1. Deprem anında; sabitlenmemiş dolap ve rafların, pencerelerin, fayanslı duvarların ve kapı kirişlerinin yakınında durmayın. Bunlar, sarsıntının şiddetiyle kolaylıkla kırılarak çevresindekilere hasar verebilir.
2. Avize, masa ve araba gibi nesnelerin altından durmayın; çökme durumunda altında kalabilirsiniz.
3. Dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, yatak, içi dolu sandık, bulaşık makinesi gibi sağlam ve büyük cisimlerin yanına çökün.
4. Başınızı iki elinizin arasına alarak, dizlerinizi göğsünüze doğru çekin ve cenin pozisyonu alın. Çevrenizde varsa yastık veya kitap gibi bir eşyayla başınızı koruyun.
5. Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.
6. Sarsıntı durana kadar kaçmaya çalışmayın, dengenizi kaybederek düşebilir veya çevrede oluşan hasarlarla yaralanabilirsiniz.
7. Elektrik düğmelerine dokunmayın, kibrit veya çakmakla aydınlatma sağlamaya çalışmayın. Gaz boruları deprem sırasında hasar aldıysa, alev almasına neden olabilirsiniz.
8.Sarsıntı geçtikten sonra acil olarak evden çıkmanız gerekmiyorsa elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın. Soba, tüp ve ısıtıcıları söndürün.
9. Depremin ardından fazla oyalanmadan hızlıca önceden hazırlanmış deprem çantanızı, öncelikli eşya ve malzemelerinizi alıp binayı terk edin.
10. Binayı terk ederken balkona çıkmayın; birçok balkon, altında destek olmaması nedeniyle çökme yaşayabiliyor. Asansör kullanmayın. Deprem anında merdivenlerden inmeye çalışmayın. Merdivenler, kolonlarla desteklenmediği ve altı boş olduğu için çökebilir. Sarsıntı sona erdikten sonra merdivenin sağlamlığını kontrol ederek merdivenlerden inin.
1. Dışarıda kalın, içeriye girmeye çalışmayın.
2. Binaların çökebileceği mesafelerden uzaklaşın. Bina çökmese bile duvar yıkılması, bacanın düşmesi veya camların kırılarak aşağı dökülmesi nedeniyle yaralanabilirsiniz.
3. Direklerin, ağaçların, sokak lambalarının ve elektrik tellerinin yakınında durmayın.
4. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olun.
5. Deniz kıyısındaysanız, uzaklaşın.
6. Toprak kayması, taş veya kaya düşebilecek yamaç altlarında bulunmayın, hızlıca o bölgelerden uzaklaşın.
7. Park ve çevresi açık meydan gibi toplanma alanlarına gidin.
1. Araç kara yolunda seyir halindeyken sarsıntı olursa ve bulunduğunuz yer güvenli ise yolu kapatmadan, sağa yanaşıp durun.
2. Bina, tabela, ağaç ve direklerin yanında durmayın. Çökme riskine karşı üst geçit altlarında durmaktan sakının.
3. Ancak deprem sona erdikten sonra yola çıkın.
4. Depremden hasar görmüş veya görmüş olabileceğini düşündüğünüz yol, köprü ve rampaları kullanmayın.
5. Bir tünelin içindeyseniz veya kapalı bir otoparktaysanız ve çıkışa yakın değilseniz; aracınızı durdurup aşağıya inin ve aracınızın yanına yan yatarak ayaklarınızı karnınıza çekin, ellerinizi de başınızın üstüne kavuşturun. Aracın altına girmeyin. Aracın içinde veya altındaysanız, çökme yaşanması halinde ezilebilirsiniz. Yanında çömelirseniz araç, ezilse de tamamen düzleşmeyeceği için sizi koruyacak bir boşluk oluşturacaktır.
Gerekmedikçe, kesinlikle metro ve trenden inmeyin. Elektriğe kapılabilir veya diğer bir trenin çarpması ile zarar görebilirsiniz. Sabit askı ve korkuluklara tutunun. Metro veya tren personelinden gelen talimatları bekleyin.
Suya atlamaya çalışmayın. Dışarıya çıkmaya çalışmayın. Sabit yerlere tutunun. Görevli personelin talimatlarını bekleyin.
Otobüs durana kadar güvenilir bir yerde sıkıca tutunun. Araç durduktan sonra etrafınıza dikkat ederek inin ve kendinizi güvene alın.