Ceylan YENİACUN - ceylan.yeniacun@alem.com.tr
Fotoğraflar Zeynel Abidin AĞGÜL
Bu sene 16. yılını kutlayan Toplum Gönüllüleri Vakfı, şu sıralar 28-29 Mayıs’ta düzenlenecek olan TOG Bazar’ın heyecanı içinde. Etkinlik gençlerin projeleri hakkında toplumsal farkındalığı artırmak için yetişkinlerin de desteğiyle “Eleştirmek için değil, değiştirmek için!” temasıyla kapılarını açıyor. Biz de TOG Genel Müdürü Jülide Erdoğan ve TOG Yönetim Kurulu Eş Başkanı Suzan Bayazıt ile bir araya gelerek etkinlik öncesi merak edilenleri konuştuk.
TOG Bazar bu yıl 12. kez gerçekleşiyor. Etkinlikte bizleri neler bekliyor?
Jülide ERDOĞAN: TOG Bazar, Toplum Gönüllüsü gençlerin sosyal sorumluluk eğitimlerini ve projelerini desteklemek amacıyla sizin de belirttiğiniz gibi bu sene 12. kez gerçekleşecek. Etkinlik bu yıl, gençlerin projeleri hakkında toplumsal farkındalığı artırmak için yetişkinlerin de desteğiyle “Eleştirmek için değil, değiştirmek için!” temasıyla kapılarını açıyor. Bu söz aslında gençlerin sosyal sorumluluk projelerini gerçekleştirirken dile getirdiği ve inandığı bir kavram.
Suzan BAYAZIT: Etkinliğe her sene birçok tasarım markası katılıyor. TOG Bazar’ı geçtiğimiz yıl 3.012 kişi ziyaret etti. Bu sene etkinlikte yine pek çok marka, gençlere inanan ve onları desteklemek için etkinliği ziyaret eden kişilerle bir araya gelecek. Her sene olduğu gibi bu sene de keyifli, dolu dolu, 200’ü aşkın markanın farklı tasarım ürünleri ile hazırlanan bir TOG BAZAR sizleri karşılayacak.
TOG olarak son dönemde yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? 2002 yılından bu yana gerçekleştirdiğiniz çalışmalar neler?
J.E.: Toplum Gönüllüleri Vakfı bu sene 16. yılını kutluyor. Toplum Gönüllüsü gençler, her sene yaklaşık 75.000 proje gönüllüsünün katılımıyla 2000’e yakın yerel, ulusal ve uluslararası sosyal sorumluluk projesi/etkinliği/kampanyası gerçekleştiriyor. Gençler bu projelerin temalarını çok farklı alanlardan belirleyebiliyor. Örneğin Artvin’deki bir Toplum Gönüllüleri topluluğu ekolojiye dair bir çalışma gerçekleştirirken, İstanbul’daki bir topluluk toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine yoğunlaşabiliyor. Gençler tüm bu projeleri gerçekleştirmeden evvel çeşitli akran eğitimlerini tamamlıyorlar.
S.B.: Toplum Gönüllüsü gençlerin 16 yıldır yaptığı çalışmalardan bazıları şöyle; ilköğretim çağındaki çocukların okullaşma ve okula devamlılık oranlarının artmasına destek olacak projeler geliştirmek. Gönüllülüğün ve aktif sorumlu yurttaşlık bilincinin daha küçük yaşlarda oluşması için projeler hayata geçirmek. Engelli, yaşlı, çocuk, kadın gibi dezavantajlı gruplarla sağlık okuryazarlığı, internet okuryazarlığı, fırsatlara erişim gibi temalarda projeler yapmak. Tutuk evlerinde suça itilmiş çocukların toplumsal hayata katılımı üzerine çalışmalar geliştirmek, ihtiyaç sahibi okulların fiziksel şartlarının iyileştirilmesine ve kütüphanelerinin güncellenmesine katkı sağlamak, hastane ve huzur evi gibi hizmetler veren kurumların sosyal paydaşı olarak hizmetlerden yararlanıcılara etkinlikler yolu ile destek olmak. Toplum Gönüllüsü gençler, vakıf kurulduğundan bu yana, gençlerin ihtiyaç ve beklentilerini araştırmalar yoluyla kamuoyuna duyurmak ve kamuoyunda duyarlılık oluşturmak gibi birçok çalışmayı hayata geçirdiler.
Zeynel Abidin Ağgül objektifine poz verdiniz. Çekimler nasıl geçti?
