Dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitimi için çalışmalar yapan Çaba Derneği, depremden etkilenen çocuklar için Kahramanmaraş ve Adıyaman'da Atasay öncülüğünde Çadırkent projesini hayata geçirdi.
Evet, depremden hemen sonra biz ne yapabiliriz diye düşünmeye başladık. İlk etapta belirlenen ihtiyaç listelerini bölgeye gönderdik. Depremden üç, dört gün sonra derneğimizin en büyük destekçisi Atasay'ın öncülüğünde bir Çadırkent projesi geliştirildi. Hemen Kahramanmaraş ve Adıyaman'da tahsis edilen yerleri görmeye gittik. Orada karşılaştığımız manzara bizi çok yaraladı. Hızlı bir şekilde oradaki depremden etkilenen çocuklar için Çabaçam Eğitim Birimleri'mizi kurduk.
Bizim dernek olarak ana konumuz dezavantajlı çocuklarımızın okul öncesi eğitimi. Bunun için seneler önce Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nin içinde Çabaçam'ı kurduk. Prof. Dr Ebru Aktan Acar hocamızın önderliğinde de senelerdir hem çocuklarımızın eğitimini hem de oradaki üniversite öğrencilerimizin eğitimini üstlenen bir sistemimiz var. Deprem bölgelerinde de orada konusunda deneyimli eğitimcilerle bir destek birimi oluşturduk.
Kahramanmaraş ve Adıyaman'da eğitim birimlerimiz açıldı. İlerleyen zamanlarda da Hatay için aynı sistemi kurmak istiyoruz
Biz bu çalışmamızı ilk olarak dokuz aylık bir zamana yaydık. O zamana kadar deprem bölgelerinde yapılacak değişikliklere göre de yeni bir oluşumla yine oralarda olmak istiyoruz.
Buradaki ana hedef çocukların psikolojisi, yani onları yaşadıkları travmadan ne kadar uzaklaştırırsak o kadar az hasarla hayatlarına devam etme şansı vermiş olacağız. Pdr uzmanlarımız var, onlara hem pedagojik hem de psikososyal anlamda destek veriyoruz. Ebeveynlere de bu desteği sağlıyoruz.
Çaba Genç'le her projemizde birlikte çalışıyoruz. Güçlü çekirdek bir ekibe sahip. Çaba Genç de bu süreçte kendi gönüllü ekibiyle sahada olup eğitimcilere destek verecek bir kadro oluşturma sürecinde.