26. İstanbul Tiyatro Festivali'nde Öne Çıkan Oyunlar

26. İstanbul Tiyatro Festivali hakkında bilmeniz gereken her şey ve öne çıkan oyunlar.

YAZAR: Çisem Danacı
7 Eylül 2022 Çarşamba 12:20 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi

26. İstanbul Tiyatro Festivali Ne Zaman?

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenen festival, Türkiye'den ve yurt dışından, merakla beklenen, yepyeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara, toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirecek.


26. İstanbul Tiyatro Festivali Küratörü:

Bu yıl 50. yaşını kutlayan İKSV'nin düzenlediği İstanbul Tiyatro Festivali, 26. edisyonunda programını yeni bir küratörlük yapısıyla şekillendirdi. 26. İstanbul Tiyatro Festivali, yazıp yönettiği 100'den fazla oyunla ve kurduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerden Işıl Kasapoğlu'nun küratörlüğünde gerçekleştirilecek.

Işıl Kasapoğlu tarafından hazırlanan 26. İstanbul Tiyatro Festivali, yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere saygı duruşunda bulunan zengin bir programla 26 Kasım'a kadar devam edecek.


26. İstanbul Tiyatro Festivali'nde Bizi Neler Bekliyor?

Festival kapsamında Türkiye'den 15 yeni oyun ilk defa izleyicilerle buluşacak. Programda festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenecek iki gösteri de bulunuyor. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan 6 yapım sahnelerde, 3 yapım ise perdede izleyicilerle buluşacak. Festivalde günümüz tiyatrosuna damgasını vuran yönetmen ve koreografların eserlerini izleme fırsatı bulacak tiyatroseverler, ülkemizde uzun süredir heyecanla beklenen isimlere nihayet kavuşmanın yanı sıra Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimleri tanıma imkanına da sahip olacak.

Festivalde Molière'in doğumunun 400. yılı hem yurtdışından hem ülkemizden yapımlarla kutlanırken, bir sinema dehası Pasolini'nin 100. doğum yılı da özel bir gösterimle anılacak. Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy'a da saygı duruşunda bulunacak festival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği, oynadığı 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer alıyor.


26. İstanbul Tiyatro Festivali Mekanları:

Daha önce festivale ev sahipliği yapmamış birçok yeni mekan bu yıl festival izleyicilerine kapılarını açacak. Gösterimler bir ay boyunca İstanbul'un iki yakasında; Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Caddebostan Kültür Merkezi, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, ENKA Oditoryumu, Galatasaray Lisesi, İMÇ, İş Kuleleri Salonu, Kanyon, Maximum UNIQ Hall, Müze Gazhane Prof. Dr. Sevda Şener Sahnesi ve Meydan Sahne, Salon İKSV, Ses Tiyatrosu, Süreyya Operası, Şehir Hatları Vapuru ve Zorlu PSM olmak üzere 18 farklı mekanda izleyicilerle buluşacak.


26. İstanbul Tiyatro Festivali Programı:


"Kibarlık Budalası Remix"

Festival, Molière'in doğumunun 400. yılında efsanevi Fransız yazarın en sevilen oyunlarından "Kibarlık Budalası"nın çağdaş bir uyarlamasıyla açılıyor. "Zenne", "Çekmeceler" ve "Bergen" filmleriyle çok ses getiren, bol ödüllü yönetmen ikilisi M.Caner Alper ve Mehmet Binay sinema perdesinde yarattıkları eşsiz dünyaları bu kez sahneye taşıyorlar. "Kibarlık Budalası Remix", Molière'in 17. yüzyıl Fransa'sında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu popülerlik çabası ve şöhret peşinde koşma temaları üzerinden günümüze uyarlıyor. 25 ve 26 Ekim'de Maximum UNIQ Hall'da izlenebilecek oyun seyirciyi geleneksel seyir kurallarının da dışına çıkarıyor.


"Orman Kitabı"

Akram Khan Topluluğu uzun bir aranın ardından bir kez daha İstanbul'a konuk oluyor. Çağımızın tartışmasız en önemli koreograf ve dansçılarından Akram Khan'ın nisan ayında prömiyerini yapan ve Khan'ın benzersiz stilini tüm muhteşemliğiyle sergileyen en yeni koreografisi "Orman Kitabı" festivalde izleyiciyle buluşuyor. İngiliz yazar Rudyard Kipling'in unutulmaz romanı "Orman Kitabı"nı geleneksel Hint dansı kathak ile çağdaş dansı bir araya getirip çokdisiplinli bir dans tiyatrosuna uyarlayan Akram Khan, Mowgli'yi bu kez karşımıza iklim mültecisi bir kız çocuğu olarak çıkarıyor. Stanley Kubrick ve Peter Gabriel gibi önemli isimlerle çalışan ünlü besteci Jocelyn Pook'un eşsiz müziklerinin desteklediği, en son görsel teknolojiyle yaratılan büyülü sahneleriyle Orman Kitabı uzun süre akıllardan çıkmayacak bir görsel ziyafet vadediyor. Gösteri, 28 Ekim'de Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde gerçekleşecek.