J.E.: TOG Bazar için her sene yukarıda da bahsettiğim ve etkinlik özelinde belirlediğimiz temayla uyumlu bir fotoğraf çekimi gerçekleştiriyoruz. Bu sene Zeynel Abidin Ağgül’ün çekim için, Erdem Kıramer’in ekibinin de saç ve makyaj için destek olduğu bir çekim gerçekleştirdik. Benim de dahil olduğum bu çekime, ALEM Dergisi özelinde Toplum Gönüllüleri Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Alev Komili ve Yönetim Kurulu Eş Başkanı Suzan Bayazıt’ın yanı sıra Ayşe Boyner, Elif Boyner, Aslı Şen ve Eda Kosif katıldı. Toplum Gönüllüsü gençlerin ve TOG Sosyal Komite’nin de katılımıyla oldukça dinamikleşen çekimde biz oldukça eğlendik, TOG’un ve gençlerin dinamik enerjisi fotoğraflara da yansımıştır diye düşünüyoruz. Umarız Zeynel Abidin Ağgül için de çok keyifli bir çekim olmuştur. Kendisine desteği için bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Geleceğe yönelik projeleriniz neler?
J.E.: En temel ihtiyacımız ve planımız gençlerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri alanların artmasını sağlamak ve buna destek olacak paydaşlarla birlikte gençlere yeni alanlar açmak. Toplum Gönüllüsü gençler kendi illerinde gerçekleştirdikleri projeleri hayata geçirmek için koşarak bağış toplamaya, kitlesel fonlama araçlarını en etkin şekilde kullanmaya, teknolojinin sağladığı imkanları gönüllülük ve bağışçılık konusunda harekete geçirmeye çok hevesliler. Biz de TOG olarak gençlerin bu çaba ve farkındalık çalışmalarına destek oluyoruz. Bugün ve gelecekte hedeflediğimiz projelerle gençlerin tercihleri yönünde onları desteklemeye devam etmeyi amaçlıyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam, kaynakların verimli kullanılması, topluma ve gezegene sorumlu bir STK yaklaşımından ödün vermeden projeler üretmeye devam etmeyi hedefliyoruz.
Aileler gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları için sizce nasıl bir yol izlemeliler?
S.B.: Aileler gençlerin toplumla kurdukları bağı fark etmeli ve onların sorumluluk almak istediği konularda onlara güvenmeli. Çeşitli sivil toplum kuruluşları aracılığı ile gönüllülük yapmak isteyen gençleri destekleyerek, onların gönüllülük yaptıkları STK’ları tanımaya çalışmalı hatta çevrelerini de bağışçısı olmak yönünde harekete geçmeye teşvik etmeliler. Bu şekilde etkileşimin artacağını düşünüyoruz.
AYŞE BOYNER & ELİF BOYNER
“Toplum Gönüllüsü gençler, her yıl farklı şehirlerde, kişilerin (kitapların) kendi hayat hikayelerini; kütüphanenin ziyaretçileriyle (okuyucularıyla) paylaştığı Yaşayan Kütüphane etkinliklerini hayata geçiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı destekliyoruz çünkü kitapların insanlardan oluştuğu Yaşayan Kütüphane etkinlikleriyle insanların ön yargılarından uzaklaşabileceğine ve sistematik bir şekilde ayrımcılık ve sosyal dışlanmaya maruz kalan kişilerin hikayelerinin herkes tarafından dinlenebileceğine inanıyoruz.”
TOG MÜTEVELLİ HEYETİ ÜYESİ ALEV KOMİLİ
“Toplum Gönüllüsü gençler, yıl boyunca engellilerin toplumsal katılımını artırmak amacıyla özel eğitim kurumlarını ziyaret edip engelli bireylerle bir araya gelerek çeşitli atölyeler ve çalıştaylar hayata geçiriyor. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı destekliyorum çünkü gençlerin otizmli bireyler ve aileleriyle dayanışmak amacıyla daha fazla proje hayata geçirmesini temenni ediyorum.”
EDA KOSİF & ASLI ŞEN
“Toplum Gönüllüsü gençler, yaşadıkları şehirlerdeki hayvan barınaklarını ziyaret ederek barınakların fiziksel koşullarını iyileştiriyor, hayvanların bakım ve beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor ve barınaklarda yaşayan hayvanlarla vakit geçirerek bu hayvanların rehabilitasyonlarına yardımcı oluyorlar. Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı destekliyoruz çünkü gençlerin hayvanların ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde harekete geçmeye devam edebilmelerini istiyoruz.”