Pera Palace Hotel Jumeirah’ın tarihi olduğu kadar romantik atmosferinde Oleg Cassini’nin Global Kreatif Direktörü Viola Chan ile defileden bir gün önce buluştuk. Türkiye’nin yanısıra pek çok ülkeden sorumlu olan Chan, tasarladığı gelinliklerde de tercih ettiği gibi dantel detaylı bluzuyla oldukça şıktı. Modada trendlerin hızla değiştiği halde, gelinliklerin her zaman romantik olması gerektiğine inanan Viola Chan, gösteriş ve ihtişamın her gelinin hayali olduğu üzerinde durdu.
Tasarımcı olmaya nasıl karar verdiniz?
Çok küçükken de modanın her türünü seviyordum. Büyükbabam eğlence endüstrisindeydi. Film prodüktörleri ve oyuncularla çok yakın çalışıyordu. Yedi yaşındayken beni karanlık odaya götürdüğünü hatırlıyorum. Orada ham filmlere bakardım. Karanlık odada sadece oyuncular ve prodüktörler olurdu. Filmin neresini keseceklerine, filmi nasıl kullanacaklarına orada karar verirlerdi. Sanırım o odada o ihtişamı görmekten etkilendim. Ve bence 70’li yılların ünlüleri bugünkülerden çok farklı giyiniyordu. Şimdi daha casual giyiniyorlar. Ama o zamanlar sadece yemeğe gidiyor olsalar bile, papyonlarını takar, tuvaletlerini giyerlerdi. O dönemde etrafım böyle şık giyinen insanlarla çevriliydi. Sanırım tam da o zaman gitmem gereken yönün bu olduğuna karar verdim. İngiltere’de yatılı okulda okurken çok fazla balo ve dans oluyordu. Baloya giden kızlar için balo kıyafetleri yapıyordum. İşte o zaman elbiseler yaratmak istediğimi anladım.
Oleg Cassini ile bir araya gelişinizi anlatır mısınız?
2003 yılında Oleg Cassini ile casual ama şık elbiseler tasarlama projesi ortaya çıktı. Jean, tişört gibi kıyafetlerin hepsinin dantel gibi süslü detaylara sahip olduğunu düşünün. O yıllarda bunu kimse yapmıyordu. O projede çalışırken tanıştık. O zamandan bu yana birlikte gelinlikler ve abiyeler, aynı zamanda günlük giyim de tasarlıyoruz.
Bir de Oleg Cassini için yarattığınız Premium Line var.
Premium Line, Oleg Cassini demek. Ekonominin durumundan dolayı bazı müşteriler daha ulaşılabilir tasarımlar satın almak istiyor. Oleg Cassini tasarımları, Premium Line’ın özünü oluşturuyor.
Tasarladığınız gelinlikleri nasıl tanımlarsınız?
Gösterişli, klasik ama modaya ayak uyduran, kendine güveni gözler önüne seren ve global. Benim gelinliklerimi giyen kadınlar modayı yakından takip ediyor, iyi eğitimli, görmüş geçirmiş ve ne istediğini biliyor.
Farklı ülkelerin kadınları için tasarım yaparken, yaşadıkları ülkeleri de göz önüne alıyor musunuz?
Prensipte güzel bir gelinlik güzel bir gelinliktir. Güzel bir elbise, güzel bir elbisedir. Türkiye çok Avrupalı. Buradaki kadınlar modayı takip ediyor. Yani İngiliz bir kadın için tasarım yapmaktan çok farklı değil benim için. Tek fark alıcı olabilir. Benim her ülke için ne tasarladığımdan daha önemlisi, alıcının mağazası için ne seçtiği. Tabii ki düşünmeliyim. Örneğin bir ülke muhafazakarsa, muzafazakar stili benimserim. Ama bu, hiçbir tasarımı diğerlerinden daha az güzel yapmaz.
Hangi materyalleri kullanıyorsunuz?
Dantele odaklanıyorum. Dantelin romantik olduğunu düşünüyorum. Düğün demek romantizm demek. Gelinin bütçesinin önemi yok, bu özel günde romantizmi yaşamak ister. Gelinlikler için dantelin en önemli element olduğunu düşünüyorum. Örneğin günümüzde bazı gelinler daha sade tasarımları tercih ediyor. Yine de dantel detayların önemli olduğuna inanıyorum.
Kısa gelinlikleri de sıklıkla görmeye başladık.
Farklı koleksiyonlarımız var. Bugünlerde çok fazla gelin, iki gelinlik tercih ediyor. Törende, uzun kuyruklu bir gelinlik giyiyor örneğin. Çünkü davetlileri etkilemek, fotoğraflarda güzel gözükmek istiyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde kısa gelinliğe geçiyor. Çünkü daha rahat hareket etmek istiyor. Aslında bu biraz da yaşa bağlı. Genç gelinler dans etmek için kısa modele geçiş yapıyor. Hayalinizdeki gelinlik dünyadaki en rahat elbise olmayabilir çünkü uzun, ağır ve dar olabilir. Rahatlık isteyen gelin, parti kıyafetine geçiyor.
