BESİN SAKLAMADA HANGİ KAPLARI KULLANMALIYIZ?

En iyi saklama kabı, besin ile temasında herhangi bir kaptan besine geçişi olmayan nötr kaplardır. Besinleri saklamada kağıt, madeni, plastik, toprak ve cam gibi materyalli araçlar kullanılır. Bu açıdan hangi yiyeceğe hangi materyal içerikli kabın kullanılabileceğini bilmek son derece önemlidir.

7 Ağustos 2015 Cuma 14:13 | Son Güncellenme:
3 dakika okunma süresi

 Yağ geçirmez kağıtlar; et, şarküteri ürünleri, tereyağı, kahvaltılık margarinler gibi yiyeceklerin saklanmasında uygundur. Evinizde etlerinizi bir defa pişirilecek miktarda bu kağıtlara iyice sararak buzlukta saklayabilirsiniz. Alüminyum folyo; ışık, yağ, nem geçirmediği için birçok yiyeceğin saklanmasında kullanılır. Et ve et ürünleri, peynir ve çikolata gibi yiyecekleri alüminyum folyo ile sararak saklamak besin değerini korumak açısından uygun materyallerdir. Pişmiş et ve tavuk gibi yiyecekler pişirildikten sonra tüketilecek miktarlara ayrılarak da folyolara sarılarak buzlukta saklanabilir. Plastik kaplar son yıllarda besin saklamada hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Besinin saklanacağı kabın Sağlık Bakanlığı izni ile üretilmiş olması gerekir ve özel olarak besine uygun saklama formu olmalıdır. Sıvı yağlar ve yoğurt saklanması için yapılan bu kaplar besin tüketildikten sonra atılır.

 

Yeniden bir besin saklama için kullanılması uygun değildir. Örneğin yoğurt satın aldığınız kabı yeniden yoğurt veya başka bir yiyeceği saklamak için kullanmaya başlarsanız o kapta çözünme başlar ve çözünen kimyasallar besine kolayca karışır. Ayrıca bu kapları ne kadar temizlersek temizleyelim, temizlik için kullanılan deterjan gibi malzemelerin kapta kalma olasılığı yüksek olup yeniden konulacak yiyeceğe geçişi de oluşabilmektedir. Kolay çözünmez, plastik kaynaklı melamin kaplar kuru yiyeceklerin saklanmasında kullanılabilir. Pişmiş yemeklerin saklanmasında plastik kapları kullanmanızı tavsiye etmem.

 

Özellikle pekmez, yoğurt gibi asitli yiyecekleri plastik kaplarda bulundurmamanızı öneririm. Konserve yapımında özel tasarlanmış teneke kutular kullanılır. Teneke kutular açıldıktan sonra içindeki besin kullanılır ve teneke kutu atılır. Kullanılan teneke kutulara yeniden yiyecek koyduğunuzda bekleme ile tenekeden besine geçiş olduğu bulunmuştur. Bu nedenle teneke kutu açıldıktan sonra yiyeceği cam bir kapta saklamak daha doğrudur. Ayrıca uygun şekilde tasarlanmamış kalitesiz tenekelerden besine kurşun elementi geçer bu nedenle cam materyalli kaplar besin saklamada uygun olup sağlığı da koruyucudur.

 


Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez

EN ÇOK OKUNANLAR

Ağartılmış Kaşlar Geri mi Dönüyor?

Ağartılmış Kaşlar Geri mi Dönüyor?

1 dakika okunma süresi
“Masters Of Design” Kapılarını Açtı

“Masters Of Design” Kapılarını Açtı

1 dakika okunma süresi
Sevgililer Günü Makyajı İçin Taylor Swift'ten İlham Alın

Sevgililer Günü Makyajı İçin Taylor Swift'ten İlham Alın

3 dakika okunma süresi
Ferrari En İyilerin En İyisi Seçildi

Ferrari En İyilerin En İyisi Seçildi

3 dakika okunma süresi
Başrollerini Giray Altınok Ve Ezgi Mola'nın Paylaştığı ‘Başka Bir Sen'den İlk Tanıtım

Başrollerini Giray Altınok Ve Ezgi Mola'nın Paylaştığı ‘Başka Bir Sen'den İlk Tanıtım

2 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

SAĞLIKLI KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

ŞİFA KAYNAĞI BAHARATLAR VE ÇAYLAR

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

KIŞA ÖZEL GRİPSAVAR ÇAY

HAZMETTİRİCİ ÇAY TARİFİ

HAZMETTİRİCİ ÇAY TARİFİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

İYİ YAŞAM ETKİSİ

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

KIRMIZI ET MASUM MU DEĞİL Mİ ?

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

GÜNE SAĞLIKLI VE ENERJİK BAŞLAMAK İÇİN TÜYOLAR

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU

ŞİFA KAYNAĞI ÇÖREK OTU

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

KAHVALTI YAPMALI MI? YAPMAMALI MI?

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

EN ETKİLİ EL KREMLERİ

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİZ Mİ VAR?