Seyirci Ödülleri'nde Yönetmenimiz Işıl Kasapoğlu En iyi Yönetmen, Selçuk Yöntem Sürekli Mükemmeliyet, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment En İyi Prodüksiyon, olmak üzere üç dalda ödüle layık görüldü.


"Ölümün Tersi Arzudur" Oyunu

(Moda Sahnesi, 10 Kasım / Kadıköy Emek Tiyatrosu, 18 Kasım / Hann Sahne, 25 Kasım)

Engin Alkan'ın, Tennessee Williams'ın ülkemizde de "Arzu Tramvayı" ya da "İhtiras Tramvayı" adıyla sahnelenen "A Streetcar Named Desire" adlı oyunundan yola çıkarak kaleme alığı, yönettiği ve aynı zamanda sahne aldığı yeni tiyatro oyunu "Ölümün Tersi Arzudur" oyunu; Almanya'da Alternatif bir Macbeth sergilemek için provalarına devam eden bir tiyatro ekibinin Berlin Kreuzberg'de yaşadıkları olaylar çerçevesinde gelişiyor. Üçüncü nesil göçmen bireylerden oluşan ekip Foucault felsefesi üzerinden iktidar, erk ve ötekileştirme kavramlarını tartışırlarken bir anda İstanbul'dan gelip kapıya dikilen sürpriz bir akrabanın bütün düzenlerini alt üst etmesiyle ayrımcılık ve ötekileştirme kavramları üzerinden derin yüzleşmeler yaşamak durumunda kalırlar.


"Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı" Oyunu

(Moda Sahnesi, 11 Kasım)

Oyun, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında 19. yy sonu ile 20. yy başında İstanbul'da bir yalının müştemilatında geçiyor. Yıldız Sarayı'ndan emekli olan Zeki Bey'in kızı Selmin Hanım, çevresindeki erkekler, dönemin çalkantılı siyasi yaşamına kapılarak gittikçe politikleşirken, inandığı tüm değerlerin ve yücelttiği tüm kişilerin yerlerinden edilmesini hazmetmekte güçlük çekmektedir. İmparatorluğun son yıllarındaki siyasi gündeminin gündelik yaşamdaki aile ve kadın-erkek ilişkilerine nasıl etki ettiğini Selmin Hanım'ın anlatımından dinliyoruz. Mürüvet Esra Yıldırım'ın kaleme aldığı "Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı" oyununu Yeliz Kaplanoğlu'nun başarılı performansından izliyoruz.


"Çirkin" Oyunu

(Hope Alkazar Sahnesi, 11, 17, 18, 24 Kasım)

"Çirkin" tiyatro oyunu, izleyiciyi geleneksel masallardan ilham alan gerçeküstü bir ihanet hikayesiyle büyüleyici bir deneyime davet ediyor. Oyun, anlatı tiyatrosu ile dijital enstalasyonu birleştirerek izleyicileri de çevreleyen bir deneyim sunuyor. Bin yıllardır yaşayan, çirkin bir mahluk olan Şiva ve lanetlenmiş ölümsüz tavuğu ile geçmiş ve bugün arasında ilginç bir yolculuğa çıkacağınız Çirkin, Firuze Engin'in metni, Güray Dinçol'un yönetmenliği ve Nihal Yalçın ile Onur Berk Arslanoğlu'nun performanslarıyla hayat buluyor.


"Balina" Oyunu

(Zorlu PSM, 12, 16, 27 Kasım)

Samuel D. Hunter'ın aynı isimli oyunundan uyarlanarak geçtiğimiz seneye damgasını vuran, Akademi Ödülleri'nde aldığı üç adaylığın yanında, Brendan Fraser'a "En İyi Erkek Oyuncu" Oscar'ını kazandıran "The Whale (Balina)" filmi, bir baba-kızın çok geç kaldıkları küçük bir kavuşma hikayesini anlatıyor. İbrahim Çiçek'in yönettiği "Balina" oyunu; Enis Arıkan, Şebnem Bozoklu, Yağız Can Konyalı, Helin Kandemir ve Emine Evirgen'in performanslarıyla sahneye taşınıyor.