Sizi tasarım aşamasında neler etkiliyor?
Her şey ilham kaynağı olabilir. Örneğin paltonuzdaki altın rengi düğmeler bu sıralar çok trend. Ona bakarken “bunu tasarımlara nasıl entegre edebilirim” diye geçirdim aklımdan. Gelinlik üzerinde olmayabilir ama abiye kıyafette olabilir. Gelinlikte bunu nasıl uygulayabilirim? Kısa bir gelinlik üzerinde pelerinde kullanılabilir.
Tasarım aşamasına teknolojinin dahil olması konusunda ne düşünüyorsunuz?
Bence teknoloji dünyayı düz hale getirdi. 10 yıl önce ilk kez Türkiye’ye ekibimle kendimizi nereye konumlandırabileceğimizi belirlemek ve araştırma yapmak için gelmiştim. Kabarık kıyafetlerin satıldığı pek çok tekil mağazanın olduğu bir yere gitmiştik. 10 yıl önce kuzeniyle, teyzesiyle elbise bakmak için o mağazalara giden kadın, bugün artık internete bakıyor. Dünya modasından haberdar olup ona ayak uydurmak istiyor.
Sizce gelinlerin istekleri yaşla değişiyor mu, yoksa gelenekler hiç bozuluyor mu?
Kesinlikle değişiyor. Genç bir gelin, küçüklüğünden beri hayalini kurduğu gelinliğe sahip olmak istiyor. Bence Türk gelinleri, İngiliz gelinlere kıyasla daha genç. Yaşınız ilerledikçe annenizden, kayınvalidenizden daha az etkilenirsiniz. Çünkü ne istediğinizi bilirsiniz. Yaşınız ilerledikçe finansal olarak da bağımsız olursunuz. Dolayısıyla ne giymek istediğinizi de söyleyebilirsiniz. Gençken herkes size ne giymeniz gerektiğini söyler.
Hangi ünlü kişi için gelinlik tasarlamak isterdiniz?
Leydi Diana. Evlendiğinde İngiltere’de okuyordum. Gelinliğini çok beğenen de olmuştu, hiç beğenmeyen de. Önemli olan, onun o andaki mutluluğuydu. Öyle bir şansım olsaydı, onun için bir şey tasarlamayı çok isterdim. Çünkü o, insanların prensesiydi.
Sizce gelinlik seçmeden önce neler göz önüne alınmalı? Düğün mekanı mı, vücut şekli mi, mevsim mi?
Mekan çok önemli. Kapalı alanda mı olacak, dışarı da mı olacak? Bütçe giderek daha az önemli olmaya başladı çünkü gelin kusursuz düğün yapmak ister. Diğer konularda kısıtlamalara gidebilir ama gelinlik hep önemlidir. Mevsimin de çok önemi yok aslında. Çünkü kışın straplez gelinliklere rastlayabiliyoruz. Yazınsa her yeri kapalı gelinlik tercih edilebiliyor. Eğitim seviyesi de önemli bence. Geleneksel gelinler, beyaz gelinliği tercih edebiliyor. Çok fazla ülkede şampanya rengi ve pembe tercih edilebiliyor. Gelinlik üstünde rengarenk çiçekler kullananlar da var. Artık gelinlikler sadece beyaz değil. Genç bir gelin beyaz gelinliği tercih edebilirken, yaş ilerledikçe farklı renkler tercih edilebiliyor. Çünkü hayatın farklı bir döneminden geçerken, farklı beklentilere girilebiliyor.
Pembe gelinlik gerçekten tercih ediliyor mu?
Pudra pembesi tercih ediyorlar. Küçük bir pembe dokunuş yani. Örneğin dantelin altından gözüken pembe organza kullanıyoruz. Yani gelinlik pespembe gözükmüyor. Bence pembe yumuşak ve romantik bir renk.
2017 yılında gelinliklere farklı bir yaklaşım öngörüyor musunuz?
Çok fazla trend olduğunun farkındayım. Bir kokteyl elbisesine yatırım yapıp herkesin dikkatini çekebilirsiniz. İnsanlar size bakıp ‘çok zarif, çok elegan’ yorumları yapabilir. Ama söz konusu gelinlik olduğunda hayatınızda bir kez giyeceğiniz bir elbiseden bahsediyoruz. O gün giydiğiniz gelinlik hayatınız boyunca hatırlanacak, düğün videosunda görünecek, fotoğraf albümünde yer alacak ve belki de eşinizin işyerindeki masasında çerçevede duracak. Her kadının gelinlik hayali vardır. Bazısı seksi, dar bir tarz tercih ederken, kimi de balolara yakışır kabarık etekli gelinlik hayal eder. Gelinlik için trendleri daha az göz önüne alıyorum. Ama oluşum aşamasında bunu tabii ki düşünüyorum. Örneğin birkaç sene önce tüm gelinlikler neredeyse kendi kendilerine ayakta durabiliyordu. Çünkü içlerinde ona göre konstrüktif bir yapı vardı. Ama şimdi gelinlikler çok daha yumuşak ve daha romantik.