Uyku, vücudun gün içerisindeki yorgunluğunu attığı bir iyileşme evresidir. Kasların onarıldığı, beynin şarj edildiği ve hala gizemini koruyan birçok faydaların ortaya çıktığı zamandır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki yetersiz uyku, yüksek kalorili gıdalara yönelmek için büyük bir neden. Yüksek kalorili gıdalar tükettikçe de uyku kalitesi düşer, sağlıklı uyku döngüsü bozulur ve genel sağlığımız kötü yönde etkilenir. Yapılan bir araştırma bütün bu söylemlerimizi haklı çıkarıyor: Besinler ve uyku düzeni arasında güçlü bir ilişki var.
Annelerin her zaman bir bildikleri vardır ve yöntemleri asla başarısız olmaz. Yatmadan önce içilen bir bardak ılık süt daha iyi uyumanıza yardımcıdır. Soğuk kış günlerinde yatıştırıcı sıcaklığının yanı sıra, asıl etkisi içeriğindeki triptofan amino asidinden kaynaklanır.
Triptofan amino asidine ayrı bir parantez açmak gerekirse; triptofan daha iyi uyku ile özdeşleşmiş bir amino asittir. Ayrıca ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olan serotonin amino asidi ile de kimyasal bağlantıları vardır. Parmesan, çedar gibi peynirler ve yumurta, triptofan içeren bazı besinlerdendir. Bu besinlerin günlük beslenmemize ekleyerek geceleri rahat bir uykunun keyfini çıkarabiliriz.
Muz sadece triptofan amino asidinden değil ayrıca potasyumdan da zengin bir besindir. Potasyumun olumlu sağlık etkilerinin yanı sıra, doğal kas gevşetici özelliği de vardır. Yapılan bir araştırmaya göre vücuttaki potasyum seviyesi uykuya geçiş sürecinde ve uyku kalitesinde önemli bir role sahip. Ayrıca muz iyi bir magnezyum kaynağıdır. Günlük beslenmemizle magnezyum alımını artırmak, uykusuzluk ve diğer uyku ile ilgili sorunların tedavisinde oldukça yardımcıdır.
Melatonin vücudumuzda üretilen bir hormondur. Bir kişinin 'sirkadiyen' ritmini ya da uyku-uyanıklık döngüsünü düzenlemekten sorumludur. Yani uyku problemlerinin giderilmesinde etkisi büyüktür. Doğal olarak içeriğinde melatonin bulunan besinler şunlardır:
Günlük beslenme rutinimizde yapacağımız küçük değişiklikler daha sağlıklı bir uyku için bize destek olabilir. Uyku kalitemizin artması, hem verimliliğimizi hem de genel sağlığımızı olumlu yönde etkileyecektir.