Meyvelerin çoğu fazla miktarda früktoz içerirler. Yüksek früktoz içeren içecek ve yiyeceklerle beslenen kişiler hem çabuk yağlanıp şişmanlayabilir hem de diyabet, kan yağlarında artış, kan kötü huylu kolesterolünde yükseliş ve kanda ürik asidin de artışı ile birlikte metabolik sendroma yakalanabilirler. Ancak burada doğal früktoz kaynaklarının oldukça masum olduğunu söylemem gerek. Bal ve meyveler früktoz içeren besinler olmasına rağmen antioksidan ve C vitamininden zengin olmaları sebebiyle früktoz şekerinin vücutta yaptığı olumsuz etkileri nötralize edebiliyor. C vitamini ürik asidin yükselmesini önlüyor, LDL kolesterolün artmasını engelleyip, meyvelerde bulunan yüksek diyet lifi sayesinde früktozun bağırsaklarda emilimini azaltıp karaciğere gidecek miktarın da daha düşük dozajda olmasını sağlıyor.
Endüstriyel ürünlerde taze meyve ve baldaki gibi doğal olan vitamin ve antioksidanlar bulunmadığı için maalesef früktoz içeren yiyecekler vücutta toksik etkiye neden oluyor. Ancak kuru meyveler konusunda da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizmeliyim. Çok daha fazla früktoz içeren kuru meyveler ara öğünlerde de tek başına tercih edilecek alternatifler arasında olmamalı. Çünkü besinin de früktoz içeriği fazlalaştıkça koruyucu mekanizmaları çalıştırması vücutta mümkün olamayabiliyor. Bu nedenle kuru meyveler oldukça sınırlı miktarda ve sıklıkta tüketmek gerektiğini de bildirmeliyim.
Taze meyve sebzelerden alınacak früktozun vücutta sağlıklı etkilerini etkin kılmak için früktozu günde 25 gram kadar sınırlamak gerekiyor. Sonuç olarak taze meyveleri zayıflama diyetlerinde früktoz içeriğine göre 2-3 porsiyon kadar yiyebilirken kuru meyveleri ise çok az yemek gerekiyor. Aşağıdaki früktoz içeren meyve kılavuzundan hangi meyvede daha çok früktoz olduğunu görebilirsiniz.
Uzman Diyetisyen Selahattin DÖNMEZ