"Cırcır Böcekleri İtler ve Biz" Oyunu

(Zorlu PSM, 14 Kasım / Fişekhane, 25 Kasım)

Mert Öner'in yönetmenliğinde, Sam Shepard'ın "True West" oyununa günümüzden bak "Cırcır Böcekleri İtler ve Biz" oyunu, Buğra Gülsoy ve Serhat Teoman'ın yenilikçi yaklaşımlarla projeler üretmek için kurdukları Art 12'nin ilk projesi. Biri kentli, eğitimli bir senarist diğeri ormanlara sığınan, özgür ruhlu bir hırsız olan iki kardeşin birbirlerini keşfetme ve birbirlerine dönüşme hikayesini konu alan "Cırcır Böcekleri İtler ve Biz", Serhat Teoman ve Buğra Gülsoy'a başarılı oyuncular Burak Sarımola ve Ayşe Lebriz Berkem eşlik ediyor.


"Doğu Ekspresinde Cinayet" Oyunu

(Tiyatro Ak'la Kara, 17-18 Kasım / Kozzy Kozyatağı Kültür Merkezi, 29 Kasım)

1933 yılında Agatha Christie'nin İstanbul Pera Palas'ta kaleme aldığı, o yıldan günümüze kadar onlarca dile çevrilen, sinema filmi uyarlamaları yapılan kült eseri "Doğu Ekspresinde Cinayet", ilk kez Türkiye'de sahneleniyor. Christie'nin Dünyaca ünlü dedektifi Hercule Poirot ete kemiğe Atilla Şendil'in oyunculuğuyla bürünüyor. Rollerinin yanı sıra oyunun yönetmen koltuğunda tiyatro dünyasının önemli isimleri Atilla Şendil ve Savaş Özdural oturuyor. Oyunun kadrosundaki diğer isimler, Nazan Diper, Özdemir Çiftçioğlu, Pelin Turancı, Hakan Akın, Ozan Dağara, Oya İnci, Ebru Karanfilci, Can Esendal, Ilgın Angın, Fatih Özacun, Kerem Tataroğlu.


"Eksik" Oyunu

(Baba Sahne, 18 Kasım)

Yılın en sıcak gününde, aile içi hesaplaşmalar ve ortaya çıkan sırlarla dışarıdaki yangının içerideki kaosa karıştığı, hiçliğin ortasında bir çiftlik evinde vazgeçmiş bir baba, çabalayan bir oğul ve yorgun bir sevgili bir araya geliyor. Levent Can, Hande Doğandemir ve Erdem Kaynarca'nın birlikte rol aldığı "Eksik" oyunu, her şeye rağmen sürdürülen hem dramatik hem de komik bir aile olma çabasını sahneye taşıyor.


"Güzel Son" Oyunu

(Çevre Tiyatrosu, 18 Kasım)

Halim Şefik Güzelson arkadaşları Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik' ve Nurullah Ataç'ı uğrak mekanları olan Mösyö Lambo'nun Meyhanesi'ne davet etmiştir. İmzalı davetiyelerin arkasında ise bir not yazmaktadır; "Lütfen İçmeden Geliniz!" Bu gizemli davet üzerine şans eseri Suat Derviş'in meyhaneye uğraması, geceyi ayrı güzel kılar. Şimdi gecenin tek eksiği, sürprizli bir "Güzel Son"dur.


"Küçük Prens" Oyunu

(DasDas, 19 Kasım)

Antoine de Saint-Exupéry'nin zamansız başyapıtı "Küçük Prens", yepyeni bir uyarlama ile hayat buluyor. Dünya yorgunu ve hayattan umudunu kesmiş Pilot Sahara Çölü'nde bozulan uçağını tamir etmeye çalışırken gizemli bir şekilde ortaya çıkan Küçük Prens'in sorusuyla kendine gelir. Kayhan Berkin'in yönetmenliğini üstlendiği "Küçük Prens"in oyuncu kadrosunda Taha Tegin Özdemir, Deniz Işın, Doruk Şengün, Kenan Ece'yi izliyoruz.


"Canavar" Oyunu

(Fişekhane, 19 Kasım)

"Canavar" isimli oyunda, bir imza günü için küçük bir Anadolu şehrine gelmiş olan roman yazarı Kemal Sönmez, yıllardır görüşmediği kuzenleri Aslı ve Derya'yı ziyaret eder. Kız kardeşler bu habersiz ziyarete hazırlıksız yakalanır. İki kız kardeş, Kemal'in de önerisiyle tarifini unuttukları ve yıllardır yemedikleri aile yemekleri "Kapama"yı yapmaya karar verir. Yapması hatırladıklarından kolay, yemesi ise tahmin ettiklerinden zor olan yemek hazırlanırken, Kemal'in ziyaretinin altındaki gerçek sebep ortaya çıkar.