"Titanlar"

Eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ilk kez Türkiye'de. Her detayında sürprizler, heyecan ve şefkat barındıran, akıllardan uzun süre çıkmayacak "Titanlar", izleyicisine bildiği her şeyi geride bırakıp bambaşka bir evreni keşif imkanı sunuyor. Ne istediğimizi ve gerçekte neye ihtiyacımız olduğunu tartışmaya açıyor. 23 ve 24 Kasım'da Zorlu PSM'de sahnelenecek oyun, her detayında sürprizler ve heyecan barındırıyor.


"Juliet ve Romeo"

Kalıpları yıkan eserleriyle Birleşik Krallık sahnesinin günümüzdeki en etkileyici yönetmenlerden Ben Duke, Shakespeare'in ünlü trajedisini ters yüz ederek "Juliet ve Romeo" başlığıyla, tümüyle orijinal bir eser yaratıyor. Çağdaş bakışı ve çok katmanlı yaklaşımıyla övgüler toplayan bu eğlenceli, duygu dolu ve sürükleyici oyunda, ölmeyip 40'lı yaşlarına ulaşmış Juliet ve Romeo'nun o dillere destan aşkı gündelik hayatın ağlarında çırpınıyor. Oyun, 3 ve 4 Kasım'da Maximum UNIQ Hall'da izleyiciyle buluşacak.


"Pasolini: Gizli Yangınlar"

Festival, Pier Paolo Pasolini'nin doğumunun 100. yılını, dahi yönetmenin benzersiz dünyasını dansla yorumlayan "Pasolini: Gizli Yangınlar" ile kutluyor. Yönetmen, senarist, oyun yazarı, şair, yazar ve gazeteci, sahip olduğu zengin kültürel birikimle resimden tercümeye pek çok farklı alana katkı sağlayarak ismini sadece İtalya'nın değil 20. yüzyılın en büyük entelektüelleri arasına yazdıran Pasolini'ye adanmış bu gösteride, geçmişten günümüze insanlığın tutkulu ama çelişkilerle dolu hikayesi canlandırılıyor. Monica Casadei'nin koreografisiyle "Pasolini: Gizli Yangınlar", 21 ve 22 Kasım'da İş Kuleleri Salonu'nda sahnelenecek.


"İlyada"

Selçuk Yöntem festivale özel destansı bir akşamda izleyicileri 1500 yıl önceye, Truva Savaşı'nın tam ortasına götürüyor. Alessandro Baricco'nun çağdaş bir yaklaşımla kısaltarak yeniden kaleme aldığı "İlyada", usta oyuncu Selçuk Yöntem'in yorumuyla hayat bulurken Fazıl Say'ın kendi bestelerinden bu performansa özel derlediği seçkiyi piyanist Ece Dağıstan Say yorumlayacak. 8 ve 9 Kasım'da Süreyya Operası'nda gerçekleştirilecek bu müzikli okumaya sahnede kum sanatçısı Veysel Çelikdemir de eşlik edecek.


"Richard"

Okan Bayülgen, yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği "Richard" ile ilk kez İstanbul Tiyatro Festivali'ne konuk oluyor. İngiltere'de küçük bir tiyatro topluluğu III. Richard oyununun provalarını yaparken polis tarafından aranan birinin tiyatroya sığınmasıyla başlayan oyunda, var olan düzene, sanatın mevcut kurumsal, etik ve hiyerarşik yapısına karşı olan bu adam, önce III. Richard rolünü, ardından yönetmen koltuğunu ele geçiriyor ve her şeyi yıkarak sahneye alışılagelmemiş bir prodüksiyon koyuyor. Oyunun 17 Kasım'daki prömiyerine Zorlu PSM ev sahipliği yapacak.


"III Richard: Niçin Yaptım"

Festivalde yer alan bir başka III. Richard yorumu ise "III Richard: Niçin Yaptım". Yönetmen Mehmet Birkiye, Hakan Gerçek'in III. Richard'a hayat verdiği oyunda izleyicileri hedef ve tutku ikilisini yeniden gözden geçirmeye davet ediyor. Oyun, 24 ve 25 Kasım'da Alan Kadıköy'de izleyiciyle buluşacak.


