Ara öğünler eklemeden, yemekte çeşitli besin gruplarına yer vermeye kadar hem sağlıklı beslenmek hem de dozu kaçırmamak için yılbaşı kutlama yemeğinde dikkat edilmesi gerekenleri derledik. Yılbaşı kutlama yemeğinde dozu kaçırmamak ve olabildiğince sağlıklı besinler tüketmek için yapmanız gerekenler neler?
Ara öğünler, öğünlere çok aç bir şekilde başlamamızı önler. Böylece porsiyon kontrolü daha kolay olur.
Yeterli su tüketimi her zamankinden daha kritik hale geliyor. Böylece kalorili yemekler sonrası oluşan dehidratasyon, baş ağrıları ve ödem riskini daha aza indirebiliriz.
Yılbaşı, doğum günleri gibi özel günlerde normal beslenme düzenimizin biraz dışına çıkabiliriz. Bu durum çok normal çünkü yasaklı besin anlayışıyla hayatımıza devam etmek gerçekten çok zor olurdu. Ayrıca beslenmenin sadece karın doyurmak değil, aynı zamanda bir sosyalleşme aracı olarak kullandığımızı da göz ardı etmemek gerekir. Bu noktada size önerebileceğim porsiyon kontrolü ve öğün kombinasyonunun dört besin grubunu da içermesidir. Kilo vermek için yasaklı besinler kavramı olmadan, ancak bunun yanında porsiyon kontrolü ve besin çeşitliliğine de dikkat ederek beslendiğimizde belki kısa zamanda fazla kilo veremeyebiliriz fakat kısıtlanmış hissi olmadan, sosyal yaşamımızdan izole olmadan kilo vermeyi sağlamış ve kilo alma verme döngüsü (yo-yo) riskini de azaltmış oluruz.
Not: Dört besin grubu kavramı; kurubaklagiller/tam tahıllı ürünler (ekmek, makarna vb), sebze/meyveler, süt/yoğurt ve hayvansal protein kaynaklarını kapsar.