Klorofil Nedir? Klorofilin Faydaları Neler?

Klorofil nedir? Klorofilin faydaları neler? Vücut sağlığı üzerinde pozitif etkileri olan klorofili; hangi besinlerin içinde bulunduğundan faydalarına kadar mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
21 Mayıs 2021 Cuma 11:37 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi

Klorofil Nedir?

Klorofil terimi, Yunanca 'chloros' (yeşil) ve 'phyllon' (yaprak) kelimelerinden türetilmiştir. Adından da tahmin edilebileceği üzere yeşil yapraklı taze sebzelerde ve meyvelerde bol bir şekilde bulunur. Klorofil bitkiye yeşil renk verir. Bir diğer görevi de fotosentez yapabilmeyi sağlamasıdır. Bitkiler bu sayede oksijen ve besin maddeleri üretirler. İnsanlar olarak klorofil pigmentini sentezleme potansiyelimiz yoktur, ancak beslenme yoluyla belirli oranlarda vücudumuza alabiliyoruz

Saflaştırılmış Klorofil Nedir?

Saflaştırılmış klorofil gıda endüstrisinde yiyecek ve içeceklere yeşil renk vermek amacıyla gıda katkı maddesi olarak kullanılır. Örnek olarak peynir çeşitleri, alkolsüz içecekler, şekerleme, dondurma, çikolatada verilebilir. Doğal bir madde olduğu için saf klorofillerin serbest bir şekilde kullanıldığı düşünülmesin, her katkı maddesi gibi klorofil kullanımı da ülkemizde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce sınırlanmaktadır. Paketli ürünlerin içerik kısmında karşımıza çıkan E numaralandırma sisteminde E kodu 140'tır.

Sıvı Klorofil Nedir?

Sıvı klorofil (yapay form) ise doğadaki klorofilin bakır kompleks formudur. Klorofilin bu formu da yeşil renk vermek amacıyla kullanılır ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'nce kullanımı sınırlandırılmaktadır. E kodu 141'dir.

Klorofilin Sağlığa Etkileri Neler?

Klorofilin sağlığa etkilerini inceleyen çok az çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların da çok az bir kısmını klinik çalışmaları (gönüllü insan çalışmaları) oluşturmaktadır. Mevcut çalışmalar klorofilin antioksidan, antikanserojen, antimutajenik etki gösterdiğini belirtiyor. Ancak kesin olarak güvenli ve etkili olduğunu söyleyebilmek için yeterli sayıda gönüllü içeren, uzun süreli kontrollü klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Sıvı Klorofil Takviye Olarak Alınmalı mı?

Vitamin-minerallerin de dahil olduğu herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. Vitamin ve minerallerin takviye olarak kullanımı güvenli düşünülüp pek önemsenmiyor ancak takviye konusu o kadar basit bir durum değil, aksine komplike bir konudur. Kaldı ki klorofilin emilim ve vücuttaki dönüşümleri hakkında mevcut bilgimiz yetersiz olup, takviyesinin güvenli olduğu kesin değildir. Ben klorofil takviyesi yerine günlük beslenmemizde mutlaka yeşil sebze ve meyvelerin tüketilmesini öneriyorum. Çünkü böylece hem güvenli bir şekilde klorofil alınmış olacak, hem de bununla beraber diyet lifi, antioksidanlar, C vitamini, K vitamini, folik asit ve daha birçok besin öğesi de sağlanacaktır.

Klorofil İçeren Besinler Neler?

Yazımızın başında yeşil yapraklı taze sebzeler ve meyvelerde bol bir şekilde bulunduğundan bahsetmiştik. Bu besinlere örnek olarak; lahana, brüksel lahanası, ıspanak, brokoli, roka, maydanoz, yeşil biber, kuşkonmaz, marul, kıvırcık, semizotu, pazı, yeşil fasulye, bezelye, pırasa, kabak verilebilir.

