Fruktozu meyve ve bal tüketimi yoluyla alırsanız güvenli miktarlarda alım sağlarsınız. Ancak fruktozun endüstriyel formunu içeren besinlerin tüketimiyle, güvenli sınırın üzerinde fruktoz alımı söz konusu olur. Peki, früktozun fazlası sağlığa zararlı mı? Meyve şekeri olarak bilinen fruktoz hakkında en çok merak edilen beş soruyu cevapladık.
Fruktoz, meyveler ve balda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Fruktoz tüketimi belirli bir sınırda olduğu sürece kaçınılması gereken bir şey değildir. Fruktozu meyve ve bal tüketimi yoluyla alırsanız güvenli miktarlarda alım sağlarsınız. Ancak fruktozun endüstriyel formunu içeren besinlerin tüketimiyle, güvenli sınırın üzerinde fruktoz alımı söz konusu olur. Dolayısıyla fruktozun her formu sağlık üzerinde aynı etkiyi göstermez.
Fruktoz, glukozdan (sofra şekeri) daha tatlı ve ucuzdur. Bu nedenle, gıda endüstrisi tarafından fruktozun yapay formu üretilip çeşitli besinler içinde kullanılmaya başlandı. Yapay fruktoz (yüksek fruktozlu mısır şurubu); hazır çorbalar, gazlı içecekler, soslar, baharatlar, unlu mamüller, hazır meyve suları gibi bir çok besin içerisinde fazla miktarda bulunur.
Meyve içindeki fruktoz çok az olduğu için meyve tüketimi ile alınan fruktoz bahsettiğimiz güvenli tüketim sınırları içindedir. Örneğin; 100 gr çilekte 2 gr, 100 gr karpuzda 3 gr, 100 gr elmada 5 gr doğal fruktoz bulunurken; 1 küçük kutu kolada 20 gr, 1 kutu meyve aromalı gazlı içecekte 12 gr yapay fruktoz bulunur. İlaveten, meyveler sadece fruktozdan ibaret değildir. Çeşitli antioksidan, antiinflamatuar, antikanserojen maddeler, diyet lifi, vitaminler, mineraller gibi diyetle mutlaka alınması gereken bileşikleri de barındırır.
Fazla fruktoz tüketiminin insülin direncine, trigliserit (kan yağları) düzeyinde artışa, karın bölgesinde yağlanmaya, artmış tansiyona, böbrek hasarına, yağlı karaciğere, diyabete (şeker hastalığı) neden olabildiği çeşitli bilimsel araştırmalarca bildiriliyor.
Bu sorunun cevabı sağlık durumunuza bağlıdır. Örneğin, böbrek hastalığınız var ise sebze ve meyve tüketimi sınırlandırılırken kalp damar hastalığınız var ise tüketimi artırılır. Size özel miktarlar için lütfen diyetisyeninizden yardım alın.