"Küheylan" Oyunu

(Zorlu PSM, 23, 26 Kasım)

"Amadeus"un oyun yazarı Peter Shaffer'ın gerçek bir olaydan esinlenerek kurgulayıp kaleme aldığı ve Broadway'de 1200 kez sahnelenen Tony Ödüllü başyapıtı "Küheylan", Barış Erdenk rejisi ve Kerem Alışık, Emir Özden, Hatica Aslan, Devrim Nas, Açelya Devrim Yılhan ve Gizem Katmer'in oyunculuğu ile seyircileriyle buluşuyor.


"Yatıyorum Demirli Bir Şilep Gibi Bursa'da" Oyunu

(Caddebostan Kültür Merkezi, 23, 29 Kasım)

Tiyatro Keyfi, Nazım Hikmet'in Bursa Cezaevi yıllarından ve cezaevinde yazdığı şiirlerden yola çıkan "Yatıyorum Demirli Bir Şilep Gibi Bursa'da" adlı yeni oyunuyla seyirciyle buluşuyor. Nazım Hikmet'in şairlikteki en verimli zamanı olarak bilinen Bursa Cezaevi yıllarında yazdığı "Kerem Gibi", "Hapiste Yatacak Olana Bazı Öğütler", "Ben İçeri Düştüğümden Beri", "Doğum", "Nereden Gelip Nereye Gidiyoruz", "Vatan Haini", "Yaşamaya Dair" ve "Memleketim" adlı acı, hasret ve memleket sevdası temalı şiirlerinden oluşan tiyatro eserini ünlü sanatçı Hakkı Ergök sahneye uyarladı ve oynuyor.


"1923" Müzikali

(Zorlu PSM, 24-25 Kasım)

Kurtuluş Savaşı Müzesi'ne yapılan okul gezisi sırasında ortadan kaybolan dört arkadaş, kendilerini bir anda Mustafa Kemal'in Milli Mücadele'yi başlattığı Bandırma Vapuru'nda bulurlar. Bandırma'yı sarsan dalgalardan Meclis'in açılışına, Büyük Taarruz'dan Cumhuriyet'in ilanına uzanan; genç, yaşlı, çocuk, kadın ve erkek nice isimsiz Cumhuriyet kahramanının yarattığı Milli Mücadele serüvenini "1923" müzikalini; danslar, müzikler, etkileyici bir sahne tasarımı ve multimedya şovu eşliğinde izliyoruz.


"İki Kore'nin Birleşmesi" Oyunu

(Moda Sahnesi, 26 Kasım)

Güncel Fransız Tiyatrosu'nun ön önemli temsilcilerinden Joel Pommerat'ın eseri "İki Kore'nin Birleşmesi" oyunu, birbirine dönük iki ayrı tribünden izleniyor. Her sahne, ilişkiler üzerine farklı bir hikaye sunuyor.


"Kim Bu Ben" Oyunu

(Moda Sahnesi, 27 Kasım)

"Kim Bu Ben" oyunu, 10 sene önce Engin Hepileri'nin yeni ve yenilikçi yapımları bir platform altında toplama kararıyla kurulan Tiyatro iN'in imzasını taşıyor. "Kim Bu Ben" oyunu; küresel iklim krizi, pandemi, neoliberalizm, bireyselleşme, dijitalleşme ve gözetleme kapitalizminin şifreleriyle uğraşan, aşk dolu kriminal bir gerilim. Rose Leilani'nin yazdığı, Onur Ünsal'ın çevirdiği, Engin Hepileri'nin yönettiği ve müziklerini Kenan Doğulu'nun yaptığı oyunda Beyza Şekerci, Onur Ünsal ve Neslihan Arslan yer alıyor.


"N'Olcak Bu Yusuf Umut'un Hali" Oyunu

(Ara Sahne, 28 Kasım)

Yusuf Umut, tanımlayamadığı ama vazgeçemediği bir özgürlüğün peşinde kendi yolculuğunu anlatıyor. "N'olucak Bu Yusuf Umut'un Hali" oyunu, özgürlük sınırlarından taşan Yusuf Umut'u en sonunda aradığı ortama yakınlaştırıp, onu çekyatların, kuralların, sınırların dünyasından kurtarabilecek mi sorularının cevabını bulmaya çalışıyor


"Aşık Shakespeare" Oyunu

(Zorlu PSM, 28-29 Kasım)