Besinlerin Saklama ve Pişirme Koşulları Klorofil İçeriğini Etkiler mi?

Evet, besinlerin klorofil içeriği ısıdan, asidik ortamdan, ışıktan etkilenir. Sebzelerin sıcak sudan soğuk suya konularak şoklama işlemi (blanching) yapıldıktan sonra dondurulması, klorofil içeriğinin olabildiğince korunmasını sağlar. Çeşitli çalışmalarda; pişirme yöntemlerinde en çok klorofil kaybının 'haşlama' yoluyla olduğunu; en az kaybın ise 'buharda pişirme' ile sağlandığı bildiriliyor. Madde madde toparlayacak olursak;

1. Pişirme sırasında pişirme kabında limon veya sirke gibi asidik besinlerin bulunması klorofil kaybını artırır.

2. Yüksek sıcaklıkta yüksek basınç ile (düdüklü tencere) pişirme sebzelerdeki klorofil miktarını azaltır.

3. Sebzeleri buharda pişirme yöntemiyle klorofil kaybı minimumdadır. Ayrıca sebzeleri dondurucuda saklamadan önce 'blanching' yapılması klorofil içeriğini korumaya yardım eder.

4. Yeşil sebzeler, ısıya maruz kaldıktan sonra çiğ haline göre daha düşük klorofil içerirler. Bu nedenle sebzeleri çiğ bir şekilde tüketebildiğimiz mevsim salataları beslenmemizde klorofil kaynağı için önemli yer tutar.

Hem Renkli Hem Sağlıklı Smoothie'ler

Bahar Detoksu Tarifi

Bağışıklığınızı Güçlendirecek 5 Smoothie Tarifi

EN ÇOK OKUNANLAR

Ocak Ayı Sergileri

Ocak Ayı Sergileri

12 dakika okunma süresi
Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

Doğru Beslenme ile Kış Mevsiminde Kilo Vermenin İpuçları

2 dakika okunma süresi
Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

Meghan Markle 2025 Yılını Yeni Instagram Hesabıyla Karşıladı

1 dakika okunma süresi
Cemiyet Hayatının Yılbaşı Adresi Uludağ

Cemiyet Hayatının Yılbaşı Adresi Uludağ

1 dakika okunma süresi
Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

Cildinizi Rahatlatan 5 Nemlendirici Önerisi

4 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Geçmişten Günümüze: Emily Blunt

Geçmişten Günümüze: Emily Blunt

Geçmişten Günümüze: Nicole Kidman

Geçmişten Günümüze: Nicole Kidman

Ağustos Ayında Makyaj Çantanıza Eklemeniz Gerekenler

Ağustos Ayında Makyaj Çantanıza Eklemeniz Gerekenler

İstanbul'un En İyi Hamam ve Spa'ları

İstanbul'un En İyi Hamam ve Spa'ları

Güzelliğin Gözde İçeriği: Biberiye

Güzelliğin Gözde İçeriği: Biberiye

Şehrin Stresinden Kısa Bir Kaçış: Yoga ile Yenilenme Rotaları

Şehrin Stresinden Kısa Bir Kaçış: Yoga ile Yenilenme Rotaları

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendiren İpuçları

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendiren İpuçları

2024 Yılının Saç Kesim Trendi: Bob Kesim Modeller

2024 Yılının Saç Kesim Trendi: Bob Kesim Modeller

500 Yıllık Hamamda Spa Deneyimi: Zeyrek Çinili Hamam

500 Yıllık Hamamda Spa Deneyimi: Zeyrek Çinili Hamam

Kérastase'ın 60. Yıl Kutlaması

Kérastase'ın 60. Yıl Kutlaması

Sofia Tilbury İle Makyajın Sanat Hali

Sofia Tilbury İle Makyajın Sanat Hali

2025'te Cesur Musun, Temkinli Mi?

2025'te Cesur Musun, Temkinli Mi?