"Şahları da Vururlar"

Ortaoyuncular, Ferhan Şensoy'un vefatından sonra "Şahları da Vururlar" ile sahnelere dönerken tarihi Ses Tiyatrosu da perdelerini yeniden festivalde açıyor. Şensoy'un benzersiz mizahı, kıvrak zekası ve sözünü sakınmayan üslubuyla günümüze göndermeler yaptığı bir tarih parodisi olan bu müzikli güldürü 1980'lerin ilk yarısı boyunca aralıksız sahnelenmiş ve ülke çapında büyük yankı uyandırmıştı. 11 ve 12 Kasım'da Ses Tiyatrosu'nda sahnelenecek oyunun yönetmen koltuğunda bu kez Volkan M. Sarıöz var.


"Duvar"

Sanatçı Zülfü Livaneli, kaleme aldığı ilk tiyatro oyunu "Duvar" ile festivale konuk oluyor. Bilge Emin'in yönettiği oyun, dünyanın farklı yer ve zamanlarında benzer acıları yaşamış dört insanın bir otel odasında kesişen yollarını, iç içe geçen hikayelerini anlatıyor. 31 Ekim ve 1 Kasım'da Zorlu PSM'de sahnelenecek oyun, yakın geçmişin toplumsal yıkımlarının izlerini bu insanlar aracılığıyla cisimleştirirken geçmişe sadece yıkımların değil, hayatta kalma mücadelesinin, umudun da tarihi olarak bakıyor.


"Kapalı"

Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, Aliye Ummanel'in yazıp yönettiği "Kapalı" oyunu ile festivale ilk kez konuk oluyor. Kıbrıs'ın önemli bir sosyal ve insani gerçeğini ele alan oyun, ülkenin yaklaşık yarım asırdır siyasi sebeplerden dolayı kapalı tutulan bölgesi Varoşa'daki insanların hikayelerini anlatıyor. 12 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde sahnelenecek oyun, on bir oyuncuyla on bir ayrı monologdan oluşuyor.


"Bir Tatlı Kaşığı Çamur"

Oyun metni toplumsal cinsiyet araştırmalarına dayanarak yazılan "Bir Tatlı Kaşığı Çamur", tek bir kadının ağzından dökülüyor gibi görünse de aslında bütün kadınların ortak hikayesi... Oyunun dünyası bu ortak paydadan beslenerek hayat buluyor ve oyuncular seyirciyle aralarında hiçbir engelin olmadığı boş bir alanda, farklı performans tekniklerini kullanarak uzamın ve oyunsu olanın peşine düşüyor, dinamik ve alternatif bir dil yaratıyor. Elif Candan'ın yazıp Pınar Akkuzu'nun yönettiği oyun 22 Kasım'da Alan Kadıköy'de sahnelenecek.


"Dido"

Dansçı ve koreograf Korhan Başaran, Romalı şair Virgil'in "Aeneid" ve İngiliz yazar Marlowe'un "Kartaca Kraliçesi Dido" eserlerinden ilham alarak kurguladığı tek kişilik performansı "Dido"da, sahneyi devamlı yenileyen görsel tasarımıyla seyirciyi zaman ve mekan algısına meydan okuyan bir hikayeyi yaşamaya davet ediyor. Oyun, 2 Kasım'da Alan Kadıköy'de izleyiciyle buluşacak.


"Medea'ya İnce Ayar"

Emre Koyuncuoğlu'nun yazıp yönettiği, metin tiyatrosu, video sanatı, enstalasyon, deneysel ses yerleştirmesi, performans, interaktif tiyatro kavramlarının iç içe geçtiği "Medea'ya İnce Ayar"da, İstanbul'da çocuk bakıcısı olarak çalışan Gürcü bir anne ve kızının, bakıcılığını yaptıkları evdeki çocukların anneleriyle olan ilişkilerine, kendi yaşam mücadelelerinde geleceği nasıl kurguladıklarına dair bir hikaye aktarılıyor. Oyun, 13 ve 14 Kasım'da Müze Gazhane Meydan Sahne'de sahnelenecek.


"Yaşasın Demokrasi"

Eskişehir Şehir Tiyatroları, Ali Eyidoğan'ın Türkiye tiyatrosunun devlerinden Haldun Taner'in oyunlarından, hikayelerinden ve gazete yazılarından derleyip sahneye uyarladığı "Yaşasın Demokrasi" ile festivale konuk oluyor. Seyircilerin bir milletin yapısına ve demokrasisinin aksayan taraflarına tanık olacağı oyun, 20 Kasım'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.


"Yaşam"

İspanyol kukla ustası Javier Aranda el kuklasının sınırlarını zorlayarak ona yepyeni boyutlar kattığı bol ödüllü gösterisi "Yaşam"da sadece iki eli ve bir dikiş sepetiyle içten, duygu dolu ve eğlenceli bir dünya kuruyor. İzleyiciler kah kahkahalara kah gözyaşlarına boğan bu gösteri, Cervantes Enstitüsü'nün katkılarıyla, 19 Kasım'da Alan Kadıköy'de izlenebilecek.


"Nuh'un Gemisini Aramak"

ENKA Sanat'ın Ortak Yapım projesi kapsamında yapımını üstlendiği "Nuh'un Gemisini Aramak", iki kardeşin hayatına odaklanıyor. Yakın tarihimizin fotoğrafını çeken oyunda babadan kalma eski bir kamyonetle doğdukları kasabaya doğru bir seyahate çıkmak mecburiyetinde kalan kardeşler yolculukları sırasında sahne üstünde yeni bir dünyayı inşa ederek heyecanlı bir seyir deneyimi yaratıyorlar. Gökhan Erarslan'ın yazıp Ayşe Draz'ın yönettiği oyun 15 Kasım'da ENKA Oditoryumu'nda prömiyer yapacak.


"Toyo"

5 Kasım'da Alan Kadıköy'de, Institut Francais Türkiye'nin desteğiyle izleyiciyle buluşacak ünlü sirk topluluğu Les Colporteurs'un eğlenceli gösterisi "Toyo", çocukları sürprizlerle dolu bir yolculuğa çıkaracak. Sert, kocaman ve içi boş bir boru olan Toyo'nun akrobat Gillou ile kurduğu dostlukta, müzisyen Coline'in eşliğinde şekilden şekle girerek bazen bir uçağa, kostüme, teleskopa veya bir eve dönüşmesi çocukların hayal gücünü harekete geçirecek.


"İstanbul Mon Amour"

"İstanbul Mon Amour", Orhan Veli Kanık'ın "İstanbul'u Dinliyorum" şiirine nazire olarak düşünülmüş; şehrin değişen kültürünü, seslerini, insanlarını, gündelik yaşamını şiirsel zeminle iç içe ve kontrast halinde sunan benzersiz bir gösteri. Sabah saatlerinde başlayıp akşam saatlerinde sürprizlerle dolu bir partiyle son bulacak performanslar, tiyatro merkezde olmak üzere dans, müzik, görsel sanatlar, edebiyat gibi farklı disiplinleri buluştururken izleyiciler İstanbul'un farklı yaşam biçimlerini temsil eden bölgeleri boyunca bir yolculuğa çıkacak. Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Alper Maral, Ebru Cansız, Barabar, Büyük Ev Ablukada, Cevdet Erek, Sarp Aydınoğlu, Gülinler ve diğer sürpriz konukların katılımıyla gerçekleşecek performans serisi "İstanbul Mon Amour", 26 Kasım'da Süreyya Operası'nda başlayıp Şehir Hatları Vapuru, İMÇ, Kanyon, Galatasaray Lisesi ve Salon İKSV'de devam edecek.


26. İstanbul Tiyatro Festivali'nin biletlerini passo.com.tr üzerinden ve İKSV ana gişeden alabilirsiniz. Detaylı bilgi için tiyatro.iksv.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

1 dakika okunma süresi
Ocak Ayı Sergileri

Ocak Ayı Sergileri

12 dakika okunma süresi
Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

2 dakika okunma süresi
Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

4 dakika okunma süresi
2025'in Öne Çıkan 5 Estetik Trendi

2025'in Öne Çıkan 5 Estetik Trendi

5 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

Oz Büyücüsü'nün Yakut Ayakkabıları Rekor Kırdı

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

2024 İstanbul Tiyatro Festivali'nde Dikkat Çeken Oyunlar

Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

Gotham Ödülleri 2024 Kazananlar Listesi

BMW i5 Flow NOSTOKANA Contemporary İstanbul'da

BMW i5 Flow NOSTOKANA Contemporary İstanbul'da

2024 Eylül Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Eylül Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Ekim Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Ekim Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Piyanonun Parlayan Yıldızı: İlyun Bürkev

Piyanonun Parlayan Yıldızı: İlyun Bürkev

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Notre Dame Katedrali Kapılarını Yeniden Açtı

Angelina Jolie, Torino Film Festivali'nde Ödül Aldı

Angelina Jolie, Torino Film Festivali'nde Ödül Aldı

2025 Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu

2025 Altın Küre Ödülleri Sahiplerini Buldu

2024 Yılının Ses Getiren Sanat Olayları

2024 Yılının Ses Getiren Sanat Olayları

2024 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?

2024 Contemporary Istanbul Edisyonunda Neler Oluyor?