Uraz Kaygılaroğlu'nun William Shakespeare'e, Nezaket Erden'in Viola karakterine hayat verdiği, sayısız ödülün sahibi efsanevi filmden aynı isimle Türkiye'de ilk kez sahneye uyarlanan "Aşık Shakespeare" oyunu, Serdar Biliş'inyönetmenliği ile sahneye taşınıyor. Kaygılaroğlu ve Erden'e oyuncu kadrosunda Şebnem Sönmez, Merve Polat, Kerem Arslanoğlu, Ceren Taşçı ve Ekrem Can Arslandağ eşlik ediyor. Tiyatrodaki pek çok kalıbı yıkan ve tiyatroyu yeniden inşa eden William Shakespeare'in 16. yüzyıl İngiltere'sinde, yeni oyunuyla kendini ispat etme çabası içindeki gençliğine ve genç bir kadının erkeklerin dünyasında sahneye çıkmak için verdiği mücadeleye odaklanan "Aşık Shakespeare", Shakespeare dönemi tiyatrosuna ve yaşamına dair çağdaş bir perspektif sunuyor.


"Kopenhag" Oyunu

(DasDas Sahne, 30 Kasım)

20. yüzyılın en büyük atom fizikçilerinden Niels Bohr ve Werner Heisenberg, 1941 yılında Kopenhag'da tarihin akışını değiştiren bir görüşme yaparlar. Hakkında Hitler için atom bombası yaptığı iddiaları dolaşan Heisenberg, Nazi işgali altındaki Danimarka'da, yarı-Yahudi eski arkadaşı ve hocası Bohr'u ziyarete gider. Yanlış anlaşılmalar ve belirsizliklerle dolu bu görüşmenin sonucunda İkinci Dünya Savaşı'nın gidişatı ve milyonlarca insanın kaderi belirlenir. Heisenberg, Bohr ve Margrethe'ın huzura kavuşamayan ruhları, hayattayken yanıtlayamadıkları bir sorunun cevabını aramaktadır: "Heisenberg, Kopenhag'a neden geldi?" Belirsizlik, bellek, nezaret ve perspektif temalarını konu eden "Kopenhag" oyunu; bilimin ve sosyal hayatın temeli olan "belirsizlik" labirentinde modern fizik, felsefe ve ilişkilere dair bir anlatı kuruyor. Hakimi, savcısı ve sanığı sürekli olarak değişen sürreal bir davanın etrafında şekillenen sahneleme fikri, politik söylemlerin git gide sertleştiği çağımızda alınan kararlar ve sorumluluklar üzerine etik bir tartışma açıyor.


Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

Gençler ve Genç Hissedenler İçin Dizi Önerileri

Yaz Sıcaklarında İçinizi Serinletecek Kış Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

Monan Mücevher'den 10. Yılına Özel Sergi

1 dakika okunma süresi
Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

Doğu Ekspresi ile Yeni Keşifler

4 dakika okunma süresi
Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

Moda Dünyasında Oyuncu Değişiklikleri

6 dakika okunma süresi
Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

Sonbaharın Yeni Trendi: Yeşil

1 dakika okunma süresi
Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

Yeni Yıla Tiflis'te Girmeye Ne Dersiniz?

7 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Netflix'ten 11 Yerel Yapım: Türkiye'den Dünyaya Açılan Hikayeler

Netflix'ten 11 Yerel Yapım: Türkiye'den Dünyaya Açılan Hikayeler

Seren Ojalvo, Ece Duran ve Heper Sayar ile Mamut Art Project Üzerine

Seren Ojalvo, Ece Duran ve Heper Sayar ile Mamut Art Project Üzerine

2025 Coachella Festivali'nde Sahne Alacak İsimler

2025 Coachella Festivali'nde Sahne Alacak İsimler

Jennifer Lopez, Simu Liu ve Sterling K. Brown ile “Atlas” Filmi Üzerine Sohbet

Jennifer Lopez, Simu Liu ve Sterling K. Brown ile “Atlas” Filmi Üzerine Sohbet

Fırat Neziroğlu ile Dokuma Sanatı Üzerine

Fırat Neziroğlu ile Dokuma Sanatı Üzerine

2024 Ağustos Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Ağustos Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Leros Adası: Eşsiz Doğa ve Kültürel Aktiviteler

Leros Adası: Eşsiz Doğa ve Kültürel Aktiviteler

Türk Hava Yolları x Refik Anadol: “Inner Portrait”

Türk Hava Yolları x Refik Anadol: “Inner Portrait”

2024 Eylül Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Eylül Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Haluk Bilginer Uluslararası Emmy Ödülleri'nde İkinci Kez Aday

Haluk Bilginer Uluslararası Emmy Ödülleri'nde İkinci Kez Aday

Eylülde Sanat ve Müzik Şöleni

Eylülde Sanat ve Müzik Şöleni

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar