Yorucu ve yoğun geçen bir kışın ardından gözümüzü bahara açmanın, yeşile uyanmanın vakti çoktan geldi. Hastalıklar, sıkıntılar, sevdiklerimizi rahatça görememe derken koca bir kışı geride bıraktık. Pandeminin hissettirdiği stres bile yetti ruhumuzu yormaya. İşte şimdi o yorgun ruhumuzu alıyoruz ve yeşile batırıyoruz. Kapılarımızı mavinin, yeşilin, güneşin habercisi bahara, hatta yaza açıyoruz artık. Buna elbette önce evimizden başlıyoruz. Çünkü artık biliyoruz, evimiz bahar kokarsa ruhumuz da çiçek açar. Ben geçtiğimiz seneyi Kınalıada'da geçirdiğimden yeşili bolca tattım ama yine de doyamadım. Hal böyle olunca evimi, balkonumu minik bir bahçeye çevirdim adım adım. Size önereceğim bitkilere bakabilmeniz için illa büyük bir bahçeniz ya da balkonunuz olmasına gerek yok, gönül istedikten sonra bize her yer bahçe, değil mi?
'Çin para bitkisi' olarak da bilinen bu tür, Güney Çin'den yola çıkarak hayatımıza girmiş durumda. Yuvarlak yapısıyla, sade görünümüyle İskandinav tarzının vazgeçilmezi olan Pilea Peperomioides, bakımı oldukça kolay bir bitki. 10°C'nin altına düşmeden oda sıcaklığında bakılması gereken bu bitki aynı zamanda direkt olarak da güneş ışığına maruz kalmamalı.
Asya'nın ve Doğu Avustralya'nın görkemli yağmur ormanlarında yetişen Alocasia Amazonica bitkisi evinizde mini bir bahçe havası estirecek. 1 metreye kadar genişleyebilen yapraklara sahip olan bu bitki 18-26 °C arasındaki havayı oldukça sever. Tropikal dünyanın bitkisi olduğundan toprağının her zaman nemli olması ama hiçbir zaman çok balçık gibi yapışkan olmaması gerekir. Damarlı yapraklarıyla farklı bir tarza sahip olan bu bitkiyi yazın haftada 2 kışın ise 1 kere sulayarak hayatınıza dahil edebilirsiniz.
Evlerin, ofislerin vazgeçilmezleri arasında yer alan paşa kılıcı bitkisinin ruh eşini bulmuş halidir Sansevieria Cylindrica. Afrika'nın ortalarından gelen paşa kılıcı, sukulent bitki türlerinden olduğundan oldukça dayanıklıdır. Eğer siz de 90'larda oldukça popüler hale gelmiş olan ve o dönemden beri hayatımızdan çıkmayan paşa kılıcına farklı bir tarz kazandırmak istiyorsanız, bakımı oldukça kolay olan bu örgü tipini tercih edebilirsiniz.
Son zamanlarda nereye baksam ismiyle bile gönlümde taht kuran bu bitkiyi görüyorum. Güney Afrika'dan hayatımıza giren bu bitkiye, görünümünden dolayı tesbih sarmaşığı da deniyor. İncecik dalları üzerinde karşılıklı çapraz olarak dizilmiş minik yaprakları aynı zamanda kalp şeklini andırıyor. Bakımı oldukça kolay olan ve yerini sevdiği takdirde uzayıp bir sarmaşık halini alan bitki, evinde naif dokunuşlar isteyenler için ideal bir seçenek.
Bu listenin belki de en ilginç üyesi bu hava bitkisi. Bana göre doğanın özgür çocuğu olan tillandsia, görünümü açısından da oldukça havalı. Orta ve Güney Amerika ile Meksika'nın biriciği olan tillandsia, 700 civarı türe sahip. Bakımı da oldukça kolay olan bu minik arkadaşınızı sprey ile haftada iki kere sulayabilir ya da suya batırma yöntemini uygulayabilirsiniz. Herhangi bir köke bağlı kalmadan yaşayabilen hava bitkisini dilerseniz bir yerden asabilir, masanıza bir süs objesi gibi yerleştirebilir ya da bir duvara sabitleyebilirsiniz.